golden pages

Неволите на Златин или няма го майстора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5423540 www.24chasa.bg

Вероятно и на вас, като на всички нормални хора, ви прилошава при мисълта за ремонт. Златинови също не правят изключение. Той - заради разходите, тя – заради цялото чистене и оправяне след това. В определени моменти обаче ремонтът се налага, няма как. А у Златинови той се налагаше от много време. Жилището не беше пипано поне от 30 години, тръбите бяха изгнили, в банята се развиваше живот, плочките падаха, мазилката се ронеше, изобщо – у тях беше като в монумента на Бузлужда, но без тази помпозност. И когато най-накрая парче от тавана падна и удари Златин по главата, умът му си дойде на мястото и той отсече „Край, така не се живее, правим ремонт!”

Вие вече познавате Златин и вероятно се досещате, че отначало се опита да направи ремонта сам, за да спести пари. Резултатите, разбира се, бяха плачевни, но той не се отказваше чак докато Златина не го замери с кофата латекс, не си прибра децата и не отиде при майка си. Тогава, победен, започна да търси майстори. След дълги пазарлъци се уговори с някакъв познат на приятел на братовчед му. Баш майсторът дойде заедно със сина си, прибра му половината пари предварително, засука мустак, запали цигара и прати Златин за бира.

Общо взето, така мина и следващият месец. Майсторите идваха сутрин, пиеха кафе, нареждаха няколко плочки, обядваха, след това сваляха плочките и ги лепяха наново, понеже се оказваше, че са сложени накриво и накрая, изтощени от толкова много работа, сядаха да пият бира. Времето си минаваше, а ремонтът беше доникъде. И когато Златин най-накрая се осмели да попита дали няма да си дадат малко повече зор, майсторите се засегнаха, врътнаха се и си тръгнаха, без да се появят повече. След тях се смениха още няколко, които допринесоха, всеки колкото и с каквото може, за пълното мазало, в което се беше превърнал апартаментът. Накрая, след половин година и много нерви, крясъци и побелели коси, ремонтът беше завършен. Жилището беше пълно с криви ръбове, все едно Пикасо го беше шпакловал, а още половин година по-късно почти се беше върнало към първоначаналното си състояние на монумента на Бузлуджа, но без тази помпозност.

Всеки от нас има поне един подобен лош спомен от майстори и затова изтръпваме от идеята за ремонт, но няма как да го избегнем. Жилището трябва периодично да се освежава – не само заради естетиката, но и с оглед на здравословната среда на обитаване. За сведете болката и щетите до минимум, когато ви се наложи ремонт - ето нашите съвети.

Как да изберете майстори за ремонт?

Имате два варианта – да наемете майстори на свободна практика, или да потърсите фирма за строителни и ремонтни дейности. Майсторите могат да ви изкушат с по-ниски цени, защото те имат по-малко разходи в сравнение с фирмата, но ви препоръчваме все пак да изберете фирма, която има редица преимущества.

На първо място, фирмата ви дава гаранция. Вие сключвате с нея договор и ако не си е свършила качествено работата, можете й потърсите сметка чрез съда или Комисията за защита на потребителите. А ако по време на гаранционния период възникне проблем, фирмата поема отстраняването му са своя сметка.

На второ място, обикновено един ремонт изисква участието на различни специалисти и за вас ще е много по-удобно фирмата да свърши всичко и да ги координира, отколкото да ги наемате поотделно и „на парче” и всеки да прави, каквото си иска.

На трето място, фирмата не ви ангажира с дейности по ремонта и доставката на материали, тя извършва всичко от-до, а вие можете да предоставите достъп до жилището си без притеснения за сигурността му.

Ако няма кой да ви препоръча фирма от първа ръка, то на помощ, както винаги, ще ви се притече

Golden Pages

с богатата си база данни от фирми за строително-ремонтни дейности.

Избирайки фирмата, проверете дали има изрядна регистрация и документация. Ако няма документи, тя няма да може да ви издаде нито удостоверение за направения ремонт, нито гаранция за извършените дейности. Разпитайте и за техническата обезпеченост – дали разполагат с всички необходими за ремонта ви машини и инструменти, за да си спестите некачествена изработка или излишно оскъпяване.

Най-доброто средство да се предпазите от ниско качество, високи разходи и измами е сключването на договор. В него се описва всичко – квадратурата на обекта, всеки ремонт и поправка, които трябва да се извършат, стойността и срока на изпълнение. Всичко допълнително, възникнало като желание на клиента по време на ремонта, се прилага като анекс. Договорът ще ви даде възможност да си потърсите правата, ако се наложи и не сте доволни, а и ще избегнете оскъпяване при появата не нещо, което изпълнителят не е предвидил.

За да протече ремонтът максимално гладко, след като вече веднъж сте се доверили на фирмата, по-добре не й се бъркайте в работата и не се опитвайте да ръководите ремонта. Оставете специалистите да си свършат работата. Проявете търпение, защото винаги може да изскочи нещо непредвидено, което да удължи срока на изпълнение. Ако притискате майсторите, твърде възможно е да претупат работата, за да свършат по-бързо. За вашето и тяхното спокойствие, от самото начало предвидете един по-дълъг срок.

Що се отнася до материалите – когато фирмата се грижи за осигуряването им, това ще ви излезе малко-скъпо, но пък ви освобождава от всякакви ангажименти по обикаляне, търсене, товарене и разтоварване. Фирмите поддържат отношения с изпитани доставчици и ще ви дадат гаранция за осигурените от тях материали. Това е по-добрият вариант и ако можете да си го позволите, ви препоръчваме него.

Този принцип важи и за целия ремонт – по-добре е да отделите повече пари, но да получите нещо качествено, което да трае с години, отколкото да правите дребни икономии от това или онова за сметка на качеството и сигурността. Вашият дом е вашата крепост – и по-добре наистина да е крепост, отколкото сламена колиба.

golden pages