Потопеният свят (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5406394 www.24chasa.bg
Десетки фигури оформят композиции, изобразяващи ситуации от живота.

Първият европейски подводен музей отвори врати на Канарските острови

Tези, които имат усещането, че се потапят в друг свят, когато влязат в музей, сега ще имат възможност да направят това буквално.

На Канарските острови край бреговете на Западна Африка, до испанския остров Лансароте наскоро “отвори врати” първият европейски подводен музей.

Атлантическият музей, разположен на дъното в залива Лас Колорадас, е

достъпен само

за гмуркачи

Сред белите пясъци в прозрачната синьо-зелена вода са поставени скулптурни композиции на известния британски творец Джейсън Декер Тейлър. Той нашумя вече с подобни инсталации в Мексико, на Бахамите, а съвсем наскоро - и по река Темза.

Остров Лансароте вече е известен на туристите със своите полета от застинала лава и необикновена геология, ярко слънце и лазурносиньо море. Сeга той ще прибави към атракциите си още една - потопения свят на Атлантическия музей, разположен на дълбочина между 12 и 15 метра.

Тейлър е свалил на дъното цели композиции, които изобразяват ситуации от всекидневието ни. Статуите са с човешки ръст и калъпите за тях са отливани от хора модели.

 Всички фигури са изработени от бетон, който не вреди на околната среда. Целта на твореца е да обърне внимание на проблемите, с които е свързан животът на морските обитатели, предава Си Ен Ен. Каменните композиции

ще станат част

от изкуствен риф,

който ще стане безопасно място за колонии на местните подводни животински видове, обяснява творецът. 

Подводният Атлантически музей е побрал общо 400 фигури, всичките дело на Тейлър. Както и при останалите му творби и тук целта на композициите е да провокират дебат.

 Една от най-известните скулптури е “Лодката от Лампедуза” - съвременна интерпретация на картината на френския художник Теодор Жерико от 1819 г. “Потъването на Медуза”. С нея Тейлър се опитва да прокара паралели между корабокрушението на френския кораб “Медуза” и съвременната бежанска криза. Композицията не е почит към удавилите се в морето, а напомняне за колективната отговорност на нашата нова глобална общност, написа Тейлър на своята страница във фейсбук.

 “Рубикон” е

група от 35 човешки

фигури, които са

застинали,

ходейки в една посока между вълните. Нейната тема са климатичните проблеми, а идеята на автора е, че няма връщане назад.

 Сред другите композиции се откроява “Спокойствие” - скулптура на двойка, които си правят подводно селфи. Мъжът и жената обаче са без лица.

 Морските обитатели вече са свикнали с новите потопени фигури и ги заобикалят без страх. Тейлър се надява музеят да стане популярна атракция и сред гмуркачите.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца