Още българи в #Panama Papers: И BG шефът на световната канадска борба в офшорка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5425765 www.24chasa.bg

Това е седмата част от българските истории в #Panama Papers. Мегаразследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), в което “24 часа” е медиен партньор, е базирано на данни, до които са се добрали журналисти от “Зюддойче цайтунг" преди повече от година.

Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от българските собственици и акционери, които се появяват в данните, да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

И българският шеф на световната професионалната лига по канадска борба Асен Хаджитодоров се появява в “Досиетата от Панама”.

Според документите Професионалната лига по канадска борба е регистрирана на Британските Вирджински острови на 2 април 2004 г., а същият ден Хаджитодоров е вписан като директор и акционер.

“Не съм учуден. В офшорна зона е регистрирана Световната лига по канадска борба, а от 2012 г. аз съм председател на Световната федерация", каза Хаджитодоров, потърсен от “24 часа".

46-годишният Асен Хаджитодоров е основател и президент на Българската федерация по канадска борба от 1995 г.

През септември 2012 г. е избран за президент на Световната федерация по канадска борба (World Armwrestling Federation) след сериозна конкуренция на спортисти от САЩ и Канада.

При избора тогава побеждава действащият президент Фред Рой от Канада, който е изпълнявал длъжността три мандата. До избора на банскалията за президент този пост се е заемал само от представители на САЩ и Канада.

Изборът на Хаджитодоров се смята за голям успех и признание за българската канадска борба. Под негово ръководство българските спортисти печелят десетки световни и европейски титли. През октомври в Благоевград ще се проведе световното първенство, в което ще участват над 1300 състезатели.

В “Документите от Панама" няма детайли за дейността на офшорката, регистрирана на Британските вирджински острови.

Ето какво разказа самият Хаджитодоров.

- Вашето име е вписано в офшорните регистри на 2 април 2004 г. Какъв пост заемахте тогава в Световната федерация?

- Три мандата преди да стана президент, бях вицепрезидент на Световната федерация. По това време направихме регистрацията ми като директор. Преди 2004 г. имаше също регистрация в офшорна зона, но беше под името Професионален съюз по канадска борба. Стана модерно всички спортни организации да се казват “лига” и заради това сменихме “съюз” с “лига”. Знам, че някои от футболните централи на европейски страни също имат регистрирани лиги в офшорни зони. Мисля, че и федерацията по МоtоGP - също. Спортните организации използват Швейцария и бивши британски колонии за регистрацията на лигите си, защото законодателството е по-гъвкаво.

Не съм виждал какво има в “Документите от Панама", свързано с нас, но съм сигурен, че няма нищо подозрително или незаконно.

- Може би много хора ще се питат защо едно спортно сдружение е регистрирано в офшорна зона?

- Така са решили колегите преди мен. Регистрацията е направена преди доста години. Аз съм я приел, така да се каже, по наследство.

- Знаете ли кой я е направил?

- Не, не мога да ви кажа, но е доста отдавна.

- Не смятате ли да я промените, в друга държава например?

- Не, не виждам защо трябва да се премества седалището на лигата, която организира състезанията.

- Фирмите се регистрират в такива зони или за да пестят данъци, или за да крият собствениците си. В спорта защо?

- Спортните организации не плащат данъци, така че това не е мотив. Няма и нищо секретно или скришно. Предполагам, че е направено, защото не навсякъде законодателството позволява регистрирането на световни спортни организации.

- В България например не може ли да се регистрира?

- Не, не може, защото има различни несъответствия в законодателството. Тук може да се регистрира местен клуб, но нищо повече. Така е и в много други страни. Проучете законодателството и ще разберете. Малко са държавите, където такава регистрация на световна спортна организация може да стане. Точно заради това всичко е изнесено в офшорните зони.

- Има ли и други международни спортни организации, регистрирани като вашата?

- Да, това е масова практика. Повечето са по същия начин регистрирани там. Много колеги го правят и в това няма нищо скандално или "жълто". Търси се сензация, каквато при нас няма.

- Да не би да криете някакви сериозни финансови потоци?

- Не, при нас няма нито милиони, нито милиарди.

- Ходили ли сте някога до Британските Вирджински острови?

- Не съм ходил, защото не се налага. Там има адвокати, които движат всичките дела. 

Виж тук всичко по темата #Panama Papers