golden pages

Неволите на Златина или напред, науката е слънце

https://www.24chasa.bg/novini/article/5439158 www.24chasa.bg

Едно от нещата, които бащите не могат да разберат, е защо, по дяволите, майките толкова се вживяват, когато трябва да изберат училище за децата. Златин не правеше изключение. Той не проумяваше за какво е цялото това суетене, частни уроци и истерии и само подхвърляше реплики като „бе няма значение, училището на живота е по-важно”, „що се тръшкаш сега, ненаучени няма да останат” и „виж ме мене бе, два пъти съм повтарял годината, пък нищо ми няма”. Златина му хвърляше унищожителен поглед и изсъскваше „То ти личи, тъпанар!”. Тя беше завършила езикова гимназия и макар че там не се престараваше с ученето, а по-скоро наблягаше на училището на живота, все пак имаше самочувствието на интелектуалката в семейството. И, разбира се, искаше същото и за децата си.

За лош късмет, децата бяха родени със седем години разлика, така че кампанията за кандидатстване в гимназия съвпадна с кампанията за прием в първи клас. У Златинови лудницата беше пълна. Златина си вадеше фалшиви болнични и обикаляше по училища, срещаше се с учителки, обсъждаше учебни програми, а вечер, каталясала, обменяше опит във форумите за майки. Покрай частните уроци на голямото можеше да направи литературен анализ на „Мамино детенце” и насън, а с математиката беше толкова надобряла, че Златин вече не можеше да заделя от заплатата си и лев за фонда „И аз съм човек”.

През лятото истерията достигна своя пик. Златина тичаше по изпити и родителски срещи, проверяваше резултати, пазаруваше по списъци, а през останалото време крещеше по децата и Златин, че са неграмотни мърльовци и лентяи и нищо няма да излезе от тях. Децата си слагаха слушалки в ушите и кимаха послушно, а Златин гледаше да се измъкне и прекарваше колкото се може повече време под колата и над секретарката. Слава богу, усилията й в крайна сметка се увенчаха с успех и голямото беше прието в нелоша гимназия, а малкото – записано в прилично квартално училище. Когато всичко приключи, Златина се тръшна на дивана, изпи цялата ракия на мъжа си, плака, повръща, спа, а на сутринта извика майка си, взе си две седмици отпуск и замина на санаториум в Нареченски бани, да си лекува разбитите нерви.

Златина може да си има всякакви кусури, но за това е права – училището е важно. Да, вероятно навсякъде могат да те научат да четеш и пишеш, но училището е много повече от това. И за първокласника, който тепърва навлиза в света на знанието, и за гимназиста, който се подготвя за живота. И ако при гимназиста въпросът с избора е по-лесен – доколкото той вече е достатъчно голям, за да знае какво го влече и да може да взема сам решения, то при първокласника цялата тежест пада върху родителите. Изборът на първото училище е отговорна задача, защото до голяма степен избирате втори дом за детето си. То ще прекарва там целите си дни и освен да научи колкото се може повече, трябва и да се чувства комфортно и спокойно.

Как да изберете подходящото училище за вашето дете?

Има няколко основни фактора, които трябва да вземете под внимание. На първо място, като най-важно, е местоположението на училището. Децата на 6-7 години бързо се изморяват, ранното ставане им е трудно и ако трябва да пътуват по един час до училище и обратно, това ще ги натовари още повече. От друга страна, когато училището се намира в квартала, много вероятно е детето да се падне в един клас с другарчетата си от детската градина, така че средата му няма да е съвсем непозната и преходът към новото ще е по-лесен (особено, ако е по-притеснително). От трета страна, след първите 1-2 години детето ще може да ходи и да се прибира само и това е добре за неговото развитие и самостоятелност. И накрая, но не на последно място – това е добре и за вашето време. Родителите също са хора, ходят на работа, изморяват се и ако можете да си спестите по два допълнителни часа на ден превозване до и от училище – толкова по-добре. Сами разбирате защо местоположението е толкова важно и измества фактори като елитност и учебна програма (поне в тази възраст). Така че влезте в

Golden Pages,

проверете кои са училищата във вашия квартал и разгледайте сайтовете им. Така ще можете да се подготвите предварително с информация и въпроси, преди да ги посетите.

На второ място идва изборът на учителка. Тя е също толкова важна, колкото и местоположението. Първата учителка никога не се забравя, тя е тази, която въвежда детето в един нов свят и полага основите на знанието. Донякъде тя замества и майката, затова е особено важно да умее да предразположи детето, да спечели доверието му и да го накара да се чувства в безопасност. Как да се ориентирате при избора на учителка? Най-добре разпитайте съседите, особено тези с по-големи деца в същото училище. Можете да потърсите отзиви и във форумите за родители. Да попитате в училището също е вариант.

На трето място е програмата и организацията на учебните занятия. Ако няма кой да прибира и гледа детето след часовете, вероятно трябва да го запишете на занималня. Дали ще стои в училище по половин, или по цял ден зависи от вашата преценка и от особеностите на детето ви, така че го обмислете добре. Някои деца се изморяват повече, но други предпочитат да играят със съучениците си, след като си напишат домашните. Според детски психолози, по-добрият вариант е детето да е цял ден в училище, за да свикне по-лесно с новата среда и новия колектив. Затова можете първоначално да го запишете на занималня и едва ако се убедите, че се изморява много и не се чувства комфортно, да го отпишете.

Друго нещо, което има значение е, дали училището е основно, или средно. Основните училища са по-безопасни, тъй като учениците са по-малки на възраст и по-малко на брой. Недостатъкът им е, че след 7 клас неминуемо ще трябва да сменят училището. Ако е средно, уверете се, че за малките са предвидени отделни коридори, където няма опасност да бъдат блъснати или тормозени от по-големите.

Освен информацията от интернет, можете да посетите някое образователно изложение, да разпитате и да вземете брошури. Но, разбира се, посещението на място ще ви даде най-точна представа. Отваряйте си очите за всякакви подробности и разчитайте на усета си. Обърнете внимание на атмосферата и организацията. Говорете с учителите и директорите и не се притеснявайте да ги питате за всичко, което ви интересува. Не забравяйте, че правите инвестиция в бъдещето на детето си, а то заслужава най-доброто.

golden pages