"24 часа" награди достойните българи (снимки и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5380523 www.24chasa.bg

Премиерът Бойко Борисов връчи голямата награда на ученичката от Стара Загора Мария Стоилова, която спаси шофьор, който си бе глътнал езика.

„Не се променяйте“, каза Мария.

„Да поздравя организаторите. Това е единственото мероприятие, което днес не трябваше да отлагаме. Това не е празненство, а отличаваме тези, които са си дали живота да помогнат. Ако човек премисли колко е силно като характер да си дадеш живота, всички вие заслужавате тези награди. Светът е пълен с добри хора. За съжаление едни необмислени действия водят огромно напрежение и омраза. Най-нечестно е това от днес да се случи на Европа. Всеки от нас би могъл да е там. В такъв момент, когато ужасът завзема Европа, не трябва да се подаваме. Всички достойни българи трябва да бъдем бдителни, да внимаваме и да се готвим“, каза премиерът Борисов.

„Дори и днес вие сте един светъл лъч сред нас. Злото може да надделее само, когато добрите не правят нищо. Вие сте супергерои“, каза Бербатов.

Радослав Янков, който спечели световната купа, бе отличен от издателя на в. „24 часа“ Венелина Гочева. Тя връчи награда и на учителката от Велико Търново Мариана Пенчева, която отглежда в дома си 10 деца, за да могат да ходят на училище. Те са бедни и иначе не биха могли да го посещават. Бе отличен и видинчанинът Ивайло Цеков, който възстановява и картотекира войнишки паметници.

„25 години „24 часа“ прави много неща, но това е най-стойностното“, каза Венелина Гочева.

Тя покани на сцената и Димитър Бербатов и премиерът Бойко Борисов, както и всички достойни българи. Бербатов награди георги Божиков от Пловдив, който спаси човек от пожар, както и Ангел Стефанов от Плевен, полицай спасил жена от потоп.

Министърът на културата Вежди Рашидов отличи актьорите Явор Бахаров, Бойко Кръстанов и Димитър Захариев, които спасиха удавник.

„Сутринта гледах поредните стресиращи новини и човек няма кой да му каже сутрин добро утро. Днес е поредното събитие от една нова война. Ужасно е да виждаш невинни хора в това състояние. Все повече достойните хора ще стават дефицит. В България има много достойни хора. Скоро и аз изпаднах в беда и човек има нуждата от достойнството на човек. Благодаря на един човек между нас, че ме спаси“, каза Рашидов.

Рашидов връчи и посмъртна награда на оператора Григор Кумитски, който загина докато спасяваше живота на рускиня край Варна. Тя бе приета от спътницата в живота му Миглена Димова.

„Тази награда е и за Григор“, каза Явор Бахаров.

Четирима пожарникари успяха да спасят миналата година шофьор увиснал над пропаст на магистрала Хемус. Това са Тошко Бързилов, Кирил дикански, Йордан михайлов и Борислав Беров. Мия Димитрова от Нова тв. пък бе отличена за репортажите си от серията "Мисия образование". Наградите им бяха връчени от кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Поздравления за "24 часа", че ни показват, че медиите трябва да защитават кауза", каза тя.

Актьорът Любо Нейков връчи наградата на д-р Митко Хаджиев, който сам закупи ехограф, за да проследява пациентите си за ракови заболявания. Лекарят обслужва 6 села в Родопите.

Ангел Цолов, футболист от „Бдин“ спаси през юли дете на надуваем душек, отсенено от течението на Дунав. Евелин Петков, Тодор Тодоров и Лазар Лазаров пък спасиха 54-годишна жена от грабител, който искал да я удуши. Оказа се, че те са хванали рецидивист с 11 присъди. Венелин Петков, директор на новините на Би Ти Ви, връчи наградите им.

„По улиците на Брюксел сега е пълно с десетки добри хора, които правят всичко възможно да помогнат. Чест за мен е, че имам възможност да наградя българи с големи сърца, помогнали на хора в нужда“, каза той.

