Шестима ще се борят за 2 места в СЕМ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5432962 www.24chasa.bg
София Владимирова е кандидатът на ГЕРБ за СЕМ.

Шестима души ще се състезават за 2 места в Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. Срокът за подаване на техните кандидатури изтече на 15 април в 18 ч. 

Кандидат за СЕМ е проф. Любомир Халачев, бивш ректор на НАТФИЗ и близък по политически убеждения до АБВ. Сред вносителите на неговото име са предимно депутати от АБВ и БСП.

София Владимирова - била вече член на СЕМ, е предложена от ГЕРБ.

Иво Драганов, чието име е подадено от депутати от Реформаторския блок, е преподавател в НАТФИЗ. Преди години той беше член на НСРТ - Националният съвет за радио и телевизия, орган, който беше преобразуван в СЕМ. Впрочем, още през есента на 2015 г. се заговори, че Драганов може да бъде предложен за член на СЕМ, когато вече беше изтекъл мандатът на Анна Хаджиева и трябваше да бъде попълнен.

Васил Чобанов, бивш шеф на "Хоризонт", е номинация на депутатите Методи Андреев и Явор Хайтов. Същевременно журналистът е подал документите си и за конкурса за генерален директор на БНР. Не е ясно, ако бъде избран за член на СЕМ, дали ще продължи участието си в другия конкурс, след като СЕМ изпитва кандидатите за генерални директори.

Розита Стойчева Михайлова Еленова е предложена от БДЦ.

Кин Стоянов, синът на Радой Ралин, е предложен за член на СЕМ от Слави Бинев.

Шестимата ще бъдат изслушани от Комисията по култура и медии към Парламента на 21 април, четвъртък.  След това медийната комисия ще предложи кои двама да попълнят квотите в СЕМ. Техните имена се очаква да бъдат гласувани от парламента на 27 април.

Двата мандата, които трябва да бъдат попълнени в регулаторния орган, са на Анна Хаджиева, чийто срок в СЕМ изтече още през 2014 г., и на Георги Лозанов, чийто мандат приключи на 1 април 2016 г. Самият Лозанов сам подаде оставка в края на февруари, за да не гласува регистрацията на тв "Пик".

Третият мандат - на Анюта Асенова от президентската квота, също е изтекъл. На нейно място влиза Бетина Жотева, в момента говорител на Външното министерство.

Обновеният състав на СЕМ ще направи конкурса за генерален директор на БНР през май.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.