Етнологът Иглика Мишкова: Виноделието у нас е поминък, а гроздоберът - празник

https://www.24chasa.bg/novini/article/5299829 www.24chasa.bg
Снимка: pixabay.com

Виноделието у нас е поминък, а гроздоберът - празник. Това съобщи пред „Фокус” етнологът д-р Иглика Мишкова във връзка с обичаите на празника Трифон Зарезан.

„Както някога, така и днес, виното присъства във всички ритуали, в целия жизнен цикъл на човека – около новороденото, младоженците и мъртвеца. То е включено във всеки един от решаващите моменти от живота на нашите предци, а и на нас, съвременните хора.Присъства и в празника, и в делника”, заяви тя.

По думите ѝ, разказът за виното у нас е изключително богат, колкото е богата историята на земи ни – от древните траки до наши дни.

„Виното е пълно с много знания за живота. Ненапразно виноделието у нас е поминък, а гроздоберът е празник, защото виното съпровожда човешкия живот от раждането до смъртта”, обясни етнологът.

Тя посочи, че в различи приказки то е път към Бога, белег на отвъдния свят, а в други – изпитание за не един юнак, символ за родство. „В голяма част от нашите поговорки и благословии винаги се споменава виното и лозята. В коледарските благословии винаги се пожелава да се ражда вино на път и през път, в благословиите на празника Трифон Зарезан също”, добави тя, като поясни, че всички те се отправят с цел осигуряване на плодородие.