Бизнесът: Варна може да стане Карлови Вари

https://www.24chasa.bg/novini/article/5452130 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Да направим Варна Карлови Вари. Тук има 48 минерални извора, от тях 40 са затворени, ползват се 5 и 3 се изливат в морето. Това е огромно разхищение на фона на енергийната ефективност, за която толкова се говори. Не искаме да участваме в обществени поръчки, а конкретна помощ от държавата. Във Варна има много голям потенциал, защото тук има много пари и хора, които искат да инвестират в производство. Минералните извори могат да се ползват заотопление на бъдещи градски хотели или на вече изградените в комплексите. Може да се ползва и за бутилиране. Това ще е и сериозен тласък за туризма - бизнесът вече няма да прави сезон от 3 месеца, а от 12 месеца. Помогнете на общината да започне да управлява тези води. Това заяви бизнесменът Красимир Узунов на конференцията "Региони в растеж", организирана от вестник "24 часа" и КРИБ с помощта на СИБанк, която се провежда във Варна. Североизточният регион бе първият, от който започна серия дискусии.

Това е целта на Фонда на фондовете, който създадохме. Освен стартовият капитал от 370 млн. лв., искаме да активираме и финансов ресурс от банки. Говорим за 1 милиард лева инвестиции в проекти на бизнеса в партньорство с общините", обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя обясни, че по фонда за туристическа инфраструктура ще се финансират проекти не просто за един атракцион, а и за инфраструктура.

"И сега имате право по Закона за водите да направите инвестиции, но чрез фонда държавата ще ви подкрепи финансово. Може да правите пазари, заводи, спортна инфраструктура и дори частни клиники. Важно е проектът да облагородява градската среда и да създава работни места", каза Павлова.

Че няма никакво законово препятствие подобни проекти да се реализират и да се използва ресурсът на минералните извори гарантира и вицепремиерът Томислав Дончев и обясни, че първо бизнеса и общината трябва да направят икономически анализ на разходите и приходите на подобен проект.

Конференцията се провежда в "Суис - Белхотел" във Варна.