Борисов: Убеден съм, че проучването за нефт и газ ще бъде уникално за България (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5439608 www.24chasa.bg
Снимки: Елена Фотева

Убеден съм, че това ще бъде уникално за България и следващите поколения ще го оценят. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на представянето на кораб Noble Globetrotter II, който ще извърши първия проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух“, предаде Фокус.

 „Ако до преди няколко години някой си мислеше, че ще стигнем до тук, може би сме били много малко оптимисти. Много отдавна България е можела да добива свой природен газ, свой нефт, вместо да плаща от 4 до 6 млрд. долара на година. Това е било най-трудното и невъзможно решение. Следващите поколения на България ще бъдат други. По 5-6 млрд. долара годишно да не даваме, а да ги разпределяме за социални дейности и отделно да продаваме газ. Убеден съм, че това ще бъде уникално за България и следващите поколения ще го оценят”, каза още премиерът. Той пожела успех на инвеститорите и добави, че щом като падна правителството на ГЕРБ, опозицията веднага е прекратила тези концесии. „Защо? Не съм против някого. Факт е, че руските тръби от „Южен поток” не само че не ги вземат, а продължават да докарват, защото знаят, че вече могат да са използвани. Българският интерес е преди всичко. След това ще помогнем на другите да запазят своя интерес, транзитирайки наша и чужда газ”, каза още премиерът Борисов.

България трябваше много отдавна да започне собствено дълбоководно проучване на водите на Черно море, а не да дава по 5-6 млрд. долара годишно за нефт и газ, каза още Борисов.

„Тези пари могат да се използват за други цели. Да погледнем една съседна Румъния, която има внос под 10%, а останалото количество е собствен добив на нефт и газ”, каза още Борисов. По думите му, правителството има ясна политика в енергийния сектор. Премиерът подчерта, че проектът за дълбоководно проучване на водите на Черно море е спрян, след като първото оглавявано от него правителство бе свалено от власт.

На събитието присъстват министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Борисов: Убеден съм, че проучването за нефт и газ ще бъде уникално за България (снимки)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки