Нова детска площадка в "Красна поляна" "отиде" за старо желязо (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5351200 www.24chasa.bg

Чисто нова детска площадка в столичния квартал "Красна поляна" е разрушена и разграбена за старо желязо, съобщи "Нова телевизия". Извършителите са деца, показаха любителски кадри, заснети от жител на квартала.

Тези деца са циганчета, за съжаление тук се събират и много наркомани. Проблемът е, че възрастните изпращат деця, защото знаят, че са безнаказани, коментира жителка на квартала. Според нея има мафия, която изпраща деца да крадат за скрап. Подадени са сигнали до полицията, но нямало резултат.

Имаме над 50-60 деца, с които работи детска педагогическа стая и комисията за противообществени прояви. Но зад тях стоят родители, които са много по-виновни и също трябва да носят отговорност, коментира кметът на района Иван Чакъров. Според него единственият начин да се адаптират циганските деца е чрез превъзпитание, образование и спорт.

Площадката е изградена през 2008 г. и са вложени над 30 хиляди лева в нея, разказа Чакъров. Те ще върнат откраднатото за старо желязо за 10-20 лв., а ние трябва да дадем 1000, за да възстановим. Не можем на всяка площадка да сложим камера или човек с пушка, допълни той.

Всички живеещи тук са роптали срещу крадящите деца, но циганите хвърлят камъни по прозорците ни и ги чупят, псуват ни, разказа жителка на съседния блок. Вече е непоносимо, привечер не може да играят нашите деца на площадката, разказа мъж от квартала. Според него циганите пускали музика, играели до късно. Тези виетнамски общежития са свърталище на престъпници, да махнат циганите оттук, поиска възрастна жена. Хората в квартала се страхуват.

Хората в общежитията са настанени още 90-те години, но трудно се адаптират да спазват закона, призна Чакъров.