golden pages

Неволите на Златинови или от два стола – на земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/5317097 www.24chasa.bg

Обзавеждането на дома може да бъде както вълнуващо и вдъхновяващо преживяване, така и нещо изморително, досадно и излишно. За семейство Златинови е и двете. На Златина й отне много години опяване (и спестяване), докато накрая успее да склони Златин да преобзаведат старата панелка. Не един и два пъти присядаше тя на скърцащия, покрит с булана в ръждив цвят диван и разглеждаше с въздишка списания за интериор. И не един и два пъти Златин й отрязваше мераците с довода, че секцията още си вършела работа, какво като е на 40 години. Не му се даваха пари за нови мебели, а си и беше свикнал с тези - наредените по рафтовете колички, играчки от шоколадови яйца и празни флакони от дезодоранти го връщаха в детството. Златина пък така и не успя да се почувства у дома си сред тези избрани от свекървата мебели (не че у майка й не бяха почти същите). Затова упорито спестяваше пари и обработваше Златин, докато накрая съпротивата му рухна и той се съгласи.

Триумфът на Златина обаче не трая дълго - колкото да замъкне Златин в 2-3 мебелни магазина, той да види цените и да отсече „Не!”. Не го трогнаха нито крясъците, нито сълзите, нито обвиненията. Накрая, все пак, капитулира в името на семейния мир и измисли компромисен вариант. Негов трети братовчед, много точно момче, работел в мебелен цех и колко му било да скове няколко столчета, една масичка, една секцийка, че и едно диванче даже. Хем свой човек, хем няма да им смъкне по сто кожи. Така че отидоха при него – Златин с шише ракия, Златина с куп списания и брошури. „Няяяма проблем – повтаряше леко завалено братовчедът – аз такива колко съм ги правил, ехеееей”.

Колко ги беше правил, Златина не знаеше, но когато мебелите най-сетне бяха готови, нямаха нищо общо с тези от снимките. Ако трябва да бъдем честни, нямаха много общо с каквито и да било мебели. Бяха криви, заковани едно към гьотере и скърцаха зловещо. Но нямаше време за рекламация – Златина беше поканила същия ден родителите си да видят преобзаведеното жилище. Позамазаха положението, доколкото беше възможно, с покривки, възглавнички и кувертюри и в началото всичко изглеждаше под контрол. Но някъде между руската салата и пържолите тъщата (която беше солидна и добре гледана жена) реши да се понамести малко по-енергично на стола и внезапно се озова с гръм и трясък на земята, заобиколена от летви и трески. Положението не се подобри, когато балдъзата отвори шкафа и вратичката остана в ръката й. Нито когато тъстът се тръсна на дивана и уважаемите му задни части бяха посрещнати от коварно стърчаща пружина. С две думи, пълен провал.

Уви, мебелите не са някакъв малотраен продукт. Когато обзавеждаме жилището си, го правим с идеята тези мебели да ни служат години наред. Това означава, че трябва не само да са здрави, функционални и лесни за поддържане, но и да ни удовлетворяват като естетика и да ни бъде приятно с тях – все пак, ще съжителстваме заедно доста време. Това пък, от своя страна, означава, че компромисите не са желателни. Затова първо подберете от

Golden Pages

подходящите мебелни къщи, отговарящи на вашия вкус и бюджет. После се въоръжете с търпение и нашите съвети и тръгвайте на лов за съвършения диван.

Как да подходите при избора на мебели?

Най-напред трябва да сте наясно какво точно искате, да имате в главата си изградена представа как да изглежда стаята. Можете да го нарисувате, да разпечатате или изрежете снимка. Това при всички положения ще ви улесни.

Измерете помещението – ширина, дължина, има ли чупки или колони. Носете тези размери със себе си в магазина, както и метъра. Добре е мебелите да не заемат по-голямата част от пространството, а да има повече въздух.

Във връзка с това - какви и колко мебели са ви нужни (и нужни ли са ви наистина всичките)? Не купувайте неща „просто за да има” – винаги е по-лесно да вземете няколко стола от съседите, ако се наложи, отколкото да се чудите къде да държите тези, които сте купили „за всеки случай”.

Уточнете бюджет, в чийто рамки да се разпростирате. Не е нужно мебелите непременно да струват космически суми, но обикновено много ниската цена е компромис с качеството. Оглеждайте внимателно.

Обърнете внимание на материала, от който са изработени. По-евтините обикновено са от пресован картон или по-тънки плоскости, което ще се отрази на здравината и трайността им. Качествените мебели имат здрава и тежка конструкция. Те трябва да са стабилни и да не скърцат.

Изберете мултифункционални мебели – диван, който се превръща в легло, разтегателни фотьойли, вградени ракли. Повечето съвременни жилища са с ограничена площ, така че е добре да се съвместяват няколко функции.
Придържайте се към избрания от вас стил, независимо класически или модерен. Имайте предвид все пак, че по-изчистените форми по-лесно се съчетават с другите елементи от интериора. Съобразете се с цветовете, материите и десените на стените, подовата настилка и пердетата.

Най-важното обаче е мебелите да са комфортни и удобни. В крайна сметка, не ги купувате за красота, а за да спите, седите, ядете на тях. Отделете достатъчно време, за да ги изпробвате и не претупвайте нещата. Бъдете търпеливи и разглеждайте колкото е необходимо, докато намерите точно това, което ви трябва. Не се изкушавайте да купите първата спалня, която видите и да не се занимавате повече. Ако имате някакви специфични изисквания, помислете дали мебели по поръчка не са по-добрият вариант за вас.

Изобщо, когато купувате мебели, помнете, че става дума за дълготрайни отношения. Независимо дали домът ви е вашето гнездо или вашата крепост, трябва да ви е приятно да го обитавате. Обзаведете го с любов и грижа, той ще ви се отблагодари.

golden pages