Дянков: "Панамагейт" ще осветли тайната приватизация от българския преход

https://www.24chasa.bg/novini/article/5435674 www.24chasa.bg
Симеон Дянков. Снимка Архив

"Документите излизащи като част от финансовото разследване "Панамагейт" ще осветлят приватизацията по време на прехода. Като икономист тази част ми е най-интересна от "Панамагейт" – какво ще разберем за сравнително лошия преход в България, основно около приватизацията и смятам, че това ще излезе във файловете". Това каза пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него документите, които започват да излизат покрай „Панамагейт“, биха могли и в България, и въобще в страните на прехода, да ни покажат историята, в която ние се съмняваме, но нямаме достатъчно документация, а именно - как е станала приватизацията, на какви цени реално е станала.

„Всички смятаме, че тези цена са доста по-ниски, отколкото струват активите и излиза въпросът - къде са другите пари… А другите пари вероятно са точно в този тип офшорни сметки, платени на политици от крайните победители в тези приватизационни процеси”, каза още бившият финансов министър.

Според Дянков т.нар. "задгранични дружества" от преди прехода и от неговото начало у нас са изиграли същата роля като офшорните компании за износ на капитали извън страната.

„Много малко хора са знаели за съществуването и въобще детайлите за тези задгранични търговски дружества, и в самото начало на прехода ни от комунизма, всъщност тези пари са били по сметки, точно като офшорни сметки един вид, извън България. Хората, които са знаели за съществуването им, понеже са били доста малко, са имали единствени достъп до тях и просто тези пари са останали в чужбина за собствено използване, както, според мен, и голяма част от офшорните сметки на политици, които в момента по целия свят започват да излизат една след друга”, прогнозира още Симеон Дянков.

Виж тук всичко по темата #Panama Papers

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София