Скандалът с панамските офшорки предизвикан от две обидени служителки?

https://www.24chasa.bg/novini/article/5441476 www.24chasa.bg

Скандалът с панамските офшорки може да е предизвикан от две обидени служителки на адвокатската фирма "Мосак Фонсека". Това заявява американският финансов консултант Кенет Райджок, който е работил с карибски офшорни компании, пред руското издание "Газета". Райджок твърди, че знае за два източника, от които е изтекла информация.

"Първият е жена, секретарка на един от партньорите, основали компанията на Рамон Фонсека. Те имали любовна история, приключила твърде плачевно. В крайна сметка дамата събрала документите, до които имала достъп, и на практика ги предложила за открита продажба в панамската столица", разказва той.

Втори източник била семейна двойка - съпрузите работели като мениджъри в "Мосак Фонсека". Жената била уволнена и Райджок предполага, че за отмъщение двамата са решили да съберат и продадат материали, съдържащи компромат за компанията. По думите му в сенчестия финансов свят още през 2007-2008 г. се появили не един, а неколцина души, готови да продадат документи за финансови машинации от страна на "Мосак Фонсека".

Райджок твърди, че един от източниците му е купил в края на 2000 г. част от този архив. Зад "Панамагейт" стоят чуждестранни интереси, заяви по-рано Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин. По тази логика изтичането на информация е било организирано с цел да дискредитира Кремъл, чиято политика буди недоволство у Вашингтон, отбелязва "Газета". Според друга версия обаче тъкмо Кремъл е режисирал скандала, защото панамските документи "не разкриват нищо ново за Путин", а Русия само печели от изтичане на информация, "дестабилизираща някои западни страни".

През май се очаква нова вълна от интерес към "Мосак Фонсека" - тогава Международният консорциум на разследващите журналисти възнамерява публикува имената на всички подставени организации, участвали в офшорните схеми, добавя руското издание.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза