"Дойче Веле": Панама ли? Съмнителни пари се крият в САЩ!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5423339 www.24chasa.bg

Най-идеалното място за укриване на пари не са нито Сейшелските острови, нито някой друг екзотичен тропически остров. Истинският рай за съмнителни богатства се намира на съвсем различно място, твърдят експерти, съобщава  "Дойче Веле".

Когато стане дума за укриване на богатства, човек веднага се сеща за Швейцария, Люксембург или Каймановите острови. От разкритията на "Панама пейпърс" обаче стана ясно, че тези места не влизат и в топ-10 на световните данъчни оазиси - за разлика от американския щат Невада, който минава за истински данъчен рай.

Удобен пристан за съмнителни богатства

"Невада съзнателно залага на имиджа си като място, на което лесно може да бъде укрит произходът на парите", казва професорът от австралийския университет "Грифит" Джейсън Шармън. Той от години изследва темата за укриването на данъци в световен мащаб и е изненадан, че щатът Невада засега има твърде малка известност. „Раят на хазартните игри” Невада предлага максимална гъвкавост и запазване на тайната при ограничена отговорност за хората, които искат да укрият пари. "Невада е любимо място за откриване на попечителски фондове", твърди американският данъчен експерт Питър Которчеану, който консултира заможни клиенти по въпросите на международното данъчно законодателство. "Под закрилата на най-голямата икономика в света, Невада минава за много по-сигурно място в сравнение със стигматизираните тропически острови. Освен това предлага много по-висока степен на анонимност", твърди Шармън.

САЩ – страна на двойни стандарти

В това отношение щатът Невада е уникален – той дори се хвали, че отказва тясно да си сътрудничи с американските федерални власти. Но дори и да го правеше, това едва ли би променило факта, че правителството във Вашингтон се бори срещу тайните на чуждите данъчни оазиси, но в собствената си страна следва съвсем различна политика. Foreign Account Tax Compliance Act /FATCA/ например принуди всички чуждестранни финансови институти да предадат на федералните власти имената на всички американски граждани, които имат банкови сметки при тях.

Вашингтон обаче така и отказва да предаде имената на чужденците, които имат активи в САЩ. Преди две години Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ поде инициатива за повече прозрачност в отношенията между данъчните власти по отношение на чуждестранните банкови сметки по примера на FATCA. Почти всички данъчни оазиси подписаха международното споразумение. Само САЩ отказаха да се присъединят към него. "Официално САЩ твърдят, че няма защо да се присъединяват към споразумението, тъй като двустранните спогодби били достатъчни", казва международният данъчен експерт Омри Мариан.

Конгресът блокира мерките за прозрачност
"Всъщност американското правителство е поставено под силен политически натиск", допълва Омри Мариан. В миналото републиканците в Конгреса бяха представили проекти за премахването на FATCA и дори заведоха дело срещу правителството, за да спре проектозакона за огласяване на банковата информация. Републиканците привеждат стандартния аргумент, че трябва да се защити личната сфера на банковите клиенти.
Тъй като почти всички останали данъчни оазиси по света се включиха в инициативата на ОИСР за прозрачност, САЩ изведнъж станаха топ-дестинация за укриване на богатства. "В началото изглеждаше, че и други страни ще се оттеглят от споразумението за прозрачност. Но след като Швейцария, Сингапур и всички офшорни острови се присъединиха, САЩ останаха единствената по-голяма сила, която се противопоставя на системата. Сега САЩ са новият уютен пристан за прехвърляне на финансови активи. Било то легално, или нелегално", заключава Питър Которчеану.

Виж тук всичко по темата #Panama Papers

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега

Футболистът на "Реал" (Мадрид) Федерико Валверде призна, че треньорът Зинедин Зидан е повлиял за обрата при драматичната победа с 3:2 над "Бетис". Именно уругваецът вкара първото попадение в срещата. Домакините от град Севиля обърнаха чрез Манди и Карвальо още до почивката. "Реал" стигна до 2:2, след като Емерсон си отбеляза автогол