Лиляна Павлова: Два специални фонда за Североизточна България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5451839 www.24chasa.bg

От два фонда за финансов инженеринг ще може да се възползва Североизточна България, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на конференцията "Региони в растеж", организирана от в. "24 часа" и КРИБ с помощта на СИБанк, която се провежда във Варна. Североизточният регион бе първият, от който започна серия дискусии.

370 млн. лв. са заделени във Фонда на фондовете в такива инструменти, обясни Павлова. Единият от фондовете за градско развитие бил за София, един за Южна България. Ще има специален фонд за Северна и още един за туризъм, които са много важни за Североизточна България, обясни Павлова.

Туристическият фонд е много важен и е със стартова инвестиция от 100 млн. лв. и тя трябва да бъде утроена до 300 млн. лв., обясни регионалният министър.

"Три са основните фактори за развитие на региона - туризмът, транспортен, логистичен и енергиен хъб на България. Когато планирахме тези 3 млрд. лв. по линия на програмата "Региони в растеж", искахме регионите да бъдат подкрепени с повече добавена стойност,", каза още Павлова.

Имаме нужда да развием седем града като двигатели и към тях като центрове за икономически растеж добавихме Видин и Благоевград. Към всеки по-голям трябва да има още един тип сателитен град, които да дават баланса за развитие на страната. Без най-малките пък нормалното и балансирано развитие на страната няма как да стане, допълни тя.

Североизточният район е на четвърто място като площ, население и БВП. Регион, в който 50% от потенциала идва именно от Варна, показа тя. За региона са предвидени няколко групи инвестиции -  188 млн. безвъзмездна помощ за градовете и градското развитие, енергийна ефективност, среда, градски транспорт, 40 млн. пътна инфраструктура, реформа на спешната помощ, подкрепа на образователната реформа - общо още над 100 млн. лв., 13 млн. лв. в 10 професионални гимназии, допълни министърката.

Към днешна дата са отворени схеми за над 75% от програмата, която е на обща стойност 3 млрд. лв., обясни Лиляна Павлова.

Музикалното училище във Варна е първият одобрен и финансиран проект. Следващите месеци ще финансираме две важни реформи - образователната и здравната, допълни министърката.

58 млн. лв. ще бъдат дадени за водния сектор във Варна, каза още Павлова.

Следващите 2-3 години Аспаруховият мост ще се затваря частично, ако искаме да бъде направен добре. Магистрала Хемус пък остава наш приоритет и първите поръчки ще бъдат възложени в края на месец май, заяви още Павлова. Една част от пътищата ще бъдат финансирани от оперативната програма - 40 млн. лв., каза още тя.     

Всичко по темата:

“24 часа” показва източниците за подем в регионите

До края на май пускат отново поръчките за магистрала "Хемус"

Деница Николова: Над 150 милиона за развитие на Варна, Добрич, Шумен и Търговище

Томислав Дончев: Варна трябва да е силната контратежест на София

Красен Кралев: Басейни, тенис кортове и малки зали вместо стадиони, които никой не ползва

Румен Порожанов: Важни са инвестициите в по-висока добавена стойност

Бизнесът: Варна може да стане Карлови Вари

По 50 млн. евро за градско развитие на Северна и Южна България, 40 млн. евро за София

Фран Янсен: Финансовите инструменти дават евтини пари на бизнеса

Бизнесът: Нужни са програми за децата и младите хора

Бизнесът пита министрите за пристанища, пътища и магистрала "Черно море"