Йордан Соколов почина за 3 месеца от скоротечен рак (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5324304 www.24chasa.bg
Йордан Соколов като председател на Народното събрание

l Депутатите почетоха с едноминутно мълчание бившия председател на парламента

Йордан Соколов със съпругата си Ева
Йордан Соколов със съпругата си Ева

l Поклонението пред видния юрист ще е в неделя от 11 ч в зала “Света София” на бившия Партиен дом

Йордан Соколов е направил с пръсти знака на победата на митинг на СДС през 1997 г. Вдясно от него са Иван Костов и Веселин Методиев. Вляво са Екатерина Михайлова и Валентин Василев.
Йордан Соколов е направил с пръсти знака на победата на митинг на СДС през 1997 г. Вдясно от него са Иван Костов и Веселин Методиев. Вляво са Екатерина Михайлова и Валентин Василев.

Макар да беше на 83 години, смъртта на Йордан Соколов изненада много хора, които го познаваха.

Видният адвокат и политик бе сякаш консервиран във времето, от началото на 90-те до днес той изглеждаше по един и същи начин: строен, безупречно елегантен, естет, компетентен, критичен. Оказва се, че си е отишъл от скоротечен рак на кръвта за три месеца.

Въпреки, че скъса още преди пет години с партийния живот, Соколов всъщност

бе последният

аристократ

в българската

политика

Нашата аристокрация не е истинска, а придобита, за носители на синята кръв считаме потомствените интелигенти, правнуците на строителите на съвременна България, на учените, творците, ярките умове. Соколов бе такъв, издънка на стар софийски род, баща му е един от най-блестящите юристи, функционер на Народната партия и апелативен съдия преди 1944 г. Цял живот колекционира картини, монети и произведения на изкуството не като инвеститор, а като ценител. От гена му идваше.

Ако страната ни не бе преживяла кризисен преход в края на 80-те години на ХХ век, адвокатът Соколов никога нямаше да прекрачи прага на Народното събрание. В онези романтични години обаче прохождащата демокрация разполага с лозунги, но не и с кадри.

Позабравен факт е, че

той е първата

кандидатура на

СДС за президент,

но след вътрешни избори на пистата излиза Петър Стоянов.

В началото на 90-те, когато из парламента бродят брадати депутати с плетени пуловери, в неговата биография вече е записана респектираща професионална кариера – две години секретар в Държавния арбитраж, адвокат от 1958 г., автор на монографии и статии, лектор.

Но властният му характер и безкомпромисният му стил го сблъскват челно с податливата на компромиси, недомлъвки и заобиколки политика. Още като шеф на МВР заради силовите му методи рейтингът му пада не благодарение на народната любов, а на доверието, с което се ползва при премиера Иван Костов . През 1997 г. е избран за шеф на парламента.

Аристократите са противоречиви личности, те не влизат в общоприетите критерии, живеят по свои, обикновено се радват на уважение, но не и на особени симпатии. Както казва британският политик и философ Едмънд Бърк: “Аристокрацията е изящен орнамент към гражданското общество.” Затова и животът на Йордан Соколов като публична личност е пълен със скандали и конфликти.

По ирония на съдбата тъкмо любимата му съпруга Ева, с която има 44 г. щастлив и хармоничен брак, привлича най-много негативизъм. Тяхната семейна история е от софийските потайности.

Запознават се в началото на 70-те и той

става адвокат по

бракоразводното

дело на бъдещата

си съпруга

Малко хора знаят, че първият мъж на Ева е химикът проф. Добри Лазаров, който пък след развода се жени за майката на музиканта Дони. Соколов няма предишни женитби, зает с кариерата си, и се венчава малко късно, минал 40-те.

Незнайно как и защо, в разгара на развития социализъм двойката сключва брак не къде да е, а в Париж. Той все повтаря, че никога няма да забрави първата им целувка край Сена. После осиновява двете дъщери на жена си, Катя и Цветанка, и ги отглежда като свои деца.

В момента, в който Соколов застава начело на 38-ото народно събрание, Ева решава да блести до него като Джаки до Кенеди. По примера на другите първи дами - жените на премиера, президента и кмета на София, тя гради царствен имидж, основава фондация. Но за разлика от съпруга си, Ева няма синя кръв, високомерието ѝ дразни и отблъсква.

