golden pages

Неволите на Златинови или развод ми дай, развод ми дай

https://www.24chasa.bg/novini/article/5409659 www.24chasa.bg

Сигурно няма да се изненадате, ако ви кажем, че Златинови бяха стигнали до развод преди няколко години. Вече бяха в онази фаза на брака, в която тихата ненавист беше заменила шумната страст. Златина измерваше мъжа си с презрителен поглед и процеждаше по едно „Нещастник!” всеки път, щом се разминеше с него, а когато се пресягаше зад гърба му да вземе ножа за хляб, си представяше сцени от „Психо”. Той пък я игнорираше напълно и гледаше да прекарва колкото се може време под колата си, където мърморенето на Златина не се чуваше.

Вероятно можеха да си карат още дълги години по този традиционен семеен модел, но един ден услужлива съседка информира Златина, че мъжът й колкото време прекарва под колата, толкова прекарва и над фирмената секретарка. С това вече чашата преля. Златина изпотроши един дуралексов сервиз, подарък от свекървата за сватбата, и на няколко пъти дори успя да уцели олисялото теме на Златин, който се опитваше да се скрие под масата, повтаряйки „Ти си ненормална, ма!”. На сутринта тя си събра багажа и децата и замина при майка си с класическата реплика „Искам развод!”. Златин, който обикновено беше толкова стиснат, че получаваше болка отляво, щом му искаха нещо, този път с охота щеше да даде. Изглеждаше, че няма проблем скоро да преминат в редиците на щастливо разведените, оставаше само една малка подробност – да си намерят адвокат.

На пръв поглед звучеше лесно, но само на пръв поглед. За да си спестят пари и циркове, се споразумяха за развод по взаимно съгласие и общ адвокат, който да им оформи документите. Но дали е лесно хора, които се карат дори за това, какво да гледат по телевизията, да стигнат до консенсус по един такъв важен въпрос? Никак. Златина предложи някакъв известен и моден адвокат, който бил развел успешно две от нейните приятели. „Тия ли уруспии?” – подскочи Златин – „Кой знае колко пари ще ни смъкне тоя, дума да не става! Имам аз един трети братовчед, Динко, завърши право навремето. Ще му потърся телефона, той ще ни оправи без пари, като за роднини”. „Как ли пък не!” – озъби му се Златина – „Някакъв от твойте селяндури, дето не го знам ни колко му е акъла, ни колко му е опита”. Потърсиха други адвокати, без препоръки, но ту единият им намираше кусури, ту другият. В крайна сметка така се изпокараха и така им писна всичко, че решиха да не се развеждат, за по-лесно.

Но ако в техния случай липсата на адвокат доведе до хепиенд (относително казано), то в повечето случаи това не е така. Човек колкото и да се старае, все в някакъв момент му се налага да прибегне до адвокатски услуги и съдейки по броя на адвокатите, тези моменти никак не са малко. Правната материя е сложна и тежка, а никой не е длъжен да разбира от всичко. Все пак, адвокатите са учили 5 години за това, държали са изпити, повишават си квалификацията непрекъснато и са на „ти” със законите. Те са хората, които ще ви помогнат, ако имате някакви юридически проблеми. Навременният и адекватен правен съвет може да ви спести време и пари и дори понякога да предотврати спора. И обратно, липсата на адвокат може да влоши нещата, ако се изпуснат срокове или не могат да се съберат нужните доказателства и документи.

Как да намерите добър адвокат?
Първото, което трябва да гледате, е опитът – и то не просто като години трудов стаж, а като опит точно в сферата, която ви трябва. Колко дела има в съответната област и колко от тях са се разрешили благоприятно за клиента – това са нещата, които ви интересуват. Колкото повече казуси е разрешил, толкова по-добре познава тънкостите и детайлите на материята и знае как да реагира дори в непредвидени ситиуации (или да предвиди предварително всички възможни). Солидният опит означава компетентност, професионализъм и увереност, а за вас увеличава шансовете да спечелите.

Ако имате препоръки от първо лице, това е добре. Ако не - възползвайте се от богатата база данни на

Golden Pages

където ще намерите координати на адвокатски кантори в цялата страна. Срещнете се лично с адвокатите, които сте набелязали, след като сте разгледали сайтовете им. Доверете се на усещането си и на първото си впечатление. Адвокатската професия е специфична и за нея не е достатъчно само да имаш познания – външното излъчване също е от значение. Ако адвокатът ви се струва небрежен, неуверен, няма дар слово и не вдъхва респект, то най-вероятно той ще изглежда по този начин и в очите на съда, а това определено не е начинът на спечелите. Този човек ще ви представлява и ще „воюва” за вас, така че трябва да е убедителен и безупречен. Освен това трябва да усещате, че можете да му имате доверие, тъй като вероятно ще му споделите доста лична и поверителна информация. Дискретността и конфиденциалността в тази професия са толкова важни, колкото и компетентността.

Освен първото впечатление и опита, има още няколко неща, на които да обърнете внимание. При възможност, направете проверка за професионалното му минало, има ли регистрирани оплаквания срещу него, как се справя с бизнеса си. Важно е дали и кога ще бъде на разположение за неотложни въпроси, независимо по телефон, в и-мейл или наживо.

Уточнете тарифите и таксите. Поинтересувайте се какви са средните тарифи в областта, за да можете да направите съпоставка. Важно е да знаете изисква ли предварително заплащане, какви ще са неговите проценти, колко често ще ви таксува.

По отношение на самото дело, попитайте какви са възможните изходи и какъв е вашият шанс, колко време ще отнеме това дело, какви алтернативи имате. Помнете, че ви трябва човек, който да приеме вашия казус присърце и ще се заеме сериозно. Само тогава вашите интереси ще бъдат наистина защитени, а ситуацията ще се реши във ваша полза.

И макар за адвокатите да има много хапливи вицове, и 1000 адвоката на дъното на океана да са „едно добро начало” – не забравяйте, че тяхната работа е да ви защитят и да се погрижат за вас. Със сигурност е по-добре да не ви се налага да търсите услугите им. Но ако ви се наложи – избирайте внимателно, с разум и усет, за да не съжалявате по-късно.

golden pages