Заловиха служители на държавния ЕСО с джаджи за кражба на ток (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5395365 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Министърът на енергетиката разпореди проверка и при вина - уволнение

Висококвалифицирани експерти, с техника за манипулиране на електромери, заловиха полицаите във Варна.

На 22 март около 14,30 часа на ул. “24” в района на “Евксиноград” са задържани 36-годишният Й.Т. и 45-годишният Т.С. в момент, в който отварят капака на електрическо табло, собственост на “Енерго-Про”. На място са установени самоделни устройства за софтуерна манипулация и безжична връзка между лаптопа и електромера, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Скандалното е, че заловените са служители на Електроенерийния системен оператор, чиято отговорност е да управлява голямата мрежа на държавата.

Щефът на ЕСО Иван Йотов научи от “24 часа” за действията на хора от варненското поделение. Той заяви, че намерението му е те да бъдат уволнени. Малко по-късно от министерство на енергетиката заявиха, че министър Теменужка Петкова е разпоредила проверка и уволнение на двамата, ако се окаже, че са виновни.

При последвалите процесуално-следствени действия двамата предали доброволно технически устройства, матрици за изготвяне на пломби, уред за поставянето им, преносим компютър, дистанционни, ключове за електрически табла и други средства, използвани за осъществяваната от тях дейност.

Претърсени са били два адреса и един автомобил на двамата мъже. Намерени са схеми за дистанционните устройства. Работата по досъдебното производство продължава.

Електричари разясниха за “24 часа” как става подготовката за кражба на ток.

Техници монтират в електромера електронен елемент, нещо като платка, който изключва автоматичното управление на уреда и го прехвърля в компютър. На поръчителя на услугата се връчва дистанционно управление, с което той може да включва и да изкюлва електромера. Ако битовият потребител забележи хора на енергото да проверяват таблото, с дистанционното пуска електромера и всичко минава безпроблемно.

Според експерти от енергото в манипулацията на електромерите действат цели бригади, които се озовават на повиквания в цялата страна. Имало обяви в интернет, тарифата тръгвала от 500-600 лв. Дори имало абонаментна такса - част спестеното от месечната фактура. Така, ако от енергото хванат манипулиран електромер и го сменят, поддръжката идва и поставя нов елемент, който да позволи пускането и спирането на уреда с дистанционно.