Обвинената, че е поръчала родата: Искат да ми запушат устата да не търся наследството на баща ми (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5389979 www.24chasa.bg
С прическа, грим и добър външен вид се появи в съдебната зала 66-годишната Иванка Ройдова. Тя отрече изцяло обвиненията, че е поръчала да бъде затрит родът .

66-годишната Иванка Ройдова провела 3 срещи с килър под прикритие, платила му 3000 лв.

Защо ми е да ликвидирам брат ми и семейството му, като цялото наследство от САЩ на покойния ни баща е в неговата болногледачка Недялка Бързакова?

СЪДИЯ СИЛВИЯ ЦАНКОВА
СЪДИЯ СИЛВИЯ ЦАНКОВА

Това попита 66-годишната Иванка Ройдова, обвинена, че е поръчала да бъдат убити брат ѝ, двете му деца, зет му и двамата му внуци. Тя влезе в Пловдивския окръжен съд с прическа и грим.

ПРОКУРОР ИВАН СПИРОВ
ПРОКУРОР ИВАН СПИРОВ

“Няма грам истина в твърденията на прокуратурата. Не съм получила и 50 цента от наследството на баща ми. Открадна го болногледачката му.

Всичко ще

докажа, решена

съм да водя и

международно

дело”,

заяви Иванка. Тя определи обвинението срещу нея като постановка.

“Става въпрос за много пари. Искат да ми затворят устата, за да не си търся наследството”, каза Ройдова.

Според прокуратурата 66-годишната жена е била изключително настоятелна и мотивирана да избие рода си, за да получи богатството от Америка, натрупано от нейния баща. Той емигрирал през 50-те години на XX в. Натрупал състояние от строителен бизнес и сделки с имоти.

Ройдова и адвокатите ѝ поискаха час отсрочка, за да се запознаят с материалите по делото. Иванка изрично настоя и самата тя да ги прочете. Гледането на мярката ѝ за неотклонение започна с разпит на 77-годишна лекарка. Д-р Мария Коларова познавала Ройдова от малка.

“Със съпруга ми бяхме лекари в ямболското с. Голямо Шарково, откъдето тя е родом. Когато бащата на Ваня избяга в Америка, майка ѝ Желязна дойде с трите си деца при нас и поиска да я придружим в Пловдивско, да си избере дом.

Обиколихме село по село. И знаете ли как избираше Желязна? Опитваше водата - хареса ѝ тази в Браниполе и там се засели. С Ваня се виждахме често, сестра ѝ Ана е в Чикаго.

Иванка работеше

в хранителния

бизнес, била е

сервитьор,

барманка

Отвори си частно заведение. Тя е жена почтена, трудолюбива, не е в състояние да поиска убийството на роднините си”, заяви д-р Коларова.

Според нея след 1990 г. Иванка често ходела в САЩ да гледа баща си. Докато тя говореше, Ройдова бършеше сълзите си.

Според прокурор Иван Спиров тази жена съвсем не била толкова безобидна. Той описа механизма на престъплението, в което е обвинена. Действието се развило в рамките на този месец. Ройдова извършила приготовление за убийство на 6-има души. Това са 70-годишният ѝ брат Стойчо Ройдов, синът му Георги, дъщеря му Гергана, зет му Марин и внуците Светлин и Момчил.

Информацията за пъкленото дело постъпила от свидетеля Пламен Мирчев. Ройдова започнала да търси контакти с криминално проявени, които да изпълнят поръчката. Един от хората, с които говорила, бил задържан за 24 часа, но е освободен, защото не са открити доказателства за неговото участие. Отричал да познава 66-годишната жена.

Според Спиров Ройдова въвлякла дъщеря си Жана и съпругът ѝ Антон Вътов. Те също били задържани за денонощие, но след това ги пуснали.

За замисленото

от Иванка

станало ясно

чрез внедрен

агент,

на когото тя разкрила изцяло намеренията си. Първата им среща била на 14 март около 14 ч. Поръчителката поискала брат ѝ да бъде отвлечен и заставен да подпише пълномощно, с което прехвърля сметките си от бащиното наследство на сестра си.

Тогава тя предоставила договора на служителя под прикритие, който трябвало да бъде парафиран от Стойчо Ройдов. Той е част от веществените доказателства. По време на срещата Иванка предала на псевдокилъра телефонен номер, чрез който да комуникират. “Тази “Нокия” бе открита при обиска в дома ѝ на 23-и”, допълни прокурор Спиров.

Поръчителката и наемникът се разбрали тя да му плати на следващата среща 3000 лв. капаро, а като изпълни задачата, щял да получи 10% от наследството ѝ. Според нея то се изчислявало между $ 3 и 4 млн.

Втората среща, насрочена за 16 март, пропаднала, тъй като Ройдова се обадила на въпросния килър и му казала, че още не е набавила парите. Предала му ги 2 дни по-късно със заръката да отвлече брат ѝ и да убие наследниците му. Служителят под прикритие се опитал да я откаже с аргумента, че задачата е много трудна. Тя обаче била непреклонна.

Дала му адресите

на бъдещите

жертви и

посочила

местоработата

им

Собственоръчно написала и имената им.

Казала, че е удачно кървавата баня да стане навръх Гергьовден в дома на брат ѝ, когато всички празнуват. Разследването не уточнява как е щяла да бъде извършена екзекуцията на 6-имата - чрез разстрел или отрова. От прокуратурата обясниха, че поръчителката не се интересувала по какъв начин щели да бъдат умъртвени най-близките ѝ.

Според Спиров най-важният документ, открит в дома на Иванка, било писмо, адресирано до Стойчо Ройдов на английски език. С него той бивал информиран, че е определен като титуляр по 3 от сметките на баща му в САЩ. За законен наследник на цялото богатство била посочена болногледачката Недялка Бързикова. Това станало през 2011 г., когато дядото милионер бил още жив. Той умира 3 г. по-късно. В писмото обаче не е посочена никаква сума и Иванка помислила, че по-голямата част от парите на баща ѝ са у нейния брат.

Ядосала се и предприела план да ликвидира него и семейството му.

“Номерата на сметките на Стойчо, открити в дома на сестра му, съвпадат с описаното в договора, който той е трябвало да подпише, че се отказва от парите в полза на Иванка”, обясни прокурорът.

След смъртта на

бащата настъпил

конфликт между

брата и сестрата

Тя се вбесила, когато разбрала, че Стойчо и синът му Георги получили $ 240 000 от Америка.

“Била е силно амбицирана да убие близките си. Споделила е това пред служителя под прикритие, който ѝ се представил, че е част от престъпна група у нас, свързана с отвличания и взривове”, допълни прокурорът. Той е категоричен, че Иванка има опасност да се укрие при сестра си Ана в Чикаго и настоя за постоянния ѝ арест.

“Няма доказателства, които да сочат, че автор на поръчката е обвиняемата. Имала е уговорка с някакъв мъж, но никога не е употребила думата “убийство”, а е искала брат ѝ да бъде принуден да подпише пълномощното.

Предположението за ликвидиране на рода е направено от служителя под прикритие, а не от самата Ройдова”, пледира адвокат Йордан Давчев. Според него единственото доказателство по делото са СРС-та, но обвинението не можело да се гради само на тях.

Разпитани били както брат ѝ Стойчо, така и децата му. Никъде те не говорели за откровени закани от страна на сестра им. Признавали единствено, че имали конфликт с нея и той бил за наследството от САЩ.

“Сумата от 3000 лв. е дала за проучване на сметките и да събере информация. Преди това Иванка и Стойчо са водили дело в САЩ срещу Недялка Бързикова, тъй като лъвския пай от наследството е у бившата болногледачка. Защо ѝ е да убива брат си”, изтъкна защитата. В залата се появи и жена, която не пожела да се представи. Тя заяви, че Иванка е натопена от Недялка Бързикова.

“Тази жeна прилапа всичко. Тя си напазарува куп апартаменти в Пловдив с парите на техния баща. Сега плаща насам-натам, за да изкара Ваня злодей и да си запази богатството от бай Георги”, каза въпросната жена.

Самата Иванка се кълне, че през ум не ѝ минало да убива брат си и децата му. Въпросният килър, с когото се срещала, бил много любопитен. Интересувал се как баща ѝ избягал в САЩ навремето, как е живял там, какво е работил.

“Разговори за убийство не сме водили с него. Нямам основание да искам унищожаването на семейството на брат ми. Аз не съм наследник на неговата фамилия”, каза Ройдова.

След закрито съвещание, продължило час, съдия Силвия Цанкова наложи най-тежката мярка на обвиняемата. Определението подлежи на обжалване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип