Бизнесът: Варна може да стане Карлови Вари

https://www.24chasa.bg/novini/article/5452130 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Да направим Варна Карлови Вари. Тук има 48 минерални извора, от тях 40 са затворени, ползват се 5 и 3 се изливат в морето. Това е огромно разхищение на фона на енергийната ефективност, за която толкова се говори. Не искаме да участваме в обществени поръчки, а конкретна помощ от държавата. Във Варна има много голям потенциал, защото тук има много пари и хора, които искат да инвестират в производство. Минералните извори могат да се ползват заотопление на бъдещи градски хотели или на вече изградените в комплексите. Може да се ползва и за бутилиране. Това ще е и сериозен тласък за туризма - бизнесът вече няма да прави сезон от 3 месеца, а от 12 месеца. Помогнете на общината да започне да управлява тези води. Това заяви бизнесменът Красимир Узунов на конференцията "Региони в растеж", организирана от вестник "24 часа" и КРИБ с помощта на СИБанк, която се провежда във Варна. Североизточният регион бе първият, от който започна серия дискусии.

Това е целта на Фонда на фондовете, който създадохме. Освен стартовият капитал от 370 млн. лв., искаме да активираме и финансов ресурс от банки. Говорим за 1 милиард лева инвестиции в проекти на бизнеса в партньорство с общините", обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя обясни, че по фонда за туристическа инфраструктура ще се финансират проекти не просто за един атракцион, а и за инфраструктура.

"И сега имате право по Закона за водите да направите инвестиции, но чрез фонда държавата ще ви подкрепи финансово. Може да правите пазари, заводи, спортна инфраструктура и дори частни клиники. Важно е проектът да облагородява градската среда и да създава работни места", каза Павлова.

Че няма никакво законово препятствие подобни проекти да се реализират и да се използва ресурсът на минералните извори гарантира и вицепремиерът Томислав Дончев и обясни, че първо бизнеса и общината трябва да направят икономически анализ на разходите и приходите на подобен проект.

Конференцията се провежда в "Суис - Белхотел" във Варна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,

Десет години след разстрела на футболния бос Николай Попов-Мартеницата свидетел хвърля светлина върху екзекуцията му. Босът на "Локо" (Пловдив) е покосен от три куршума навръх 1 март 2005 г. Ченгетата работят по три версии за покушението - дългове, даден голям заем на известен подземен бос и наркотрафик или контрабанда.