Отказали офшорна фирма на българин - името му било като на наш бивш президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5425784 www.24chasa.bg

Поне 38 офшорни фирми за последните 15 години е регистрирала столичната фирма Sava Management чрез адвокатската кантора “Мосак Фонсека”, показа проучване на “24 часа" в “Панамските документи". Две от фирмите са на Бахамите, 9 - на Британските Вирджински острови, 1 - в Ниуе, 4 - в Панама, 22 - на Сейшелите.

Само 5 от тях обаче изглеждат активни. Останалите са отписани от офшорните регистри - вероятно поради неплащане на годишните такси, а други са съществували само по 1-2 години.

Името на Sava Мanagement не е ново. Компанията е регистрирана в България преди 20 г. от руските граждани Александър и Ирина Хапава. Преди време фирмата бе базирана в столичния кв. “Изгрев” на ул. “Фредерик Жолио-Кюри” 9.

Това бе адресът, на който бяха регистрирани фирмите “Нордик” и “Рокман”, за които се появиха съмнения, че са свързани с брата на оръжейния търговец Виктор Бут. Заради това двете фирми и адресът, на който бяха регистрирани, попаднаха за известно време в забранителния списък на Office of Foreign Assets Control (OFAC). Списъкът, актуализиран периодично от поделението на американското финансово министерство, включва компании, с които да не се прави бизнес поради съмнения за нарушения. Към днешна дата “Нордик" и “Рокман" са извън забранителния списък, а Sava Management е с нов адрес.

Първоначално Александър Хапава отказа да коментира посредническата роля на Sava Management в регистрацията на офшорни фирми. После отговори на настойчивите обаждания на “24 часа”.

- Обаждам ви се по повод #Panama Papers, г-н Хапава. От изтеклите документи се вижда, че вашата фирма е регистрирала поне 38 офшорни компании в последните години. Защо вашите клиенти търсят тази услуга?

- А защо хората купуват и карат коли? Това, че някои от шофьорите убиват други на пътя, е тяхна отговорност. Един човек купува офшорна компания и я използва законно, друг купува офшорна компания и я използва незаконно. Всичко зависи от човека. По същия начин може да се ползва българска, британска или всяка друга компания. Регистрацията на офшорни фирми е част от нашия бизнес. “Мосак Фонсека" е една от най-сложните компании в този бизнес. Една от най-неадекватните. И се чудя защо точно тях избраха.

- Защо неадекватни?

- Много сложно се работеше с тях. Понякога една седмица трябва да търсиш някого, за да свърши някаква услуга. Това не е нормално.

- Защо тогава работите с тях?

- Работя и с други 3-4 компании, които са активни. Ние не сме представители на “Мосак Фонсека". Отношенията ни започнаха, когато един от нашите клиенти имаше проблем в директните отношения и ние помогнахме.

- Извършвате ли проверка на вашите клиенти? Питате ли ги защо искат да регистрират офшорни компании?

- Когато някой клиент иска да регистрира българско, руско, френско или германско дружество, не го питат нищо. Но когато регистрира офшорна компания, комплектът документи е такъв, че не всеки може да ги изпълни, вкл. да представи банкови референции.

Преди 20 г. бе

доста по-лесно

Но през последните 10 г. и особено през последните 5-6 г., когато започна натискът върху офшорната индустрия, списъкът на документите, които клиентът трябва да предостави във връзка с дю дилиджънс (обстойна проверка за бизнесвръзки, минало и репутация - бел. авт.), понякога отблъсква клиентите да ползват такива компании. Защото им е по-лесно да намерят един ром, който да впишат като собственик на българска компания с дългове, и с това да се приключи. Но ако човек не може да представи банкови референции, има вероятност той да има

бизнес, с който

и ние не искаме

да сме свързани

- Ударът по офшорния бизнес в света ще удари ли вашия в частност?

- Донякъде да, но донякъде това носи позитиви. Хора, които не знаеха за такава възможност, сега ще разберат, че и те могат да я ползват.

- Говори се, че офшорки могат да се ползват в схема за източване на ДДС - продават се дружества с дългове и докато те бъдат събрани, новият собственик вече е преместен в офшорка...

- Сред нашите клиенти такива няма. Ако направите сравнителна характеристика колко подобни престъпления са извършени през български фирми чрез подставени лица - безработни или роми, ще видите, че много повече такива престъпления се вършат от фирми, регистрирани в България.

- Защо някои от вашите клиенти са регистрирали офшорни дружества само за 1-2 г., а след това са ги закрили?

- Често отварят дружества за 1-2 сделки, а често сделките не стават и затова закриват фирмите. Поддържането на офшорна компания струва пари.

- Защо, ако всичко е чисто, някои хора откриват компании в офшорни зони, а не го правят тук?

- Някои принуждава ли ви да купувате само български стоки в магазина?

- Не.

- Вие сте свободен човек, аз също, за което много се радвам. Човек трябва да има свобода не само в купуването на колбаси и сирена, но и в избора къде да регистрира бизнеса си. Тези юрисдикции предлагат конкурентни условия. За един бизнесмен, който купува стока в Китай и продава в Русия, това е по-добре, вместо да отваря българска компания, да е свързан с българската бюрокрация, вместо да подава годишни декларации и данъчните да го проверяват, въпреки че няма дейност в България. Ако има възможност, човек избира по-лесен вариант.

- Защо някои хора искат техните имена да се скрият като собственици?

- И за това има различни причини. Понякога те не са свързани с политици или корупция. Може да не искат да се появяват като богати хора. Знаете много истории за отвличане на роднини и т. н. Има призиви към хората да правят всичко открито, прозрачно. Мисля, че мнозина биха го правили, ако са сигурни, че държавата ще застане зад тях и ще ги защити, когато това е нужно.

- Недопустимо е обаче политици или хора на публични позиции да са акционери в офшорки!

- Съгласен съм, абсолютно. В комплекта за извършване на дю дилиджънс проверки при нас има една декларация, в която

човек трябва да

декларира, че не е

politically exposed person - т.е. политическо лице. Много пъти са отказвали регистрации на наши клиенти, които не са били политици, но са имали същото име и фамилия като на политик. Имахме клиент с име и фамилия като един от бившите ни президенти. Двамата нямаха общо, но фамилията бе широко разпространена. Когато пуснахме документите към регистрационния агент, получихме отговор, че този човек е politically exposed person и отказ за регистрация.

- Т.е. през вашата компания не е регистриран нито един български политик или свързан с политик?

- Нито един! Ако излезе такава информация, както стана с “Мосак Фонсека", това за нас означава затваряне за бизнеса.

- Как тогава толкова много чуждестранни политици попаднаха в #Panama Papers?

- Не мога да ви кажа. Това е политика на компанията, която не е от най-уважаваните в този бизнес.

- Кога започна вашият бизнес в България?

- На 17 април стават точно 20 г.

- Публикуването на #Panama Papers хубав или лош подарък е за юбилея на фирмата?

- Още не знаем.

- Шефът на НАП каза, че ще започнат проверка, ако получат от Международния консорциум на разследващите журналисти документи за свързаните българи. Боите ли се от такава проверка?

- Няма от какво да се боим.

- Как се озовахте тук, какво ви свърза с България?

- Животът е сложно нещо. Преди 20 г. - нищо, сега - много.

- Защо избрахте България?

- Не съм избирал. Това е животът. Господ - това е неговият избор. Но не съжалявам.

- На предишния адрес на вашата фирма бяха регистрирани две, за които имаше съмнения, че са свързани с брата на Виктор Бут - “Нордик” и “Рокман”, и дълго бяха в забранителния списък на OFAC.

- Това не бе доказано, макар че вестниците писаха. Много се съмнявам, че този човек е имал отношения с Виктор Бут.

- Не смятате, че е бил негов брат?

- Абсолютно.

Бут е доста

разпространена

фамилия

- Затова ли тези фирми вече не са в забранителния списък на OFAC за правене на бизнес?

- Предполагам.

- Вие познавахте ли Сергей Бут?

- Не. Документацията му на клиент дойде чрез адвокатска кантора от Москва, за да регистрираме фирмите в България. Те ползваха нашия адрес, защото чуждестранните граждани нямат адрес в България.

- Не сте ли виждали този човек?

- Не, всичко, което имаше като изискване по българските закони сме изпълнили, а то е - да се представи копие на паспорт. Идваха при нас от ДАНС, правихе проверки, даже едно дело спечелихме,

- Като посредници за регистрация на офшорки не се ли притеснявате?

- Не, редовно плащам данъци в тази държава.

 

Още българи в #Panama Papers: И BG шефът на световната канадска борба в офшорка

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Това е седмата част от българските истории в #Panama Papers. Мегаразследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), в което “24 часа” е медиен партньор, е базирано на данни, до които са се добрали журналисти от “Зюддойче цайтунг" преди повече от година.

Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от българските собственици и акционери, които се появяват в данните, да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

И българският шеф на световната професионалната лига по канадска борба Асен Хаджитодоров се появява в “Досиетата от Панама”.

Според документите Професионалната лига по канадска борба е регистрирана на Британските Вирджински острови на 2 април 2004 г., а същият ден Хаджитодоров е вписан като директор и акционер.

“Не съм учуден. В офшорна зона е регистрирана Световната лига по канадска борба, а от 2012 г. аз съм председател на Световната федерация", каза Хаджитодоров, потърсен от “24 часа".

46-годишният Асен Хаджитодоров е основател и президент на Българската федерация по канадска борба от 1995 г.

През септември 2012 г. е избран за президент на Световната федерация по канадска борба (World Armwrestling Federation) след сериозна конкуренция на спортисти от САЩ и Канада.

При избора тогава побеждава действащият президент Фред Рой от Канада, който е изпълнявал длъжността три мандата. До избора на банскалията за президент този пост се е заемал само от представители на САЩ и Канада.

Изборът на Хаджитодоров се смята за голям успех и признание за българската канадска борба. Под негово ръководство българските спортисти печелят десетки световни и европейски титли. През октомври в Благоевград ще се проведе световното първенство, в което ще участват над 1300 състезатели.

В “Документите от Панама" няма детайли за дейността на офшорката, регистрирана на Британските вирджински острови.

Ето какво разказа самият Хаджитодоров.

- Вашето име е вписано в офшорните регистри на 2 април 2004 г. Какъв пост заемахте тогава в Световната федерация?

- Три мандата преди да стана президент, бях вицепрезидент на Световната федерация. По това време направихме регистрацията ми като директор. Преди 2004 г. имаше също регистрация в офшорна зона, но беше под името Професионален съюз по канадска борба. Стана модерно всички спортни организации да се казват “лига” и заради това сменихме “съюз” с “лига”. Знам, че някои от футболните централи на европейски страни също имат регистрирани лиги в офшорни зони. Мисля, че и федерацията по МоtоGP - също. Спортните организации използват Швейцария и бивши британски колонии за регистрацията на лигите си, защото законодателството е по-гъвкаво.

Не съм виждал какво има в “Документите от Панама", свързано с нас, но съм сигурен, че няма нищо подозрително или незаконно.

- Може би много хора ще се питат защо едно спортно сдружение е регистрирано в офшорна зона?

- Така са решили колегите преди мен. Регистрацията е направена преди доста години. Аз съм я приел, така да се каже, по наследство.

- Знаете ли кой я е направил?

- Не, не мога да ви кажа, но е доста отдавна.

- Не смятате ли да я промените, в друга държава например?

- Не, не виждам защо трябва да се премества седалището на лигата, която организира състезанията.

- Фирмите се регистрират в такива зони или за да пестят данъци, или за да крият собствениците си. В спорта защо?

- Спортните организации не плащат данъци, така че това не е мотив. Няма и нищо секретно или скришно. Предполагам, че е направено, защото не навсякъде законодателството позволява регистрирането на световни спортни организации.

- В България например не може ли да се регистрира?

- Не, не може, защото има различни несъответствия в законодателството. Тук може да се регистрира местен клуб, но нищо повече. Така е и в много други страни. Проучете законодателството и ще разберете. Малко са държавите, където такава регистрация на световна спортна организация може да стане. Точно заради това всичко е изнесено в офшорните зони.

- Има ли и други международни спортни организации, регистрирани като вашата?

- Да, това е масова практика. Повечето са по същия начин регистрирани там. Много колеги го правят и в това няма нищо скандално или "жълто". Търси се сензация, каквато при нас няма.

- Да не би да криете някакви сериозни финансови потоци?

- Не, при нас няма нито милиони, нито милиарди.

- Ходили ли сте някога до Британските Вирджински острови?

- Не съм ходил, защото не се налага. Там има адвокати, които движат всичките дела.

Виж тук всичко по темата #Panama Papers 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал