Бизнесът пита министрите за пристанища, пътища и магистрала "Черно море"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5452297 www.24chasa.bg
Григор Фиданов попита докога Златни пясъци ще е заложник на свлачищата. СНИМКА: Румяна Тонeва

Какво става с проекта за магистрала "Черно море", защо се допуска претоварени камиони да излизат от пристанищата и да разбиват пътищата, защо държавата иска 1,2 млн. лв. за терен, на който да има нов парк на варненци - това са част от въпросите, които представители на бизнеса от Варна и региона зададоха на вицепремиера Томислав Дончев и регионалният министър Лиляна Павлова. Те участваха в конференцията "Региони в растеж", организирана от вестник "24 часа" и КРИБ с помощта на СИБанк. Североизточният регион бе първият, от който започва серия дискусии.

От 5 г. поставяме въпросът за превоза на зърнени товари. 80% от камионите са над допустимите по закон 40 тона. Става дума не само за нелоялна конкуренция, но тези претоварени камиони после разбиват и пътищата ни. Въпрос на една заповед на транспортния министър е всички пристанища да забранят допускането на претоварени камиони, каза бизнесменът Григор Григоров. Той обясни, че през септември миналата година са изпратени писма за проблема до транспортния министър Ивайло Московски и вътрешния министър Румяна Бъчварова. "Автомобилна администрация" взимала такса от 500 лв. на камион.

Вицепремиерът Томислав Дончев обеща да предаде за проблема на министър Московски.

Григоров попита и защо община Варна трябва да палти 1,2 млн. лв. за терен, на който да се изгради нов парк. Той е бил собственост на държавното предприятие "Рибни ресурси". С решение на правителството от 13 април обаче теренът се дава на общината, но срещу 1,2 млн. лв. Григоров поиска решението да бъде отменено и имотът да бъде предоставен безвъзмездно. Дончев отново пое ангажимент да провери случая.

"Какво се случва с пътя Варна-Златна пясъци. При първата критична ситуация няма да има евакуация на курорта заради свлачищата по пътя", заяви Григор Фиданов, най-големият хотелиер във Варна.

"Двете свлачища са сериозен проблем за туризма на Златни пясъци. В момента се разглежда вариант за премостване на свлачището, но при активност е много трудно да се направи", отговори му Лиляна Павлова.


При активно свлачище тряБва да предпишем мерки, разглежда се ново предлогение за премостване на свлачището.

Ще се ограничи ли движението на тежкотоварни камиони по пътищата като се използва жп транспорт, попита кметът на Каспичан Милена Недева. 

Министър Павлова обясни, че с въвеждането на тол системата, ще има камери, сензори, GPS и датчици в асфалта, които ще отчитат тежестта. Чрез таксите ще се забрани движението на тежкотоварни камиони по част от третокласните пътища. Така този трафик ще се насочи по магистрали и първокласни трасета, каза Павлова. Тя обясни, че пренасочването към жп превоза ще стане по естетствен път, когато движението по шосе поскъпне.

"Какво става с магистрала "Черно море". Никой не говори за нея, а тя е много по-необходима от тунела под Шипка например", попита Росен Колелиев, управител на "Пътища и мостове". 

Имаме предварителни проучвания и проект, но магистрала "Черно море" не е европейски коридор, за разлика от тунела под Шипка. Предлагахме проектът на редица инвестиции, но анализа показа, че той е неефективен, защото няма достатъчно трафик и нормата на възвращаемост на инвестициите ще е ниска, отговори министър Павлова.

Тя обясни, че тази година ще започне изграждането на обхода на Ахелой, за да се облекчи пътя Бургас - Слънчев бряг.