Д-р Мариела Захариева, която спаси живота на преждевременно родено бебе с терапия с Чоцарт, Борислава Бойко от София, която помага на болно от церебрална парализа момче и адвентисткият пастор от Кърджали Александър Червенков, спасил самотна майка с дете от пожар, бяха наградени от Силва Зурлева от Нова тв.

„Те потвърждават, че има смисъл да се борим. Всички новини трябва да започват с една такава история“, каза Зурлева.

Илияна Захариева от спонсора на „Достойните българи“ Мтел връчи награда от името на компанията на учениците от Ловеч Борислав Панков и Преслав Ралчовски, които събраха пари за своя съученик Григор Иванов , който загуби крака си в катастрофа.

Красимир Кънчев, Емил Василев и Венцислав Янков, които спасиха румънски моряк от Дунаву самите те моряци, бяха наградени от транспортния министър Ивайло Московски.

Той отличи и Полина Ботева от Би Ти Ви, която показа пътя на бежанците и мизерията в бежанските лагери.

„Нека в тези трудни времена да опитаме всички да сме по-добри“, пожела Московски.

Пламен Сираков и Светослав Ангелов от с. Средногорци, които спасиха възрастна жена от горящата й къща бяха отличени от Иван Стоянова, програмен директор на „Канал 3“ Тя отличи и бившия топрклиминалист от Бургас Живко Димитров и младите му колеги, които миналото лято измъкнаха десетки летовници от мъртвото вълнение на плажа.

„Нека практикуваме доброто все по-често“, каза Стоянова при връчването на наградите. „Вярвам, че достойните българи са много повече“, допълни тя.

9-годишният Марио, който живее в приемно семейство откри ценни стари книги и ги предаде на кмета на с. Буковец. Учениците от Смолян Маргарита Кетева и Никола Манолевски пък събраха пари за дом на своя съученик Жулиен, който остана без къща заради пожар. Те бяха наградени от шефа на НДК Мирослав Боршош. Той отличи и Йоана Левиева-Сойер от БНТ за организацията на детската „Евровизия“

Борис Борисов, пожарникар от Свищов бе награден от шефката на БНТ Вяра Анкова, защото спаси човек от пожар. Анкова връчи награда и на шофьора на училищен автобус Бисер Овчарски, който раздава подаръци на деца, облечен като Дядо Коледа.

12-годишната Елрена Искренова и 11 годишният Божидар Димитров пък бяха отличени зарази това че върнали намерени 500 лв.

„Вашите дела са най-добрият отговор на терора“, каза Анкова преди да връчи наградите.

Главният редактор Борислав Зюмбюлев връчи първите награди. Той отличи 73-годишният Асен Канджев, който продаде магарето си, за да плати глоба, а след това дари дарените му 3910 лв. на болно дете. Учениците Венета Рангова, Иван Златанов и Катерина Юрганджиев бяха отличени защото събрали дарения за своя болна учителка. 9-годишната Ивайла Митова пък дари косата си за онкоболни.

„Историята на Асен Канджев много ми напомня за библейската притча за лептата на вдовицата, защото не е важно да дадеш, когато имаш много“, каза Борислав Зюмбюлев.

Великата актриса Татяна Лолова избяга за малко от репетиция, за да се види с достойните българи, които днес награждава "24 часа"

"Искам да взема от вашата положителна енергия и да ви пожелая да продължите да давате добро", каза тя на събраните в НДК обикновени хора, извършили велики дела.

След импровизираното слово на Лолова, церемонията започна с минута мълчание за жертвите в Брюксел.

Всичко по темата:

Виж награждаването на достойните българи в снимки (галерия)

Вежди Рашидов: Наскоро и аз изпаднах в беда, всеки има нужда от достойни хора

Татяна Лолова избяга от репетиция, за да види достойните българи: Искам да взема от енергията ви (Видео)

Димитър Бербатов за достойните българи: Вие сте супергерои

Бойко Борисов: Не е честно това да става в сърцето на Европа. България застава до Белгия в този труден момент (цялото изявление на премиера)

Борисов: От две седмици планираме учение в метрото, все едно сме пророкували какво ще стане в Брюксел

Очаквайте подробности