И гражданското общество изпитва Ирина Бокова за шеф на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5426041 www.24chasa.bg
ИРИНА БОКОВА

Правят селекция от над 1000 въпроса на неправителствения сектор, задават част от тях на кандидатите за поста

Повече от 1000 въпроса са се събрали до момента на специален сайт, създаден от ООН, на който граждани и неправителствени организации могат да изпращат питания към кандидатите за генерален секретар, сред които е и българката Ирина Бокова. Питанията се правят чрез социалните мрежи с хаштаг #UNSGcandidates.

Интересите на гражданите са разнопосочни – от “По какви критерии ще бъдат назначавани служителите на висши постове в ООН?” до “Как ще бъде прекратен конфликтът в Близкия изток?”. Те се вълнуват от ядреното разоръжаване, от мерките, за да бъде възпряно насилието на тероризма, от климатичните промени, но преди всичко от проблемите на равенството на половете, човешките права и борбата с дискриминацията.

Много от

въпросите

засягат

реформата

в ООН,

чиято система според мнозина е твърде тежка, бюрократична и неотговаряща на новите предизвикателства. Питанията, събирани на сайта, не са персонално адресирани, а към всичките 8 до момента претенденти за наследник на Бан Ки Мун – 4 жени и 4-ма мъже.

Снощи Ирина Бокова бе сред първите трима (плюс черногорският външен министър Игор Лукшич и бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш), които

се изправиха

директно пред

света, за да

изложат идеите

и позициите си,

които биха ги превърнали в номер 1 за поста.

За първи път в 70-годишната си история ООН провежда такива публични изслушвания, които някои западни медии нарекоха интервюта за работа.

Генералната директорка на ЮНЕСКО започна 10-минутното си изявление около 18 ч българско време, след което в продължение на

още час и 50

минути Бокова

отговаря на

въпросите

на представители на 193 държави - членки на Общото събрание на ООН. След края на тази т.нар. неформална дискусия тя говори и пред журналисти в седалището на организацията в Ню Йорк. Нейното представяне бе следено с голямо внимание, защото като жена, източноевропейка и действащ ръководител на най-голямата агенция в системата на ООН тя от месеци е сочена за един от фаворитите в надпреварата.

Няколко дни по-рано българската кандидатка представи своята писмена визия за приоритетите си като евентуален нов шеф на ООН, с които делегираните от страните си дипломати, задаващи въпроси, да се запознаят. Акцентите от нея в. “24 часа” публикува в броя си от вторник. Визията е обединена около три стълба – мир, устойчивост и достойнство.

Стремежът към прозрачност, който би трябвало до доведе до

прекъсване на

всесилието на

петте държави

с право на вето

в Съвета за сигурност (САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания) при избора на нов дипломат №1 на света, доведе до почти революционната промяна на регламента. Тя бе наложена под натиска на общественото мнение, което настоява огромната бюрократична машина на ООН да се реформира по начин, който много по-ефикасно, целесъобразно и оперативно да отговори на терористичната заплаха и безпрецедентната бежанска криза, пред която е изправено човечеството.

Всички са доволни, че ще чуят публичните изявления на кандидатите за генерален секретар. Някои обаче смятат, че в тази хубава инициатива има редица неясноти и една от тях е, че изобщо

не са ясни

критериите,

по които един

кандидат ще е

преценяван

като по-добър

от друг. Трети са убедени, че изслушванията са за прах в очите, а накрая пак основни ще се окажат тънките сметки на великите сили.

Според председателя на Общото събрание на ООН Могенс Люкетофт изслушванията ще помогнат на страните членки да се ориентират за своя фаворит. И ако повечето от тях застанат зад една кандидатура, то за Съвета за сигурност, който има последната дума при избора, ще е много по-трудно да не се съобрази.

Люкетофт е сред големите радетели на промяната. Именно негова е идеята към “изпита” да бъде привлечено и гражданското общество. Специален комитет от неправителствени организации, създаден преди 22 март, трябваше да направи списък от 30 въпроса, а Люкетофт се ангажира да избере някои и те да бъдат зададени на кандидатите. Председателят на Общото събрание призова участниците да се запознаят с всички въпроси и да отделят време да им отговорят в близките седмици и месеци.

“Колективно решихме да отворим изборите към публичността. Лично аз ще присъствам на изслушванията на всички кандидати”, заяви в понеделник френският посланик в ООН Франсоа Далатър пред АФП. Друг дипломат, пожелал анонимност, казва пред британския в. “Дейли телеграф”: “Очаквам изненади. Това ще е като тв дебатите по време на избори.

Някой може

внезапно да

блесне, а друг

да помръкне”

“Ако визията, изложена от кандидатите, не е убедителна, ако те не се изявят като умели комуникатори, ако не покажат качества на лидери, ще е по-трудно на Съвета за сигурност да ги окуражи”, казва постоянният представител на Великобритания Матю Рикрофт. Руският посланик Виталий Чуркин пък подчертава, че е важно следващият генерален секретар да има подкрепата на колкото се може повече държави.

“Нека бъдем ясни – трябва да изберем най-добрия. И мнозина от нас не виждат причина защо този най-добър избор за първи път да не е жена”, убеден е Люкетофт. Очаква се Съветът за сигурност да започне дебатите си през юли, а победителят и девети генерален секретар на организацията ще встъпи на 1 януари 2017 г.

Генсекът - с мандат 7 г., но без преизбиране

Следващият генерален секретар на ООН може да има 7-годишен мандат вместо сегашните 5 години. Той обаче може и да няма право на преизбиране, заяви председателят на Общото събрание Могенс Люкетофт, цитиран от ТАСС. Тези предложения обаче все още се обсъждат на тайни консултации.

Процедурата по избор на наследник на южнокорееца Бан Ки Мун започна през декември миналата година.

Тогава бяха отправени призиви сред кандидатите да има и жени, тъй като от създаването на организацията през 1945 година ООН се е управлявала само от мъже.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Заради Турция делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и компания скоро няма да влезе в съда! Родните разследващи са с вързани ръце поради особена процедура, в която заради екстрадицията на несебърския бос са зависими от южната ни съседка и не могат да го дадат на Темида с нови 5 обвинения, разкриха от прокуратурата пред "България Днес".

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават