Още българи в #Panama Papers: Денис Бареков - акционер за 1 ден, директор - поне 11 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5428496 www.24chasa.bg

Това е осмата част от българските истории в #Panama Papers. Мегаразследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), в което “24 часа” е медиен партньор, е базирано на данни, до които са се добрали журналисти от “Зюддойче цайтунг" преди повече от година.

Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от българските собственици и акционери, които се появяват в данните, да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

Офшорката Plemco Holding сменя

4 данъчни рая от 1996 г. до 2009 г.

- Бахамите, Ниуе, Самоа и Панама

Пловдивският бизнесмен Денис Анастасов Бареков е бил почти несменяем директор на офшорката Plemco Holding, която от създаването си през 1996 г. до 2009 г. е сменила 4 данъчни рая, показва разследване на “24 часа” в “Документите от Панама”.

“Името Plemco ми звучи познато, но нито имам такава активна компания, нито съм я ползвал. Не съм бил в политиката, винаги съм се занимавал с частен бизнес.”

Това каза Бареков, потърсен за коментар от “24 часа”. (Целият разговор - по-долу.)

Той уточни, че не се бои от евентуална проверка, каквато обещаха от НАП, ако получат имената на българите в Panama Papers. “Свикнал съм с проверки. Мен 20 г. непрекъснато ме проверяват”, допълни Бареков.

Plemco Holding e

регистрирана на

26 януари в

далечната 1996 г.

на Бахамите Тогава собственикът е неизвестен, а директорите - номинални.

Името на Бареков се появява почти 2 г. по-късно, когато е назначен за директор на 15 май 1998 г. Няма подробности каква е била дейността на фирмата и къде е упражнявана тя.

На 30 юли 2001 г. регистрацията е преместена в Ниуе. Правителството на малкото островче в южната част на Тихия океан, на което живеят не повече от 2000 жители, е сключило 20-годишен договор през 1994 г. с “Мосак Фонсека” да регистрира фирми, чиито имена са изписани включително с кирилски букви и китайси йероглифи. Това за кратко време привлича стотици клиенти от Китай и страни, които работят с кирилица.

Когато в началото на новото хилядолетие 2 американски банки налагат ембарго за офшорни фирми от Ниуе, много от регистрираните фирми се изнасят в Самоа.

Това прави и компанията Plemco, на която Денис Бареков е директор. На 3 август 2006 г. компанията е регистрирана в Самоа с безименни акции, а за директор отново е назначен Бареков.

През 2009 г. фирмата се мести за четвърти път - този път от Самоа в Панама. По същото време се местят и десетки други фирми.

Вероятна причина отново е приемане на закон, според който безименните акции трабва да станат поименни до април същата година.

Така на 3 април 2009 г. името на Бареков за кратко се появява в сертификат, според който

само 1 ден е

собственик на

акциите на

Plemco Holding

Същия ден обаче самият Бареков отменя сертификата.

На 22 юли 2009 г. подписва документ, че е съгласен фирмата да се премести от Самоа в Панама, което струва почти 2000 долара - 400 долара за отписване от регистрите на Самоа, 1300 долара за регистрация на фирма с капитал над 10 хил. долара и 250 долара за сертификат за актуално състояние на старата фирма.

На 7 октомври 2009 г. фирмата е отписана от фирмения регистър в Самоа, а на 22 октомври Денис Бареков назначава себе си за директор, президент и секретар.

Документът за това е подписан и нотариално заверен в Пловдив. На 25 ноември директорът Бареков издава безименни акции, а на 30 ноември 2009 г. фирмата е регистрирана в Панама.

Освен подробности по регистрациите и смяната на 4 юрисдикции за 13 години няма информация за дейността на Plemco.

Денис Бареков (крайният вляво) при една от редките си публични появи. Годината е 2008-а, а Бареков като представител на “Виа пропъртис” представя планове за градеж на нов завод за плоско стъкло в Разград заедно с китайски бизнесмен.

