Томислав Дончев: Варна трябва да е силната контратежест на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5452007 www.24chasa.bg
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ СНИМКА: Румяна Тонeва

"Варна притежава и като община, и като област всички предпоставки да е контратежест на София. Ако имаме само един център, това прави регионалната политика дисбалансирана и България отчаяно се нуждае от противотежест на столицата", заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев на конференцията "Региони в растеж", организирана от в. "24 часа" със съдействието на СИБанк във Варна.

Средната годишна заплата във Варна е 9000 лв., в София - 12 000, на другите места е под 4200 лв., обясни Дончев. Само на ниво община във Варна имаме сключени договори за 210 млн. лв., допълни вицепремиерът.

"Регионалното развитие има огромен проблем и това са дисбалансите. Пет пъти разлика между най-развитата и най-неразвитата територия е абсурд. Има цели територии, които не се ползват икономически в страната. Ние не използваме всички ресурси. Град с 30% безработица означава само, че ние не работим за него. Къде ще живееш зависи не само от това дали има хубав път, а как изглежда целият град. Процесите са абсолютно същите като социалната маргинализация. Допуснем ли да се съберат всички негативни фактори, връщането ще е много по-скъпо", заяви още вицепремиерът.

Трябват ни мотори, градове, които се развиват, заяви още Дончев.

До два месеца ще бъде представен и финалният вариант на проекта за енергиен хъб, който е изключително важен за Североизточна България, каза той.

"Много е важно държавата какви ресурси разпределя - държавни или европейските фондове. Но това не е най-важното, защото държавата, за да даде много повече е събрала. Преди разговора какво държавата финансира има друг разговор. Можем да говорим и за инфраструктурата и за състоянието на администрацията, но най-важният разговор е как държавата да пречи по-малко. Това е и най-евтиното усилие, да се променят законите и правилата, които пречат", заяви Томислав Дончев.

"В последните месеци разглеждаме всички режими - всеки от разрешителното за строеж, през търговията с енергия, за всеки внос и за всеки износ износ. И търсим слабите места като ползваме за индикатор класацията Doing Business. Щом в Чехия могат да го правят по-бързо, значи и ние можем", каза още Томислав Дончев.

"Естествено има съпротива, но съм убеден, че съвсем скоро не само ще има ефект, но и той ще бъде усетен от всички. Надявам се с новия закон за концесиите да изчистим пречките и в тази тема", допълни той.

Още по темата:


“24 часа” показва източниците за подем в регионите

Лиляна Павлова: Два специални фонда за Североизточна България

До края на май пускат отново поръчките за магистрала "Хемус"

Деница Николова: Над 150 милиона за развитие на Варна, Добрич, Шумен и Търговище

Красен Кралев: Басейни, тенис кортове и малки зали вместо стадиони, които никой не ползва

Румен Порожанов: Важни са инвестициите в по-висока добавена стойност

Бизнесът: Варна може да стане Карлови Вари

По 50 млн. евро за градско развитие на Северна и Южна България, 40 млн. евро за София

Фран Янсен: Финансовите инструменти дават евтини пари на бизнеса

Бизнесът: Нужни са програми за децата и младите хора

Бизнесът пита министрите за пристанища, пътища и магистрала "Черно море"