Крадеш ток за 56 000 лв., плащаш 27 000

https://www.24chasa.bg/novini/article/5412005 www.24chasa.bg

Има райони, в които се “губят” до 40% от продадената еленергия

Стопански клиент на електроразпределително дружество ползва над 200 000 квтч електроенергия нерегламентирано - така елегантно се наричат кражбите. При сегашната тарифа за откраднат ток, след като го хванат, той би платил около 27 000 лева. А ако тази енергия се калкулира по реални цени, той би дължал около 56 000 лева. Излиза, че

дори да бъде

разкрит,

ще спести

29 000 лева

Това изчислиха енергийни експерти.

За ниската цена на откраднатия киловатчас - 3 ст., писа в края на февруари в. “24 часа”. Тогава от КЕВР заявиха, че ще променят правилата за измерване и ще увеличават цената до тази на еленергията за небалансиране, която тогава беше 20,2 ст. за квтч. (Какво се случва - виж в карето долу.)

При “Енерго-Про” от началото на 2016 г. са установени около 700 случая на неправомерно ползване на електроенергия. Дотаксуваният ток е на стойност над 500 000 лв. Ако бъде платен по реални цени, той би струвал над 1 000 000 лева, отговориха от компанията на въпроси на “24 часа”.

Над 80% от общия брой кражби са сред битовите клиенти. Това е около 70% от общата крадена еленергия. Останалите проценти са за бизнеса.

49% от случаите са с директно присъединение, 32% са манипулации по схемата на свързване и 19% - софтуерни манипулации

При ЧЕЗ, или в Западна България,

има райони, в

които кражбите

стигат и 40%

от продаваната електроенергия, каза Филип Йорданов от “ЧЕЗ Разпределение България” и спомена Лом, Бяла Слатина, Козлодуй. В подобни райони екипите на компанията всеки ден проверяват.

Делът на нерегламентираното ползване от бизнес клиентите е 13% от общия брой. Като начислената еленергия е 40%, пояснява експертът на ЧЕЗ. Кражбите на ток от някои бизнесмени ги прави по-конкурентоспособни на пазара, коментират от ЧЕЗ.

Има измервания във всички трафопостове на технологичните разходи и където се засекат сериозни числа, започват проверки. В други райони размерите на тъй нареченото нерегламентирано ползване са между 8 и 10%.

Един от начините да се краде е чрез манипулиране на електромерите. Те са 40% от общо констатираните през 2015 г. 6500 кражби. Манипулирани са всички промени в устройството на уреда за мерене - от елементарното премостване, или заобикаляне на уреда, до монтиране на елементи, които позволяват

електромерът

да се управлява

от клиента

дистанционно и

така той да мери

по-малко

Нещо подобно на онази хватка, която приложиха заловените във Варна техници, които се оказаха работници на държавния Електроенергиен системен оператор.

При този начин обаче има нарушаване на целостта на защитата на електромерите - късане на стикери и на пломби, поставяне на фалшиви пломби, което се хваща.

Така че хората, които предлагат услуга за манипулиране на електромера, заблуждават, тъй като това може да бъде хванато, казва Йорданов.

Другите 60% от кражбите са чрез директно присъединяване към мрежата и манипулации на самата схема за измерване на електромера. При директното присъединяване

някои го правят

нагло, с

връзване към

стълба с жица,

други към подземен кабел, което е по-трудно откриваемо.

Компаниите полагат неистови усилия да разкрият кражбите. И “Енерго-Про”, и ЧЕЗ съобщават, че ползват термокамери, скъпи подвижни лаборатории, които изследват целостта на кабела под земята, и друга специализирана апаратура.

Какви са щетите за трите компании през 2015 г.?

“ЧЕЗ Разпределение България” е извършила 66 415 проверки за кражби на електроенергия в Западна България през 2015 г. и е констатирала 6 458 случая на незаконно потребление. Дотаксуваната електроенергия е в размер на 31 575 000 киловатчаса. С 1566 повече са установените кражби през 2015 г. в сравнение с тези през 2014 г., когато компанията констатира 4892 случая на незаконно потребление.

На територията на ЕВН, или Югоизточна България, са откраднати 15 680 000 киловатчаса еленергия, води се неизмерена, като стойността ѝ е за 1,280 млн. лв.

Откраднатата (дотаксувана) електроенергия за 2014 и 2015 година при “Енерго-Про” е 33 000 000 квтч, възлизащи на приблизително 4 200 000 лв.

Обсъждат при манипулации да се плаща година назад

Начислената санкция при хванат крадец на ток да бъде една година или 18 месеца. Такива варианти се обсъждат в Комисията за енергийно и водно регулиране, но има различни становища.

Възпиращите мнения са, че ако някой е крал ток само седмица и е хванат, няма да е справедливо да плаща за година, или година и половина назад.

Други смятат, че това наказание може да действа възпиращо.

В Правилата за измерване сега е записано, че санкцията при хваната кражба е начисляване на ток за 3 месеца назад.

Другата голяма промяна, която КЕВР би трябвало да направи, е цената, по която да се таксуват кражбите.

В момента цената е 3 ст. на квтч с таксата “Задължения към обществото” и цените за пренос и достъп през мрежите това прави 9 ст.

В края на февруари в. “24 часа” написа, че при 3 ст. цена на крадения ток, както е в момента, то най-добре е всички да крадем. Защото, дори да ни хванат, пак ще ни е по-евтино, отколкото да сме честни клиенти. Тогава председателят на КЕВР Иван Иванов се съгласи, че сегашната ситуация е несправедлива. И че ще има крути мерки срещу крадците. Той дори заяви, че крадената еленергия ще се таксува по цена за недостиг, която е 202 лв. за мвтч, или 20,2 ст. на квтч.

В комисията се обсъжда и друг вариант - цената на тока, който е откраднат, да е средната цена на балансиращия пазар, която е 180 лв. за мвтч, или 18 ст.

От комисията заявиха, че все още работят по правилата за измерване.

Отмъкват кабели и точат масло

Атаките върху кабелите и съоръженията на енергото не престават. Щетите при ЧЕЗ за 2015 г. са за 3,2 млн. лв. Източени са 30 000 литра трансформаторно масло. През 2015 г. са откраднати и 53 000 м кабели и проводници.

При ЕВН са регистрирани 343 кражби на 22 000 м проводници, на 2682 литра откраднато трансформаторно масло. Общо щетите са за над 257 000 лв.За последните няколко години “Енерго-Про” е понесло загуби в размер на около 1,2 милиона лв. от кражби на съоръжения.

Компаниите предлагат дългосрочни законодателни мерки срещу вандализма върху инфраструктурата. ЧЕЗ например настоява посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.