Денис Бареков:

Нямам такава

активна компания

Не съм близък с политика Николай Бареков

- Здравейте, г-н Бареков. Сред българските имена в глобалното разследване Panama Papers се появява и вашето име във връзка с една компания, която се казва Plemco Holding...

- Даже не помня, честно казано.

- Регистрирана е през 1996 г. на Бахамите.

- Честно казано, нито имам такава активна компания, нито съм я ползвал, нито съм работил с нея. Ако е била регистрирана, или съм я купил по някакъв повод нещо да правя, или... не знам.

- За какво сте я използвали?

- За нищо.

- През 2001 г. я местите от Бахамите в Ниуе.

- Даже и нямам представа дали някой я е местил. Юристите, ако им е трябвало по някакви поводи, са я преместили.

- През 2009 г. тя се мести в Панама.

- Нямам представа, честно казано. Или съм бил директор на някоя чужда компания, или съм я използвал за нещо. Нямам такава активна компания, с която съм работил.

- И името Plemco не ви говори нещо?

- Чувал съм го със сигурност. Със сигурност съм го чувал и със сигурност нещо е имало, но са минали 20 г. оттогава. Не знам. Ако ви запитам за нещо отпреди 20 г., дали ще помните нещо?

- На един документ пише, че сте били собственик, на друг, че сте били директор.

- Каквото и да ви кажа няма да е вярно, защото е било преди 20 г.

- В един документ, подписан от вас в Пловдив през 2009 г., пише, че сте били директор.

- Щом със се подписал, вероятно съм бил.

- Какво е налагало регистриране на компания на Бахамите преди 20 г.?

- Никога не съм бил в държавната администрация, нито съм работил в нещо друго освен в частния бизнес. Това е бил частен бизнес.

- И все пак с какво се е занимавала компанията?

- Вече ви казах, че според мен тази компания не е работила. Нямам спомен с какво се е занимавала.

- От Националната агенция за приходите казаха, че ще поискат от Международния консорциум на разследващите журналисти информацията за българите, които се появяват в Panama Papers. Боите ли се от проверка?

- Нека поискат. Въобще не се притеснявам. Аз съм под постоянни проверки. Така че са добре дошли. Мен 20 г. непрекъснато ме проверяват.

- И какъв е резултатът, имало ли е някога негативи за вас?

- Не можеш спокойно да работиш, като си в постоянна проверка. Това създава затруднения със сигурност.

- Как приехте публикациите за Panama Papers?

- Следя ги с любопитството на читател.

- Вашата фамилия съвпада с фамилията на друг Бареков, който влезе в политиката? Нека изясним близки ли сте с този човек.

- Нямам общо с този човек, не сме близки, не сме се виждали.

- Не може да се търси връзка между неговото влизане в политиката и вашата бизнесдейност?

- Нямаме нищо общо един с друг.

Пловдивчанинът тръгва от “Мулти”, минава през Марица, лети със собствена авиокомпания и е сочен като купувач на австрийски банки

РАДКО ПАУНОВ

Един тайнствен бизнесмен с много пари и сделки, но непознат за съгражданите си. Така хора от деловите кръгове в Пловдив описват Денис Бареков. Той е далечен роднина на евродепутата Николай Бареков. Двамата обаче не поддържат отношения.

Името на Денис Бареков изплува в публичното пространство в началото на новото хилядолетие. Тогава беше младеж с дипломатическо куфарче. Никъде не даваше изявления, вместо него говореха адвокатите му. Бизнесменът от години не живее в родния си град и не се е появявал.

В момента развива строителен бизнес и инвестиционни проекти в София, твърдят негови близки. С други се е засичал в Слънчев бряг или в Москва.

