Пеевски: Ако има забрана за влизането ми в Турция, това доказва, че Лютви Местан действа против интересите на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5297511 www.24chasa.bg

ДПС ще остане национално отговорна партия, казва депутатът пред агенция "Фокус"

Депутатът отговаря и на въпрос, свързан с написаното в “Медиапул”, че НАП проверявала фирмите му във връзка с произхода на средствата, с които са финансирани сделки.

- Г-н Пеевски, как ще коментирате евентуалната забрана да влизате на територията на Република Турция, която би трябвало да ви е наложена според всички публикации, които се изписаха по казуса и в Турция, и в България?

- Вече изразих публично позицията си по този въпрос. Ако действително е така, това само доказва по несъмнен начин, че Лютви Местан действа против интересите на България, а ДПС ще остане национално отговорна партия, въпреки опитите да бъде подчинена на чуждо влияние.

Искрено се забавлявам обаче на опорните точки на кръга “Капитал” и на присъдружните им медии, че едва ли не съм руски шпионин и контрабандист. Фантазията ми не е достатъчна, за да предположа

какви още

безсмислици

ще тиражират

тези медии, претендирайки, че са новите морални стожери на обществото. Нека обаче, преди да пишат, първо погледнат собствените си действия и да си отговорят на въпроса как служат на българското общество. Може би като получават чужди финансирания?

- В този контекст приемате ли за меродавно твърдението на френския посланик г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, че концентрацията на вестници в ръцете на една медийна група е огромен проблем за България, очевидно визирайки вас?

- Може да се провери, че аз съм съсобственик само в една медийна група – “Нова Българска Медийна Група Холдинг”, която издава “Телеграф”, “Монитор”, “Политика”, “Меридиан мач” и има дялово участие във вестник “Борба”. Ако господин посланикът има доказателства, че всички вестници в България са концентрирани на едно място, нека да ги предостави.

Огромен проблем е, че

постоянно се хвърлят

празни думи в

публичното пространство

и пред обществото, които после се използват целенасочено именно от медиите, работещи по предварително зададен им дневен ред. Дали тези медии обслужват български интереси, можем да си отговорим сами.

- Вярно ли е, че НАП проверява ваши фирми и произхода на средствата за придобиване на участията в “Техномаркет”, “Химко”, “Юрий Гагарин”, “Булгартабак” и на сградата на бТВ, както обяви “Медиапул”?

- Не ми е известно да има такава проверка, защото нито аз, нито дружествата, в които имам участие, са уведомявани по надлежния ред. Но е странно, че проверките на НАП вече се официализират чрез “Медиапул”. Това ли е новият говорител на данъчните органи? Освен това аз съм проверяван многократно и подобни действия не ме притесняват, защото както личните ми доходи, така и приходите на дружествата, в които имам участие, са напълно прозрачни и доказани. По-интересен обаче е въпросът кога НАП със същото усърдие ще провери и бизнесите на Иво Прокопиев например.