golden pages

Неволите на Златина или за един сватба, за друг брадва

https://www.24chasa.bg/novini/article/5439541 www.24chasa.bg

Златина има няколко приятелки и всяка от тях си е със свой номер в живота. Тази, за която ще стане дума сега, обича да се жени. И да се развежда, съответно, едното върви с другото. Златина много пъти я беше питала за какъв дявол й е притрябвало да се жени толкова пъти (самата Златина не би го направила и веднъж, ако можеше да върне времето назад), а приятелката отговаряше, че е толкова романтична и свенлива, че може да прави секс само ако е женена. Последното не беше вярно, разбира се, правеше секс под път и над път, но го беше прочела в едню интервю на Елизабет Тейлър и й хареса как звучи.

И ето я сега Маргото (така се казваше приятелката), тъкмо приключила с четвъртия си развод и на прага на петия си брак. Този път беше докопала в интернет някакъв заможен възрастен англичанин и смяташе най-накрая да си уреди живота и спокойствието. Сватбата щеше да се състои в България и беше изключително важно младоженецът да бъде впечатлен и да се влюби в страната, в роднините на Маргото и още повече в самата Марго. Затова тя обикаляше от агенция на агенция, разглеждаше оферти, но все нещо не й харесваше и не беше както трябва.

- Абе, Марго – каза й един ден Златина – що си губиш времето с тия агенции, дай аз да ти организирам сватбата, чудна ще стане.

Маргото я изгледа подозрително. Не се познаваха от седмица-две, така че помнеше грандиозните провали, съпътстващи всеки опит на Златина да организира нещо. Но тя вече си го беше навила на пръста, а когато Златина се навиеше, трудно можеше някой да я спре.

- Супер ще ти я направя – нареждаше тя – традишънъл бългериън уединг, нъмбър уан. На Пол ще му падне ченето, като види какви традиции имаме и колко сме гостоприемни, пък и как се веселим. Абе изобщо, ние българите сме нъмбър уан, България на три морета бе, ще им скрием топката на тия английски бастуни!

Никой не разбра какво се случи, дали на Маргото й писна от врънкането на Златина, дали се изнерви от напредващото време, дали реши да спести пари от агенция или просто в момент на умопомрачение повярва, че Златина наистина ще й направи страхотна сватба, но накрая се съгласи. Нещо повече – съгласи се всичко да бъде изненада и да се пази в тайна от нея до самото събитие.

А сватбата... ех, сватбата. Сватбата съчетаваше най-доброто от сватбарските традиции, соц-носталгиите и циганските оркестри. Пол, тих, спретнат и улегнал мъж леко се напрегна, когато кларинетите закършиха „Ела се вие, превива“ пред блока на булката. Горе някакви мъжаги бяха запречили вратата и не го пускаха да влезе, вместо това му бутаха в ръцете обувка, сочеха вътре и му говореха нещо, което той не разбра. Притесни се, че Маргото се е отказала в последния момент, обърна се и си тръгна, но Златина изскочи отнякъде и криво-ляво му обясни идеята. Пол беше изумен от мисълта, че трябва да си купува булката, както и от това, че навсякъде се развяваха банкноти, лепяха се по чела, тъпчеха се в деколтета и обувки, дори колата беше декорирана с тях, както и с една голяма кукла, разчекната на предния капак. И все пак, културният шок беше по-малкото зло. Защото в ресторанта се оказа, че Златина е объркала датата на резервацията.

Едно нещо обаче не можеше да й се отрече – самообладанието. Тя си пое дълбоко въздух, обърна се и с приповдигнат тон обяви, че отиват на традишънъл бългериън пикник. След това изпрати Златин за кебапчета и ракия, разпредели хората по колите и скоро всички, заедно с оркестъра, се озоваха на поляна извън града, заровили токчета в тревата. За около половин час положението изглеждаше спасено, макар и необичайно. Роднините на Пол пристъпваха смутено от крак на крак и дъвчеха кебапчета, гледайки с тих ужас как кумът танцува и размахва жив петел, но бяха започнали вече да посвикват с бългериън традишънс. И тогава... тогава заваля.

Не една и две сватби са се проваляли или най-малкото са оставяли неприятен спомен заради лоша организация. Затова – оставете нещата на професионалистите. Сватбата е събитие, което се случва веднъж в живота (е, в някои случаи и 4-5) и не искате да го провалите, защото сте решили да икономисвате от агенция или пък сте надценили собствените си организаторски способности. Каквото и да си говорим, по-добрият вариант е да оставите работата на хората с опит и рутина, а вие да се погрижите за себе си и да се наслаждавате на празника си.

Как да изберете сватбена агенция?

Ако нямате приятели, които са се оженили наскоро и могат да ви препоръчат агенция, отговорът е ясен – в

Golden Pages

има специална секция със сватбени агенции. От тях подберете тези, които ви вдъхват доверие на пръв поглед. Разгледайте подробно сайтовете им – дали изглеждат добре, дали са подредени така, че да ви улеснят максимално. Тези детайли говорят доста за стила на работа. Някои агенции си слагат снимки, свалени от интернет, които нямат нищо общо с реалността, затова бъдете внимателни. Освен това е важно да имате сходни естетически критерии по отношение на декорацията, за да няма неприятни изненади. Потърсете мнения на клиенти по сватбените форуми в интернет, но не се предоверявайте на 100%. Живият контакт е най-важен, така че се срещнете с представители на избраните агенции и вижте дали ще си допаднете и дали представите ви съвпадат. Ако имат офис, огледайте детайлите в обзавеждането, те също са показателни за стила и вкусовете. Слушайте интуицията си и преценете дали се чувствате добре и спокойно с тези хора и дали можете да им доверите организацията на едно толкова важно за вас събитие. Не се притеснявайте да обсъдите всички детайли и да кажете с какъв бюджет разполагате, така че заедно да измислите оптималния за вас вариант. Не на последно място – стойте далеч от агенции, които искат цялото плащане предварително. Допустимото капаро е не повече от 30% от сумата. Изисквайте договор, в който подробно да е описано какво точно искате и за какво точно плащате.

И най-важното – не забравяйте, че това е най-щастливият ден в живота ви. Пестете си нервите и усилията, оставете професионалистите да си свършат работата, а вие просто празнувайте. И нека „горчиво“-то бъде само в преносен смисъл.

golden pages