Еманацията на нейното “царуване” е разкритието, че е получила безвъзмездно имот от столичната община. “24 часа” получава потвърждение на новината и я публикува. Със светкавична за съдебната ни система скорост

Соколова осъжда

вестника да ѝ

плати 7500 лв. за

“морални щети

– адвокатства ѝ дъщерята на действащия правосъден министър, а тогавашният шеф на Върховния касационен съд ѝ предоставя факса си.

В светлината на Соколовата власт потръгва и кариерата на зетя на семейството, инженер Христо Михайловски. Назначен е за зам.- министър на търговията и туризма в кабинета “Костов”, а съпругата му Катя, започнала стажа си като юрисконсулт на “Кореком”, си спечелва авторитет на елитен столичен адвокат. Михайловски до ден-днешен е на висок пост, сега е изпълнителен директор на Българската агенция за кредитен рейтинг.

Ако не броим Екатерина Михайлова, Соколов е политикът, който се задържа най-дълго до Костов. Командира отстранява всичките си останали верни съратници от годините на СДС и повече никога не допуска аристократи в редиците си. Никой не знае точната причина за оттеглянето на Соколов през 2011-а, но е много вероятно и той да си е тръгнал обиден и разочарован от някогашния си лидер. От друга страна, адвокатската му практика продължава да процъфтява.

До последно Соколов има активна позиция като гражданин и юрист по знаковите дела, които се водят у нас. “Политикът не печели, когато държавата не е добре. А

държавата не

може да е добре,

ако няма добра

съдебна власт,

ако у хората

има чувство за

несправедливост”,

каза Соколов в последното си интервю за “24 часа”. Той бе сред първите политици и юристи, които предупредиха, че делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов няма да издържат в съда и той трябва да бъде оправдан.

“Вижте делата, например за прословутата кола за подслушването. Установено е, че от самото начало от Англия идва писмо, че изобщо не е пригодена да подслушва. Затова ѝ е немалена цената. Накрая прекратиха делото на друго основание - заради промяна в закона. Абсурди!”, коментира Соколов. Той казваше, че ако “искаме да имаме върховенство на закона и той да се прилага еднакво за всички, е време да се търси отговорност за предявени несъстоятелни обвинения”.

Последното шумно светско събитие, свързано със Соколови, бе представянето на книгата на Ева “Хигиена на брака” миналата година. В 33 есета химичката анализира основите, на които се крепят дълголетните отношения, като сексът ѝ е основен акцент. Авторката казва, че е ползвала предимно личния си опит. Съпруга си упреква само за едно, но то е красноречиво за неговата същност – никога не танцува: “Защото е перфекционист и иска във всичко да е номер едно.”

С едноминутно мълчание парламентът почете паметта на Соколов. “Своето ярко присъствие в политическия и държавния живот на България Йордан Соколов посвети на утвърждаването на демократичните ценности, на напредъка и благоденствието на страната ни”, заяви председателят на НС Цецка Цачева. Тя подчерта, че Соколов ще бъде помнен като един от мъдрите, зрелите и отговорни политици на българския преход, като честен и принципен държавник, който във всички политически действия следва своите принципи и морал.

В писмо до близките президентът Росен Плевнелиев подчертава, че безспорни пред поколенията ще останат заслугите на Соколов при изграждането на съвременния български парламентаризъм, утвърждаването на върховенството на закона и високата политическа култура в обществения живот на страната.

Поклонението пред тленните останки на Соколов ще се състои на 28 февруари 2016 г. (неделя) от 11 ч в зала “Света София” в сградата на бившия Партиен дом.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С чисто ново тузарско возило се изфука екснационалът Даниел Боримиров, видя "България Днес". И старата кола на футболиста беше красавица, но новата придобивка определено впечатлява. Пожелаваме безаварийно шофиране на

Трябва да има промени, но тези неща не зависят само от него, казва баща му Альоша УЕФА подготвя Стилиян Петров за шеф на Българския футболен съюз! От сутрин до вечер бившият капитан на националния отбор посещава лекции в централата на футболната институция. Временно той се е преместил да учи и живее в Швейцария, научи "България Днес"

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят