Йордан Соколов почина за 3 месеца от скоротечен рак (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5324304 www.24chasa.bg
Йордан Соколов като председател на Народното събрание

l Депутатите почетоха с едноминутно мълчание бившия председател на парламента

Йордан Соколов със съпругата си Ева
Йордан Соколов със съпругата си Ева

l Поклонението пред видния юрист ще е в неделя от 11 ч в зала “Света София” на бившия Партиен дом

Йордан Соколов е направил с пръсти знака на победата на митинг на СДС през 1997 г. Вдясно от него са Иван Костов и Веселин Методиев. Вляво са Екатерина Михайлова и Валентин Василев.
Йордан Соколов е направил с пръсти знака на победата на митинг на СДС през 1997 г. Вдясно от него са Иван Костов и Веселин Методиев. Вляво са Екатерина Михайлова и Валентин Василев.

Макар да беше на 83 години, смъртта на Йордан Соколов изненада много хора, които го познаваха.

Видният адвокат и политик бе сякаш консервиран във времето, от началото на 90-те до днес той изглеждаше по един и същи начин: строен, безупречно елегантен, естет, компетентен, критичен. Оказва се, че си е отишъл от скоротечен рак на кръвта за три месеца.

Въпреки, че скъса още преди пет години с партийния живот, Соколов всъщност

бе последният

аристократ

в българската

политика

Нашата аристокрация не е истинска, а придобита, за носители на синята кръв считаме потомствените интелигенти, правнуците на строителите на съвременна България, на учените, творците, ярките умове. Соколов бе такъв, издънка на стар софийски род, баща му е един от най-блестящите юристи, функционер на Народната партия и апелативен съдия преди 1944 г. Цял живот колекционира картини, монети и произведения на изкуството не като инвеститор, а като ценител. От гена му идваше.

Ако страната ни не бе преживяла кризисен преход в края на 80-те години на ХХ век, адвокатът Соколов никога нямаше да прекрачи прага на Народното събрание. В онези романтични години обаче прохождащата демокрация разполага с лозунги, но не и с кадри.

Позабравен факт е, че

той е първата

кандидатура на

СДС за президент,

но след вътрешни избори на пистата излиза Петър Стоянов.

В началото на 90-те, когато из парламента бродят брадати депутати с плетени пуловери, в неговата биография вече е записана респектираща професионална кариера – две години секретар в Държавния арбитраж, адвокат от 1958 г., автор на монографии и статии, лектор.

Но властният му характер и безкомпромисният му стил го сблъскват челно с податливата на компромиси, недомлъвки и заобиколки политика. Още като шеф на МВР заради силовите му методи рейтингът му пада не благодарение на народната любов, а на доверието, с което се ползва при премиера Иван Костов . През 1997 г. е избран за шеф на парламента.

Аристократите са противоречиви личности, те не влизат в общоприетите критерии, живеят по свои, обикновено се радват на уважение, но не и на особени симпатии. Както казва британският политик и философ Едмънд Бърк: “Аристокрацията е изящен орнамент към гражданското общество.” Затова и животът на Йордан Соколов като публична личност е пълен със скандали и конфликти.

По ирония на съдбата тъкмо любимата му съпруга Ева, с която има 44 г. щастлив и хармоничен брак, привлича най-много негативизъм. Тяхната семейна история е от софийските потайности.

Запознават се в началото на 70-те и той

става адвокат по

бракоразводното

дело на бъдещата

си съпруга

Малко хора знаят, че първият мъж на Ева е химикът проф. Добри Лазаров, който пък след развода се жени за майката на музиканта Дони. Соколов няма предишни женитби, зает с кариерата си, и се венчава малко късно, минал 40-те.

Незнайно как и защо, в разгара на развития социализъм двойката сключва брак не къде да е, а в Париж. Той все повтаря, че никога няма да забрави първата им целувка край Сена. После осиновява двете дъщери на жена си, Катя и Цветанка, и ги отглежда като свои деца.

В момента, в който Соколов застава начело на 38-ото народно събрание, Ева решава да блести до него като Джаки до Кенеди. По примера на другите първи дами - жените на премиера, президента и кмета на София, тя гради царствен имидж, основава фондация. Но за разлика от съпруга си, Ева няма синя кръв, високомерието ѝ дразни и отблъсква.

Еманацията на нейното “царуване” е разкритието, че е получила безвъзмездно имот от столичната община. “24 часа” получава потвърждение на новината и я публикува. Със светкавична за съдебната ни система скорост

Соколова осъжда

вестника да ѝ

плати 7500 лв. за

“морални щети

– адвокатства ѝ дъщерята на действащия правосъден министър, а тогавашният шеф на Върховния касационен съд ѝ предоставя факса си.

В светлината на Соколовата власт потръгва и кариерата на зетя на семейството, инженер Христо Михайловски. Назначен е за зам.- министър на търговията и туризма в кабинета “Костов”, а съпругата му Катя, започнала стажа си като юрисконсулт на “Кореком”, си спечелва авторитет на елитен столичен адвокат. Михайловски до ден-днешен е на висок пост, сега е изпълнителен директор на Българската агенция за кредитен рейтинг.

Ако не броим Екатерина Михайлова, Соколов е политикът, който се задържа най-дълго до Костов. Командира отстранява всичките си останали верни съратници от годините на СДС и повече никога не допуска аристократи в редиците си. Никой не знае точната причина за оттеглянето на Соколов през 2011-а, но е много вероятно и той да си е тръгнал обиден и разочарован от някогашния си лидер. От друга страна, адвокатската му практика продължава да процъфтява.

До последно Соколов има активна позиция като гражданин и юрист по знаковите дела, които се водят у нас. “Политикът не печели, когато държавата не е добре. А

държавата не

може да е добре,

ако няма добра

съдебна власт,

ако у хората

има чувство за

несправедливост”,

каза Соколов в последното си интервю за “24 часа”. Той бе сред първите политици и юристи, които предупредиха, че делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов няма да издържат в съда и той трябва да бъде оправдан.

“Вижте делата, например за прословутата кола за подслушването. Установено е, че от самото начало от Англия идва писмо, че изобщо не е пригодена да подслушва. Затова ѝ е немалена цената. Накрая прекратиха делото на друго основание - заради промяна в закона. Абсурди!”, коментира Соколов. Той казваше, че ако “искаме да имаме върховенство на закона и той да се прилага еднакво за всички, е време да се търси отговорност за предявени несъстоятелни обвинения”.

Последното шумно светско събитие, свързано със Соколови, бе представянето на книгата на Ева “Хигиена на брака” миналата година. В 33 есета химичката анализира основите, на които се крепят дълголетните отношения, като сексът ѝ е основен акцент. Авторката казва, че е ползвала предимно личния си опит. Съпруга си упреква само за едно, но то е красноречиво за неговата същност – никога не танцува: “Защото е перфекционист и иска във всичко да е номер едно.”

С едноминутно мълчание парламентът почете паметта на Соколов. “Своето ярко присъствие в политическия и държавния живот на България Йордан Соколов посвети на утвърждаването на демократичните ценности, на напредъка и благоденствието на страната ни”, заяви председателят на НС Цецка Цачева. Тя подчерта, че Соколов ще бъде помнен като един от мъдрите, зрелите и отговорни политици на българския преход, като честен и принципен държавник, който във всички политически действия следва своите принципи и морал.

В писмо до близките президентът Росен Плевнелиев подчертава, че безспорни пред поколенията ще останат заслугите на Соколов при изграждането на съвременния български парламентаризъм, утвърждаването на върховенството на закона и високата политическа култура в обществения живот на страната.

Поклонението пред тленните останки на Соколов ще се състои на 28 февруари 2016 г. (неделя) от 11 ч в зала “Света София” в сградата на бившия Партиен дом.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си