Здравко Здравков - новият главен архитект на София, проектирал завод за коли и стадион

https://www.24chasa.bg/novini/article/5438688 www.24chasa.bg

Завод за автомобили, стадион, цехове, жп гари, бензиностанции, жилищни сгради, къщи, ресторанти и комплекс на KFOR - общото зад всички обекти е едно име - на арх. Здравко Здравков. Проектите са дело на двете му архитектурни бюра “Квадра 04” и “Инфраконсулт груп”, става ясно от сайтовете им.

Здравков е роден в Плевен през 1972 г. Завършва архитектура във ВИАС през 1997 г. Опитът му в администрацията започва с община Плевен. Там е бил шеф на сектор “Градоустройство” по време на управлението на Найден Зеленогорски, който сега е съпредседател на ПГ на Реформаторския блок. (Какво казва той - виж карето горе вдясно) После 4 г. е бил главен архитект на Червен бряг. За него бившият кмет бряг Румен Пенков разказва, че е

професионалист

и работохолик

Тогава Здравков бил едва 30-годишен. Според Пенков София заслужавала да има такъв човек за главен архитект, защото бил стриктен и точен в спазването на законите, голям професионалист и творец, с нестандартно мислене.

Иначе от 2004 г. Здравков се занимава изцяло с частна практика. В строителния бум по негови проекти в Плевен са изградени много жилищни сгради, търговски представителства и производствени сгради. Затова не е толкова познат в София, въпреки че бюрото му има офис и в столицата. Създава го през 1997 г., а от 2015 г. Здравков е начело и на още едно.

“Обектите, проектирани от нас за последните години, надвишават като инвестиции 10 милиона евро и са знакови в редица градове на България. Бюрото има съвместни проекти с архитектурни колективи от Австрия и Словения”, пише на сайта на “Квадра 04”.

През 2011 г. Здравков

печели награда в

конкурса “Сграда

на годината”,

за автомобилния завод на “Литекс моторс” в Ловеч. Журито с шеф зам. регионалният министър Екатерина Захариева - сега министър на правосъдието, отличава проекта в категория “Производствени и логистични сгради”. Друг проект, отличен с приз за интериор, е на известен ресторант в Плевен. Наградата е от 2006 г. и е на вестник “Строителство и Градът”.

Бюрото на Здравков има реализирани проекти за 3 хотела, 45 жилищни сгради и 79 еднофамилни къщи. Той е бил част от архитектурен екип в Германия за жилищни сгради и пешеходна зона. Участвал е в проекти за жп инфраструктура у нас и в Македония. Ръководил е реконструкцията на машиностроителни предприятия “Палфингер” в Червен бряг и с. Тенево и заводи за маслодобив в Полски Тръмбеш, Кнежа и Долна Митрополия. Здравков прави и визията за реконструкцията на стадиона на “Литекс”. През 2008 г. той става първият лицензиран у нас стадион за участие в групите на Шампионска лига. Правил е и градоустройствено проучване за изграждане на специализиран комплекс на KFOR в Косово.

Oбеща еднакви правила във всички 24 столични района

София - зелен, интелигентен и съзидателен град. Град на хората и за хората с удобен и бърз обществен транспорт и енергийно ефективни сгради. Това пише в концепцията, с която кандидатства за поста. Здравков ще създаде звено за градско и пространствено планиране, което ще се занимава и с конкурсите за нова визия на различни обекти. За да улесни гражданите, той обеща еднакви правила във всички 24 района и унифициране на заявленията и документите. Архитектът залага на гъста мрежа от вътрешни открити зелени площи, малки вертикални и хоризонтални градини и стимулиране на частните инвестиции в тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата приятелка на изчезналия нападател на "Кардиф Сити" Емилиано Сала - Беренис Шкайр, обвини футболната мафия за трагедията с футболиста. "Разследвайте футболната мафия, защото не вярвам, че е злополука, написа моделката в туитър. - Сърцето ми е разбито. Не мога да го възприема. Аз съм унищожена.

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес".

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци.