Ирина Бокова първо представи България, после себе си в ООН на френски, английски и испански

https://www.24chasa.bg/novini/article/5426113 www.24chasa.bg

Кандидатката за шеф на ООН заяви, че XXI в. трябва да реши проблема с равенството на жените и с изкореняването на насилието срещу тях

С представянето на България - „държава с една от най-древните истории и култури“, която е имала своите „славни моменти на толерантност“, започна изслушването си в ООН във вторник вечерта Ирина Бокова.

Българската кандидатка за генерален секретар на световната организация направи краткото си, стегнато и лаконично встъпително изложение на френски език, а след това мина на английски при отговорите на въпросите, като периодично преминаваше отново на френски и испански.

„Моля, позволете ми в началото на своята реч да кажа няколко думи за страната, от която идвам – България. Идвам от малка, но горда страна, древна, с традиции и история. След падането на Берлинската стена България тръгна по пътя на демокрацията. Аз съм от поколението, което имаше възможност да работи за въвеждането на демокрацията в България, аз съм част от поколението, което проправи път към демокрацията в страната", каза Бокова.

В началото на изслушването си българката подчерта пред какви нови предизвикателства е изправен светът, посочвайки най-вече безпрецедентната бежанска криза, както и надигането на насилствения екстремизъм, на тези „сили, които искат да ни убедят, че не можем да живеем заедно“.

Тя посочи в тези условия ролята на ООН и многостранната дипломация като цяло стават още по-важни. Според Ирина Бокова XХI трябва да е век на ангажимента за равенство на жените и трябва да даде възможност да им позволи да се развиват като равноправни членове на своите общества.

Посочвайки, че тази тема й е особено скъпа и е един от приоритетите й като генерален директор на ЮНЕСКО, тя подчерта, че без равенство на половете не е възможно постигането на мир и устойчиво развитие. Знам, че има много пречки за това и една от тях е насилието над жените, каза българката, като заяви, че именно ООН трябва да заеме с решаването на този изключително тежък проблем на нарушаване на човешките права.

Въпросите, задавани от дъжавите - членки на Общото събрание, засягаха всички горещи теми на деня – бежанската криза, тероризма, конфликта в Сирия, мироподдържащите операции, борбата с неравенствата по света и с бедността, защитата на човешките права, мерките за опазване на цивилното население при военни действия, вниманието към по-слабо развитите икономически държави, необходимите реформи в ООН и отношенията на генералния секретар със Съвета за сигурност, климатичните промени, демографията, бъдещето пред младите хора в света, дори приципите за назначаване на служителите в световната организация и много други.

Някои от държавите използваха дадените им по регламент 2 минути, за да зададат по няколко въпроса. Изслушванията на кандидатите за нов генерален секретар в седалището на ООН в Ню Йорк започнаха във вторник с черногорския външен министър Игор Лукшич. Ирина Бокова бе обсипана с въпроси веднага след него – между 18 и 20 часа българско време, макар че сесията се забави с 15-ина минути.

Началото на деня бе дадено от председателя на Общото събрание – датчанина Могенс Люкетофт, който даде пресконференция, а след това бе модератор на всички неформални диалози. Предимство бе дадено на въпросите, задавани от регионални групи държави. Те разполагаха с по 3 мин, докато отделите държави членки с 2 мин. 

Люкетофт дирижираше строго правилникът да бъде стриктно спазван. След няколко зададени въпроса бе давана думата на кандидатите да отговарят. Изслушванията са безпрецедентна практика в 70-годишната история на ООН. Те бяха организирани заради изискването за повече откритост и прозрачност при избора на нов шеф на организацията, което досега ставаше при затворени врата между членовете на Съвета за сигурност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.