За Денис Бареков се заговори в Пловдив покрай

концесията на

пешеходния мост

над река Марица

Тя беше спечелена за срок от 35 години от “Търговски център “Марица" при управлението на кмета Иван Чомаков. Името на Денис Бареков обаче не фигурира в никакви документи, макар че за инвеститор беше посочен той. Фирмата е учредена през 2000 г. Но който и пловдивски бизнесмен да попиташ, ще каже, че мостът е на Бареков.

Условието беше да го покрие и да го превърне в търговски център. В него сега има над 30-ина магазина, от които събира наеми. Пловдивчани и до днес наричат това строително съоръжение “Влака", защото точно така изглежда отдалеч - като композиция, заседнала над реката. Годишната вноска, която концесионерът плаща на общината, е само...10 000 лева!

За Денис Бареков се мълви, че е проходил като човек на “Мултигруп" и ВИС в Пловдив. Самият той е бивш борец. Слухове го спрягаха през годините ту като евентуален притежател на ФК “Ботев” (преди клубът да стане собственост на Цветан Василев - б.а.), ту като купувач на тютюневата фабрика.

Винаги е бил съдружник с друг голям бизнесмен от Пловдив - бившия собственик на “Плама" Ангел Стефанов, сочен някога за дясна ръка на Илия Павлов.

Бареков и Стефанов са представлявали структурата на “Мултигруп" в Пловдив. След оттеглянето на Димитър Иванов като вицепрезидент на компанията двамата се отделили самостоятелно, спомни си пред “24 часа" бившият вицепрезидент на “Мулти” проф. Стоян Денчев. Това станало около 2000 г. Денчев не помни Бареков и Стефанов да са представлявали “Мултигруп" в града на тепетата, след като той е станал вицепрезидент.

“Познавам много мушмороци, които са били на ясла при Илия Павлов, а сега твърдят, че нямат нищо общо. Ако някой има файда - се пише приятел на “Мулти", ако няма - търси начин да се разграничи", допълни ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Той уточни, че не визира двамата пловдивчани.

Така или иначе в града на тепетата е известно, че Бареков и Стефанов имат общ бизнес и досега.

Крупен предприемач твърди, че са

притежавали хотели

по морето

Развивали бизнес с недвижими имоти и строителство. В Слънчев бряг говорят за техен обект от над 50 000 кв. м, който се намира на втора линия от морето. Стотици апартаменти са били разпродадени на руснаци. Вероятно и затова често Бареков прескачал до Москва. В Поморие обаче през 2010 г. частен съдебен изпълнител обяви за продан ваканционен комплекс в местността Кротиря, където инвеститор бе фирма “Рола”, в която дял имат Стефанов и Бареков.

Двамата пловдивчани притежавали и авиокомпанията “Ер виа". Тя се е развивала добре, но след като починал един от директорите, вече не е известна в бранша. Двамата били акционери и в “Горубсо", където Стефанов приватизира почивната станция в Пампорово.

Собственикът на “Плама" Ангел Стефанов също рядко се появява в Пловдив. По-голяма част от времето си прекарвал в чужбина. Топченгета от града на тепетата наричат Денис Бареков “потайна фигура" заради това, че никога не се е афиширал, нито пък е излизал на показ. Трудно е да се намерят и негови снимки.

Бареков купи и фалиралия стъкларски завод “Диамант” в Разград, където с китайци уж щеше да възражда производството. Участва и в управата на Българската национална федерация по муйтай.

Напоследък се занимавал с проекти в областта на енергетиката. Изявявал се и като посредник в газопреносната мрежа главно чрез продажба на тръби за индустрията за екологично гориво.

Една от последните новини за Бареков е от 2014 г. Тогава австрийският “Дер Щандарт" и Ройтерс го посочват като кандидат за дъщерните дружества в Югоизточна Европа на австрийската банка “Хипо Алпе Адриа”. Финансирането за сделката щяло да дойде от руската банка VTB.

Пловдивчанинът тръгва от “Мулти”, минава през Марица, лети със собствена авиокомпания и е сочен като купувач на австрийски банки

Виж тук всичко по темата #Panama Papers