Държавни служители на ЕСО крадат ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/5394888 www.24chasa.bg

Във Варна заловиха двама мъже с непознат софтуер.

Двама държавни служители на ЕСО (Електроенергиен системен оператор) - компанията, която поддържа далекопроводите в България, са заловените крадци на ток във Варна с уникално устройство, съобщиха неофициално от прокуратурата.

Районната прокуратура във Варна съобщи, че има досъдебно производство срещу двама мъже, извършвали по уникален начин неправомерно въздействие върху уредите за търговско измерване на електрическа енергия с цел избягване на реалното й отчитане.

На 22 март около 14:30 часа на ул. "24" в района на "Евксиноград" са задържани 36-годишният Й.Т. и 45-годишният Т.С. в момент, в който отварят капака на електрическо табло, собственост на "Енерго Про". На място са установени самоделни устройства за софтуерна манипулация и безжична връзка между лаптопа и електромера, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Освен устройствата за манипулиране на потреблението на електрическа енергия, в мъжете са открити множество ключове за таблата на "Енерго Про", както и дистанционни, с които се изключват измервателните уреди, за да не отчитат потреблението на ток.

При последвалите процесуално-следствени действия двамата предали доброволно технически устройства, матрици за изготвяне на пломби, уред за поставянето им, преносим компютър, дистанционни, ключове за електрически табла и други средства, използвани за осъществяваната от тях дейност.

Най-любопитното е, че крадците са професионалисти от държавното предприятие ЕСО и "ужилват" абонатите на частното енергоразпределително дружество "Енерго Про". Самото дружество най-вероятно също ще предяви претенции към наглите измамници, които очевидно се възползват от техническите възможности на държаваната фирма, за която работят. 

Претърсени са били два адреса и един автомобил на двамата мъже. Намерени са схеми за дистанционните устройства. Работата по досъдебното производство продължава.