Здравко Здравков - новият главен архитект на София, проектирал завод за коли и стадион

https://www.24chasa.bg/novini/article/5438688 www.24chasa.bg

Завод за автомобили, стадион, цехове, жп гари, бензиностанции, жилищни сгради, къщи, ресторанти и комплекс на KFOR - общото зад всички обекти е едно име - на арх. Здравко Здравков. Проектите са дело на двете му архитектурни бюра “Квадра 04” и “Инфраконсулт груп”, става ясно от сайтовете им.

Здравков е роден в Плевен през 1972 г. Завършва архитектура във ВИАС през 1997 г. Опитът му в администрацията започва с община Плевен. Там е бил шеф на сектор “Градоустройство” по време на управлението на Найден Зеленогорски, който сега е съпредседател на ПГ на Реформаторския блок. (Какво казва той - виж карето горе вдясно) После 4 г. е бил главен архитект на Червен бряг. За него бившият кмет бряг Румен Пенков разказва, че е

професионалист

и работохолик

Тогава Здравков бил едва 30-годишен. Според Пенков София заслужавала да има такъв човек за главен архитект, защото бил стриктен и точен в спазването на законите, голям професионалист и творец, с нестандартно мислене.

Иначе от 2004 г. Здравков се занимава изцяло с частна практика. В строителния бум по негови проекти в Плевен са изградени много жилищни сгради, търговски представителства и производствени сгради. Затова не е толкова познат в София, въпреки че бюрото му има офис и в столицата. Създава го през 1997 г., а от 2015 г. Здравков е начело и на още едно.

“Обектите, проектирани от нас за последните години, надвишават като инвестиции 10 милиона евро и са знакови в редица градове на България. Бюрото има съвместни проекти с архитектурни колективи от Австрия и Словения”, пише на сайта на “Квадра 04”.

През 2011 г. Здравков

печели награда в

конкурса “Сграда

на годината”,

за автомобилния завод на “Литекс моторс” в Ловеч. Журито с шеф зам. регионалният министър Екатерина Захариева - сега министър на правосъдието, отличава проекта в категория “Производствени и логистични сгради”. Друг проект, отличен с приз за интериор, е на известен ресторант в Плевен. Наградата е от 2006 г. и е на вестник “Строителство и Градът”.

Бюрото на Здравков има реализирани проекти за 3 хотела, 45 жилищни сгради и 79 еднофамилни къщи. Той е бил част от архитектурен екип в Германия за жилищни сгради и пешеходна зона. Участвал е в проекти за жп инфраструктура у нас и в Македония. Ръководил е реконструкцията на машиностроителни предприятия “Палфингер” в Червен бряг и с. Тенево и заводи за маслодобив в Полски Тръмбеш, Кнежа и Долна Митрополия. Здравков прави и визията за реконструкцията на стадиона на “Литекс”. През 2008 г. той става първият лицензиран у нас стадион за участие в групите на Шампионска лига. Правил е и градоустройствено проучване за изграждане на специализиран комплекс на KFOR в Косово.

Oбеща еднакви правила във всички 24 столични района

София - зелен, интелигентен и съзидателен град. Град на хората и за хората с удобен и бърз обществен транспорт и енергийно ефективни сгради. Това пише в концепцията, с която кандидатства за поста. Здравков ще създаде звено за градско и пространствено планиране, което ще се занимава и с конкурсите за нова визия на различни обекти. За да улесни гражданите, той обеща еднакви правила във всички 24 района и унифициране на заявленията и документите. Архитектът залага на гъста мрежа от вътрешни открити зелени площи, малки вертикални и хоризонтални градини и стимулиране на частните инвестиции в тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са