golden pages

Неволите на Златинови или обичам те, животно

https://www.24chasa.bg/novini/article/5333693 www.24chasa.bg

Ако имате деца, вече знаете, че рано или късно се стига до онзи критичен момент, в който започват да ви врънкат за домашен любимец. Врънкат досадно, упорито и изнервящо като мухи преди дъжд и отказват да приемат „не” за отговор и тамагочи като алтернатива. Не помагат нито възраженията на тате, че няма да храни още едно гърло, нито опяванията на мама, че има достатъчно деца, за които да се грижи. „Аз ще го гледам, ще го храня, ще му чистя и ще го извеждам, вие не се притеснявайте” – завява невръстният изнудвач, след което ви поглежда с ония широко отворени очи, на които нищо не можете да откажете и продължава „молявимолявимоляви!”. Ако успеете да отбиете номера с рибки, костенурка или нещо друго с по-дискретно, тихо и неангажиращо присъствие – поздравления, извадили сте късмет. Ако не – е, дано имате здрави нерви.

На Златинови също не им се размина – и врънкането, и молбите, и сълзите. Златин, обаче, беше непоклатим. „Пари за животно няма да давам – заяви той – точка по въпроса”. „За нищо на света – подкрепи го Златина – няма да чистя след още едно прасе”. Децата млъкнаха и като че ли се примириха, и никой не забеляза заговорническия поглед, който си размениха.

Седмица или две по-късно се появи То – котето. Мръсно, измършавяло, намерено до кофите за боклук. Имаше още врънкане, молби и сълзи, плюс емоционална манипулация от типа „Наистина ли сте толкова жестоки, че да изхвърлите едно малко котенце? Мамо, тате, вие не сте такива хора!”. Накрая мама и тате клекнаха, къде ще ходят. Не бяха лоши хора и сърце не им даде да изхвърлят мъничето, което изглеждаше като сдъвкана плюшена играчка. Изкъпаха го, нахраниха го, постелиха му един панер и нещата сякаш потръгнаха. Златин си спомняше с умиление кучето, което имал като малък, а Златина почти не се ядосваше, че котето пишка навсякъде. Но въпреки грижите им, то си оставаше все така умърлушено. Не ядеше, слабееше и мяукаше жално. А причината се разбра няколко дни по-късно, когато едното от децата извика „Мамо, мамо, виж, котето ака червейчета”.

Ако вече имате животно вкъщи, вероятно знаете как да се грижите за него и нямате нужда от нашите съвети. Но ако тепърва смятате да увеличите семейството с още един член, продължавайте да четете. На първо място, домашният любимец е точно това – член на семейството. Той не е играчка, която да захвърлите, когато ви омръзне или при първата възникнала трудност, независмо, че много хора постъпват точно така, съдейки по броя бездомни животни. Домашният любимец е отговорност и ангажимент и ако не сте готови да го поемете, по-добре не го правете. Ако все пак сте решени да го направите, знайте, че има специалисти, на които може да разчитате както за помощ при здравословен проблем, така и за всякакви съвети относно отглеждането и храненето. Това са ветеринарните лекари и когато избирате такъв, го правете така, както избирате семеен лекар – внимателно.

Как да изберете ветеринарен лекар?

Голяма част от хората търсят ветеринар едва когато животното се разболее. Не допускайте тази грешка. Изберете лекаря предварително, спокойно и информирано, както избирате педиатър за детето си. Не само за да си спестите истерията и паниката, а за да направите всички необходими процедури по ваксиниране и обезпаразитяване. Не забравяйте, че профилактиката е изключително важна.
И така, как да процедирате? Ако няма кой да ви препоръча специалист, както винаги, на помощ ще ви се притече

Golden Pages

със своята база данни от ветеринарни кабинети, за да можете да изберете най-подходящия за вас и вашия любимец. А ето някои критерии, които ще улеснят избора:

Местоположение – не е най-важното нещо, но все пак е по-добре, ако кабинетът е в близост до дома ви. Както за случаите на спешни състояния, така и за да ви спести време и да не пропускате рутинни профилактични прегледи и процедури, използвайки разстоянието като оправдание.

Работното време на кабинета и дали е удобно за вас и съвместимо с ангажиментите ви. Важно е също така приема ли в извънработно време при спешни случаи, евентуално извършва ли домашни посещения. Добре е тези неща да бъдат изяснени предварително за ваше спокойствие.

Опитът и квалификацията на работещите в кабинета специалисти. Това важи с особена сила, ако имате някакво екзотично и нетрадиционно животно – не всички ветеринари имат необходимите познания и опит с такива.

Във връзка с това – дали съществува практика пациентите да бъдат пренасочвани към специалисти при по-специфични проблеми. Добрият ветеринар се консултира с колеги, когато това е необходимо. Здравето на домашния ви любимец е на първо място.

Отношението към вашето животно и вас също е много важно. Когато пациентът не може да си каже какво го боли, вниманието, предразполагането и търпението имат още по-голямо значение. Животните инстинктивно усещат кой се отнася добре с тях и няма да им навреди, така че в този случай техните реакции могат да ви бъдат ориентир.

Цените на услугите не бива да бъдат водещ критерий, когато става дума за здраве, но няма как да не се съобразите и с това. Трябва да можете да си ги позволите, за да не лишавате любимеца си от лечение и профилактика по финансови причини.

Накратко - взаимоотношенията между вас и ветеринаря трябва да се основават на взаимно доверие и колаборация. Само така вашият любимец ще получи необходимото внимание и грижата, която заслужава. А той я заслужава. Клишето за „най-добрия приятел на човека” може да е поизтъркано, но е вярно. Обичайте животните и се грижете за тях. Те ще ви върнат обичта многократно.

golden pages