Деница Николова: Над 150 милиона за развитие на Варна, Добрич, Шумен и Търговище

https://www.24chasa.bg/novini/article/5451843 www.24chasa.bg
Деница Николова

Североизточен регион

Над 150 млн. лв. ще бъдат инвестирани в градското развитие на Варна, Добрич, Шумен и Търговище по Оперативна програма "Региони в растеж". Това са инвестиции в публична инфраструктура, чиято цел е да постигнем по-висок икономически потенциал в градовете, което да даде тласък за развитие на целия Североизточен регион. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова на конференцията "Региони в растеж", организирана от в. "24 часа" и КРИБ с помощта на СИБанк, която се провежда във Варна. Североизточният регион бе първият, от който започна серия дискусии.
Инвестиционните програми на две от общините - Шумен и Търговище вече са одобрени, до края на май се очаква това да стане и за програмите на Варна и Добрич. С програмите ще се финансират инвестиции в градския транспорт, мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и общински обекти, обновяване на образователна, социална и спортна инфраструктура. Варна ще получи 84,1 млн. лв., Добрич - 28,1 млн. лв., Шумен - 26 млн. лв. и Търговище - 17,7 млн. лв. Отделно са предвидени средства за общините Провадия, Нови пазар, Попово и Генерал Тошево за енергийно обновяване на жилищни и общински сгради.

С 84 млн. евро ще бъдат обновени спешните центрове на петте големи болници в четирите града. Освен за ремонти, парите са за нови линейки и оборудване.

В социална инфраструктура ще бъдат инвестирани 99,5 млн. лв.

197 млн. лв. пък са предвидени за туристическа инфраструктура. Николова обясни, че това е една от мерките на програмата, която цели да включи и частния бизнес в създаването на туристически продукти.

42 млн. лв. пък са планирани за ремонт на 5 важни за региона пътни отсечки. 

Николова обясни, че освен по Оперативна програма "Региони в растеж" Североизточният регион може да се възползва от над 12 инструмента за трансгранично, транснационално и регионално сътрудничество.

Конференцията се провежда в "Суис - Белхотел" във Варна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фолклегендата Руси Русев стана учител! Изпълнителят на вселенския хит "На бургаската гара" преподава на деца в училище "Христо Ботев" в бургаския кв. Долно Езерово. "Започнах втора учебна година като вокален педагог. Музикалната ми кариера продължава - имам участия и концерти, опитват се да правя нови песни, но и искам да уча деца.

Оплюваната и сочена с пръст за глупава плеймейтка Нора Недкова прецака Биг брадър! Блондинката изненадващо беше изгонена от риалити шоуто, но реално тя печели от цялата ситуация. Предисторията. В деня на напускането си на къщата Нора се скарва с продуцентите, защото личният й фризьор не я посещава достатъчно често.

Чалгарки + лоши момчета = класическа комбинация. Представителките на кръшния жанр имат силно влечение към мъже, които имат проблеми със закона. Или към парите им. Жоро Бирмата е последният виден любовник на фолкпевици, който е преследван от органите на реда и беше обявен за издирване. Младежът дълго време имаше връзка с Преслава,