Шестима ще се борят за 2 места в СЕМ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5432962 www.24chasa.bg
София Владимирова е кандидатът на ГЕРБ за СЕМ.

Шестима души ще се състезават за 2 места в Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. Срокът за подаване на техните кандидатури изтече на 15 април в 18 ч. 

Кандидат за СЕМ е проф. Любомир Халачев, бивш ректор на НАТФИЗ и близък по политически убеждения до АБВ. Сред вносителите на неговото име са предимно депутати от АБВ и БСП.

София Владимирова - била вече член на СЕМ, е предложена от ГЕРБ.

Иво Драганов, чието име е подадено от депутати от Реформаторския блок, е преподавател в НАТФИЗ. Преди години той беше член на НСРТ - Националният съвет за радио и телевизия, орган, който беше преобразуван в СЕМ. Впрочем, още през есента на 2015 г. се заговори, че Драганов може да бъде предложен за член на СЕМ, когато вече беше изтекъл мандатът на Анна Хаджиева и трябваше да бъде попълнен.

Васил Чобанов, бивш шеф на "Хоризонт", е номинация на депутатите Методи Андреев и Явор Хайтов. Същевременно журналистът е подал документите си и за конкурса за генерален директор на БНР. Не е ясно, ако бъде избран за член на СЕМ, дали ще продължи участието си в другия конкурс, след като СЕМ изпитва кандидатите за генерални директори.

Розита Стойчева Михайлова Еленова е предложена от БДЦ.

Кин Стоянов, синът на Радой Ралин, е предложен за член на СЕМ от Слави Бинев.

Шестимата ще бъдат изслушани от Комисията по култура и медии към Парламента на 21 април, четвъртък.  След това медийната комисия ще предложи кои двама да попълнят квотите в СЕМ. Техните имена се очаква да бъдат гласувани от парламента на 27 април.

Двата мандата, които трябва да бъдат попълнени в регулаторния орган, са на Анна Хаджиева, чийто срок в СЕМ изтече още през 2014 г., и на Георги Лозанов, чийто мандат приключи на 1 април 2016 г. Самият Лозанов сам подаде оставка в края на февруари, за да не гласува регистрацията на тв "Пик".

Третият мандат - на Анюта Асенова от президентската квота, също е изтекъл. На нейно място влиза Бетина Жотева, в момента говорител на Външното министерство.

Обновеният състав на СЕМ ще направи конкурса за генерален директор на БНР през май.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното