golden pages

Неволите на Златина или Вчера в детската градина...

https://www.24chasa.bg/novini/article/5346466 www.24chasa.bg

Майчинството е най-хубавият период в живота на жената. Или поне така казват. Що се отнася до Златина, трите години с детето вкъщи я бяха докарали до тотално изтощение и затъпяване и тя нямаше търпение да се върне на работа, за да си почине. И макар че никоя жена не би си го признала открито, допускаме, че Златина не е единствената. Затова когато сладкият, но изключително палав Златинчо-младши стана на три, детската градина изглеждаше като спасение.

Това, за което Златина не си беше давала сметка досега, беше, че намирането на място в държавна детска градина се оказа по-трудно от намирането на банани по времето на социализма и значително по-трудно от приемане в университет. Златина впрегна всичките си връзки, но въпреки тях и въпреки денонощните километрични опашки за подаване на документи, навсякъде удариха на камък. Остана единствено вариантът с частна детска градина и дори това да означаваше, че цялата заплата на Златина ще отива за таксата, тя бе готова на всичко. Разбира се, Златин не искаше и да чуе за това, но жена му бе непреклонна и накрая толкова й омръзнаха ежедневните препирни, че просто отиде и записа детето в първата й попаднала частна детска градина.

Първоначалният период на адаптация мина, но Златинчо продължаваше да реве сутрин, а вечер се връщаше умърлушен и видимо нещастен. От откъслечните му разкази Златина разбираше, че го хранят насила, че децата прекарват дните си вътре, седнали на столчета, докато „боскожата” гледа филм, че ако някой говори и се смее, го наказват да стои с вдигнати ръце. Когато отиде да провери нещата и да поиска обяснение, учителката я изгледа презрително и процеди:

- Ама моля ви се, госпожо! Не вярвайте на всичко, което децата ви разказват за градината. Ние пък няма да вярваме на всичко, което ни разказват за вас. Аз питам ли ви защо Златинчо всяка сутрин казва ”Наздраве” с чая? Хайде, ако обичате, не ме занимавайте с глупости!

За съжаление, подобни случаи съвсем не са рядкост. Тръгването на детска градина е травмиращо както за детето, така и за майката. Досега то е било сигурно и защитено вкъщи, но вече го поверявате в ръцете на непознати хора и прекарва дните си в непозната среда. А ако става дума не за градина, а за ясла, нещата се усложняват допълнително поради факта, че още не може да говори и да си каже какво не е наред. Психологическите травми от ранното детство могат да останат за цял живот. Затова изборът на детско заведение е нещо много сериозно и отговорно. Не винаги имаме възможност да запишем детето в заведение, което отговаря на абсолютно всичките ни критерии, но е добре да проверим поне някои основни неща.

Как да изберем подходящото детско заведение?

Местоположението е много важно. Добре е да бъде максимално близо до дома ви – не само, за да не губите излишно време, а и за да не се преуморява детето на отиване и връщане, ако нямате кола. Добре е също да няма в близост големи булеварди – както за да се избегнат евнтуални инциденти, така и заради замърсяването и шума.

Обърнете внимание на инфраструктурата – състояние на сградата, нова ли е (или поне скоро ремонтирана), помещенията светли и просторни ли са, хигиената на ниво ли е, или мирише на мухъл. Това ще бъде вторият дом на детето ви през следващите няколко години, така че средата трябва да е комфортна и здравословна. Има ли безопасен двор със зеленина и детски съоръжения, така че то да може да тича и играе на воля?

Доколкото е възможно, запознайте се предварително с учебната програма, заниманията и дневния режим. Провеждат ли се спортни занятия, има ли чуждоезиково обучение и различни допълнителни часове по изкуства? Вие не оставяте детето си просто на отглеждане като някакъв зеленчук, затова програмата трябва да стимулира неговото развитие, въображение и физическа активност.

Размерът на групите не е от първостепенно значение, но все пак – при по-малки групи детето ви ще получи повече персонално внимание и грижа, така че този фактор не е за подценяване. Поинтересувайте се и какви допълнителни специалисти има – освен задължителното медицинско лице, добре е да има и психолог, а също и консултации с логопед за разрешаване на проблеми с ранното речево развитие.
Работното време на заведението устройва ли ви? Работи ли през летните месеци? Можете ли да си позволите таксата и какво се включва в нея, както и какви са опциите за връщане на пари при непосещаване на заведението? Това са още няколко неща, на които да обърнете внимание.

Отношението към децата, разбира се, е много важно. Наблюдавайте внимателно как се държи персоналът с тях. Учителките ангажирани ли са, или неглижират децата? Крещят ли? Като цяло атмосферата ведра и приятна ли е, децата изглеждат ли спокойни и щастливи? Можете да разберете много неща само от наблюдение.

Обратната връзка е задължителна. Питайте както за честотата на родителските срещи, така и за ежедневната комуникация с учителките и информацията, която ще ви дават за това, как е минал денят на детето ви. За вас е важно да знаете не само дали е яло и спало, а как се чувства психически и емоционално, има ли някакви затруднения и тревоги. При конфликт с други деца, учителката трябва да ви окаже пълно съдействие за разрешаване на проблема.

Избирането на подходящото заведение за вашето дете изисква внимание и отговорност, но няма нужда да се притеснявате излишно – в

Golden Pages

ще откриете информация за голям брой градини и ясли, която ще улесни избора ви. Това е нещо, на което можете да разчитате по всяко време, за да сте спокойни вие и да растат щастливи и безгрижни вашите деца.

golden pages