Томислав Дончев: Варна трябва да е силната контратежест на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5452007 www.24chasa.bg
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ СНИМКА: Румяна Тонeва

"Варна притежава и като община, и като област всички предпоставки да е контратежест на София. Ако имаме само един център, това прави регионалната политика дисбалансирана и България отчаяно се нуждае от противотежест на столицата", заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев на конференцията "Региони в растеж", организирана от в. "24 часа" със съдействието на СИБанк във Варна.

Средната годишна заплата във Варна е 9000 лв., в София - 12 000, на другите места е под 4200 лв., обясни Дончев. Само на ниво община във Варна имаме сключени договори за 210 млн. лв., допълни вицепремиерът.

"Регионалното развитие има огромен проблем и това са дисбалансите. Пет пъти разлика между най-развитата и най-неразвитата територия е абсурд. Има цели територии, които не се ползват икономически в страната. Ние не използваме всички ресурси. Град с 30% безработица означава само, че ние не работим за него. Къде ще живееш зависи не само от това дали има хубав път, а как изглежда целият град. Процесите са абсолютно същите като социалната маргинализация. Допуснем ли да се съберат всички негативни фактори, връщането ще е много по-скъпо", заяви още вицепремиерът.

Трябват ни мотори, градове, които се развиват, заяви още Дончев.

До два месеца ще бъде представен и финалният вариант на проекта за енергиен хъб, който е изключително важен за Североизточна България, каза той.

"Много е важно държавата какви ресурси разпределя - държавни или европейските фондове. Но това не е най-важното, защото държавата, за да даде много повече е събрала. Преди разговора какво държавата финансира има друг разговор. Можем да говорим и за инфраструктурата и за състоянието на администрацията, но най-важният разговор е как държавата да пречи по-малко. Това е и най-евтиното усилие, да се променят законите и правилата, които пречат", заяви Томислав Дончев.

"В последните месеци разглеждаме всички режими - всеки от разрешителното за строеж, през търговията с енергия, за всеки внос и за всеки износ износ. И търсим слабите места като ползваме за индикатор класацията Doing Business. Щом в Чехия могат да го правят по-бързо, значи и ние можем", каза още Томислав Дончев.

"Естествено има съпротива, но съм убеден, че съвсем скоро не само ще има ефект, но и той ще бъде усетен от всички. Надявам се с новия закон за концесиите да изчистим пречките и в тази тема", допълни той.

Още по темата:


“24 часа” показва източниците за подем в регионите

Лиляна Павлова: Два специални фонда за Североизточна България

До края на май пускат отново поръчките за магистрала "Хемус"

Деница Николова: Над 150 милиона за развитие на Варна, Добрич, Шумен и Търговище

Красен Кралев: Басейни, тенис кортове и малки зали вместо стадиони, които никой не ползва

Румен Порожанов: Важни са инвестициите в по-висока добавена стойност

Бизнесът: Варна може да стане Карлови Вари

По 50 млн. евро за градско развитие на Северна и Южна България, 40 млн. евро за София

Фран Янсен: Финансовите инструменти дават евтини пари на бизнеса

Бизнесът: Нужни са програми за децата и младите хора

Бизнесът пита министрите за пристанища, пътища и магистрала "Черно море"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.