Цвета Караянчева: Местан получава подкрепа от хора, близки до Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/5299423 www.24chasa.bg
Кадър: БНТ

Народният представител и заместник-председател на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева отказа да коментира пред БНТ информацията от последната седмица за забраната на Турция на територията й да влизат Делян Пеевски и Ахмед Доган. Според нея това все още е неофициална информация, която се осланя на съобщение от турските медии и не може да бъде потвърдена.

Караянчева засегна обаче създаването на новата партия на Местан. Тя бе категорична, че той получава подкрепа от хора, близки до Ердоган. Дори името на партията е турско - ДОСТ.

"Много ще е трудно на Местан, като направи партия, да убеди, че тази партия е българска. Подкрепата към него е много по-голяма от тази, която едно време получи Касим Дал. Турските медии вкарват тезата, че Местан е с Турция, а Доган е с Русия", каза Караянчева.

Според нея ДПС достатъчно силно са се били обвързали с Турция и "има отенък" на вмешателство в политиката от страна на Турция.

"Тази подкрепа, която се получава от Турция, е сигнал към смесените региони. Много интересни процеси текат и в ДПС, и във формацията, която предстои да бъде направена", допълни Караянчева.

Трусовете в ДПС обаче по никакъв начин не влияят на ГЕРБ. "Ние си имаме своя политика, работим трайно по тези региони. Ние не сме партия еднодневка", категорична е заместник-председателят на ГЕРБ.

Караянчева не пожела да коментира ултиматума на Ердоган, който заплаши да изпрати 3 милиона бежанци към България, но все пак заяви: "Трябва да поддържаме междусъседски отношения, но трябва да пазим националните си интереси".

Тя потвърди, че са приели решение армията при тежки моменти да пази границата и заяви, че ако е необходимо, това ще се случи, но специалистите ще преценят кога.

Караянчева коментира още и новото коалиционно споразумение, което по думите й тази седмица трябва да се финализира и подпише.

В тази връзка бе засегнато и отношението на Радан Кънев към своите коалиционни партньори, която тя окачестви като "не красиво". "Не може да ги наричаш варвари. Основният му контакт е във Фейсбук - така не се прави политика", каза Караянчева.