"Панамските документи" са диагноза за тежка болест

https://www.24chasa.bg/novini/article/5431542 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

На фона на калдъръмените пасажи и извисяващите се жилища на италианския град Перуджа е възможно да се размечтаете за Средновековието. Вие сте заобиколени от средновековното изкуство и архитектура. И след това си мислиш: дръж се, какво се е случило с Ренесанса? Да, там има някои внушителни частни дворци от периода 1300-1500 г. и, да, Рафаел е оставил половин фреска в малък параклис. Но това не е Флоренция.

Парите до един момент явно са били тук, но по някое време след 1300 г. артистичните, културни и учени богаташи се преместват някъде другаде. Към 1500 г. градът бил „по-малък, по-беден и политически по-тесен“, отколкото 200 г. по-рано, пише историчката Сара Рубин Бланшай. Защо? Защото богатите не плащали своите данъци.

Елитът на Перуджа станал затворен слой от мафиоти, печелещи парите си от наемна работа в чужбина, ревниво пазещи семейното си наследство, задушавайки социална мобилност. Звучи ли ви познато? Както фиаското на Дейвид Камерън покрай „Панамските документи“ се сблъсква с Джордж Озбърн заради бюджета, опасността е, че ние гледаме на тях в рамката на политически скандали. Всъщност “Панамските документи“ показват по-дълбоко заболяване. Глобализираният капитализъм се превърна в организирана и легализирана форма на корупция, в която работата на управителя, изобретателя и предприемача е на второ място след тази на хората, чието богатство "работи за тях" - за предпочитане в юрисдикция, където никой не може да погледне. Ако слушате защитници на Камерън, тяхната логика следва три контура: той не е направил нищо незаконно, нищо непарламентарно и нищо лошо. Не се съмнявам, че неговото решение да инвестира в офшорен фонд е било напълно законно.

Това, че той не е успял да регистрира дяловете си в Blairmore Holdings, когато става член на парламента и лобира в защита на офшорните тръстове докато не е обявил, че е бенефициент от един от тях, заслужава разследване на парламента. Но е настояване на апоплектичната десница, че той не трябва да бъде критикуван за избягване на данъци – защото „всеки го прави“ - така че трябва да го регистрираме като колективен момент в стил Мария-Антоанета за социалния елит на Великобритания.

Ако някой влезе в пивница и обяви, че е открил начин за измама на системата за данъчно облагане, той ще се сблъска с позор или бързо, анонимно обаждане по горещата линия за данъчни измами. Но голяма част от финансовата индустрия на Обединеното кралство е посветена да мами правилата, по които и личности, и компании плащат данък върху доходите. Лондон е дом буквално на стотици консултантски фирми – много от тях регистрирани от професионалисти в областта на финансите, счетоводството и правото – чиято цел е да се прави само това. Размерът на липсващите данъци е спорен. Ако, както е изчислила Tax Justice Network , държаното офшорно глобално богатство е 21 трилиона долара, то би генерирало 188 милиарда долара на година за затруднените финансово правителства. Защо това не работи? Защото, както при правителството на Перуджа в средата на XV век, те са препълнени с хора, които се възползват. Защо няма народен бунт?

Е, проблемът с една глобализирана икономика, съставена от национални държави е, че ти можеш да се бунтуваш както си искаш, да роптаеш срещу данъчната система, дори да изложиш наяве във вестниците стореното от богатите... но докато съществува „офшорната“ концепция, така ще бъде и с легализираната корупция. За зрелите демокрации по света „Панамските документи“ - като Lux Leaks, Swiss Leaks и редица други мрачни данни преди тях – са предупреждение. Ако богатството е равно на власт, тогава удвояването на съотношението на богатството към приходите в развитите икономики след 70-те години на миналия век (виж Пикети и Зукман 2014) може така да наклони властта в посока към нов потомствен елит, че да няма връщане назад.

Превод: БЛИЦ

Виж тук всичко по темата #Panama Papers

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет