Още българи в #Panama Papers: Шеф на Петко Сертов с 2 компании, регистрирани през 2002 г. на Сейшелите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5423690 www.24chasa.bg

Това е шестата част от българските истории в # Panama Papers. Мегаразследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), в което “24 часа” е медиен партньор, е базирано на данни, до които са се добрали журналисти от “Зюддойче цайтунг" преди повече от година.

Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от българските собственици и акционери, които се появяват в данните, да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

 Ангел Иванов Божилов, който се прочу като последния работодател на Петко Сертов преди мистериозното му изчезване през декември 2014 г., е бил директор и акционер в 2 компании, които са били регистрирани на Сейшелите преди близо 14 г.

“Да, така е, но

тези компании не

са развили

дейност

и нямат банкови сметки”, каза Божилов, потърсен за коментар от “24 часа”. (Разговорът с Божилов - виж тук.)

Според данните, които германският в. “Зюддойче цайтунг” споделил с Международния консорциум на разследващите журналисти, Ancom Enterprises и AB International са регистрирани на Сейшелите през юли 2002 г.

Адресът на Ancom Enterprises и AB International, даден в София, съвпада с адреса, на който е офисът на българската компания на Божилов - “ОЕТ-Обединени енергийни търговци”.

Директор на AB International от юли 2002 г. е бил вече покойният Антон Белчев - син на бившия финансов министър Белчо Белчев. Тъкмо той е подписвал документи, свързани с AB International, до февруари 2014 г.

След смъртта му през януари 2015 г. Божилов започва постъпки за смяната му.

Информацията за двете фирми в “Документите от Панама” е оскъдна. Малкото, което става ясно, е, че през септември 2008 г. Агенцията за международен бизнес на Сейшелите ги е замразила, тъй като не са си платили лиценза за 2007 г. За възстановяването му всяка от тях трябвало да брои по 1680 долара. Това и станало през ноември 2008 г.

“Възстанових компаниите за всеки случай, защото могат да потрябват, но те никога не са развивали дейност”, казва Божилов.

Така се случва, че около името на Ангел Божилов все се шуми. Бизнесменът е съдружник във фирмата за търговия с ток “ОЕТ-Обединени енергийни търговци”, която има лиценз за търговия с еленергия от ДКЕВР от 2006 г. Собственик и съдружник е в най-различни компании за търговия, инвестиции, включително и за охрана.

Главният шум

около него обаче

е за търговия

с ток

Един от последните скандали бе през 2014 г. с изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. По онова време Сертов бе служител на фирмата на Божилов и за последно бе видян да излиза от нейния офис. Това развихри предположения и спекулации.

Пред “24 часа” тогава бизнесменът потвърди, че бившият шеф на ДАНС е консултант на фирмата за защита на интелектуалната собственост на компанията.

“Имаме патенти, които се нуждаят от защита, притежаваме и един световен. Те всички са в областта на енергетиката”, каза тогава Божилов.

По повод изчезването на Сертов журналистката Маргарита Михнева излезе с обвинения към бизнесмена. Той пък заяви, че ще я съди за 300 000 лв. Петко Сертов бе открит в Гърция, а оттам го докара съпругата му.

Сертов с 2 компании,

регистрирани

през 2002 г.

на Сейшелите

Михнева свърза изчезването на бившия шеф на ДАНС с бизнеса на Божилов и заяви и пред вестника, че гръцката държавна компания го съди за купен, но неплатен ток през 2012 г. чрез фирмата “Вивид пауър” за 15 млн. евро.

А Божилов обясни, че “Вивид пауър” е била основна собственост на “Алфа финанс” на г-н Иво Прокопиев и вторият съдружник е г-жа Румяна Георгиева. “По поръчка на американско дружество, което представлявам, трябваше да купя лицензии в Сърбия и Македония. Купихме дружеството, отделихме лицензите за Сърбия и Македония и го препродадохме. Когато я купих, трябваше да ѝ дам адреса си. А защо не са го преместили, нямам влияние в този процес.”

По повод делото в Гърция Божилов заяви, че не е известяван. И че е осъдил “Вивид пауър” в арбитражния съд за неустойка за недоставена еленергия за над 7 млн. евро.

Скандалът имаше продължение и през август 2015 г. Тогава бившият депутат от НДСВ и бивш съдружник на Божилов - Димитър Ламбовски, намери граната, закачена на колата си.

Тогава се писа, че

двамата са в

конфликт,

че Ламбовски е защитен свидетел по разследване срещу съдията Румяна Ченалова във връзка с дело на ОЕТ и НЕК.

Всъщност първият екшън около ОЕТ бе в края на 2010 г., когато ГДБОП влезе в офисите на компанията в Стара Загора, прибра документи, а тогава се обявиха заявления за източване на ДДС в особено големи размери от енергийна група. Писа се за 14 млн. лв. Тогава Божилов даде пресконференция и заяви, че е задържан за 15 минути. Полицията наистина била в офисите на фирмата, но след сигнал, уточни тогава той. И настоя полицията да разследва кой е подал сигнала, за да го съди. Защото иска името на фирмата да бъде изчистено, както и неговото.

Той изпрати открито

писмо до

медиите, до

премиера, министъра на вътрешните работи, главния прокурор. В него написа “абсолютно невъзможно е издаването не само на нередовна фактура, но и на какъвто и да било друг нередовен документ, а всяка измама може да се санкционира на секундата с “дръпване на шалтера” и прекратяване на нашата дейност веднъж и завинаги”. От данданията и анонимния сигнал не излезе нищо.

Виж тук всичко по темата #Panama Papers 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да