Лиляна Павлова: Два специални фонда за Североизточна България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5451839 www.24chasa.bg

От два фонда за финансов инженеринг ще може да се възползва Североизточна България, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на конференцията "Региони в растеж", организирана от в. "24 часа" и КРИБ с помощта на СИБанк, която се провежда във Варна. Североизточният регион бе първият, от който започна серия дискусии.

370 млн. лв. са заделени във Фонда на фондовете в такива инструменти, обясни Павлова. Единият от фондовете за градско развитие бил за София, един за Южна България. Ще има специален фонд за Северна и още един за туризъм, които са много важни за Североизточна България, обясни Павлова.

Туристическият фонд е много важен и е със стартова инвестиция от 100 млн. лв. и тя трябва да бъде утроена до 300 млн. лв., обясни регионалният министър.

"Три са основните фактори за развитие на региона - туризмът, транспортен, логистичен и енергиен хъб на България. Когато планирахме тези 3 млрд. лв. по линия на програмата "Региони в растеж", искахме регионите да бъдат подкрепени с повече добавена стойност,", каза още Павлова.

Имаме нужда да развием седем града като двигатели и към тях като центрове за икономически растеж добавихме Видин и Благоевград. Към всеки по-голям трябва да има още един тип сателитен град, които да дават баланса за развитие на страната. Без най-малките пък нормалното и балансирано развитие на страната няма как да стане, допълни тя.

Североизточният район е на четвърто място като площ, население и БВП. Регион, в който 50% от потенциала идва именно от Варна, показа тя. За региона са предвидени няколко групи инвестиции -  188 млн. безвъзмездна помощ за градовете и градското развитие, енергийна ефективност, среда, градски транспорт, 40 млн. пътна инфраструктура, реформа на спешната помощ, подкрепа на образователната реформа - общо още над 100 млн. лв., 13 млн. лв. в 10 професионални гимназии, допълни министърката.

Към днешна дата са отворени схеми за над 75% от програмата, която е на обща стойност 3 млрд. лв., обясни Лиляна Павлова.

Музикалното училище във Варна е първият одобрен и финансиран проект. Следващите месеци ще финансираме две важни реформи - образователната и здравната, допълни министърката.

58 млн. лв. ще бъдат дадени за водния сектор във Варна, каза още Павлова.

Следващите 2-3 години Аспаруховият мост ще се затваря частично, ако искаме да бъде направен добре. Магистрала Хемус пък остава наш приоритет и първите поръчки ще бъдат възложени в края на месец май, заяви още Павлова. Една част от пътищата ще бъдат финансирани от оперативната програма - 40 млн. лв., каза още тя.     

Всичко по темата:

“24 часа” показва източниците за подем в регионите

До края на май пускат отново поръчките за магистрала "Хемус"

Деница Николова: Над 150 милиона за развитие на Варна, Добрич, Шумен и Търговище

Томислав Дончев: Варна трябва да е силната контратежест на София

Красен Кралев: Басейни, тенис кортове и малки зали вместо стадиони, които никой не ползва

Румен Порожанов: Важни са инвестициите в по-висока добавена стойност

Бизнесът: Варна може да стане Карлови Вари

По 50 млн. евро за градско развитие на Северна и Южна България, 40 млн. евро за София

Фран Янсен: Финансовите инструменти дават евтини пари на бизнеса

Бизнесът: Нужни са програми за децата и младите хора

Бизнесът пита министрите за пристанища, пътища и магистрала "Черно море"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.

Борислав РАДОСЛАВОВ "Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина." Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка.