golden pages

Неволите на Златина или сливи за смет

https://www.24chasa.bg/novini/article/5457406 www.24chasa.bg

Не бива да оставате с впечатление, че Златина е някаква мърла или мързелана, в никакъв случай. Просто като всяка работеща жена с мъж (научен от мама да му се слугува) и две деца (на които не им пука особено), трудно успяваше с баланса на дините. Уикендите й минаваха в чистене, вместо в пикници и шопинг и тя нямаше търпение да дойде понеделник, за да отиде на работа и да си почине. При всичките й усилия, обаче, домът й все нямаше оня излъскан вид като по списанията, а умората си казваше думата и все по-често й се случваше просто да срита нещо под дивана (или да го набута под килима), вместо да изчисти из основи.

Златин, разбира се, и дума не даваше да се издума за домашна помощница, нито пък през ум му минаваше да се включи самият той в домакинстването. Зер, мъж е, а мъжете имат къде-къде по-важни задачи – например, да лежат под колата. Най-близкото до помощ, което успя да предложи беше „Ми що да не вземем мама да живее при нас, хем да ти помага с чистенето?“, но Златина му хвърли такъв смъртоносен поглед, че той побърза да пропълзи обратно под колата.

Ала така се случи, че Златина получи неочаквано повишение. И окрилена от този кариерен скок, пък и от нарасналата си заплата, тя тропна с крак и заяви, че ще си наеме помощница и повече няма да си хаби младостта в чистене на три прасета, а на който не му изнася, е свободен да върви на... при майка си. Точка. Така че без да се замисля особено, нае първата й попаднала жена – далечна братовчедка на нейна колежка, дошла наскоро в столицата да си търси мъж (а междувременно – начин да си плаща наема).

Жената беше намусена, мълчалива и с нрав на фелдфебел и ясно даде да се разбере, че тя ще командва парада. В началото Златина го прие добре, стори й се белег на професионализъм. Не каза нищо, когато жената започна упорито да им изнася обувките пред вратата, само тихичко си ги прибираше обратно вечер. Замълча си и когато роклите й започнаха да изчезват и се появяваха на следващата седмица с петна от пот. Важното беше, че можеше да се хвали надълго и нашироко на приятелките си, че има помощница и вече нищо не пипва вкъщи (което беше лъжа, защото помощницата така замазваше, че се налагаше Златина да минава след нея). Но когато се прибра по-рано един следобяд и завари жената в спалнята да се опознава твърде отблизо с единия от кандидат-годениците си, чашата преля.

Разбира се, този сценарий не е задължителен. Ако подходите умно, можете да се радвате и на чистота, и на коректно отношение, и на свободното си време. Но за целта трябва да обърнете внимание на няколко важни неща.

Как да изберете фирма за почистване?

Почистващите фирми предлагат различни услуги в зависимост от вашите нужди. Това може да бъде регулярно почистване на дома или офиса веднъж на седмица или две; еднократно почистване за специален случай; почистване след ремонт; почистване на мазета, тавани или гаражи; измиване на прозорци или друг вид специфични дейности. Затова първото, което трябва да прецените е какво точно ви трябва. Ако става дума за регулярно почистване, има ли помещения, на които трябва да се обърне специално внимание или такива, в които не желаете да се пипа? Дали ще искате миене на прозорци и пускане на пералня, или само стандартните бърсане на прах и почистване на подове? Когато уточните за себе си тези неща, по-лесно ще отсеете информацията, тъй като не всички фирми предлагат пълната гама услуги.

След това вече можете да се заемете с проучване и търсене. Това става по вече известните ви начини – с лична препоръка или като влезете в секцията за фирми за почистване на

Golden Pages.

Потърсете отзиви за набелязаните фирми в интернет. Все пак, това са хора, които ще пуснете в дома (или офиса) си, затова трябва да сте сигурни в тяхната изрядност и да им имате пълно доверие. Добрите фирми градят името си с години и имат много и лоялни клиенти, така че ако в сайта са упоменати клиентите и има препоръки от тях, това е плюс. Утвърдените фирми имат екип от професионалисти и съвременна почистваща техника и няма да правят компромис с качеството. Разбира се, това има своята цена, но щом става дума за дома ви, по-добре е да изберете по-високата цена и гаранцията за качество и сигурност, отколкото по-евтин вариант, който да ви докара неприятности. Ако цената, предлагана от някоя фирма, е много по-ниска от средната, вероятно има причини за това. Изберете тези, които предлагат фиксирана цена, а не заплащане на час, за да избегнете излишното размотаване с цел вдигане на таксата.

Когато разговаряте с подбраните фирми, също има няколко неща, които да уточните. Едното е кой ще осигурява препаратите и консумативите. Препоръчително е това да е фирмата, но ако някой от семейството ви е алергичен към определени химикали, или пък имате малки деца или домашни любимци, непременно го обсъдете, за да не се стига до инциденти. Добрите професионалисти ще се съобразят с вашите потребности и особености.

Попитайте дали има някакви допълнителни такси – например ако има затруднения с паркирането или достъпът до дома ви е ограничен (ако живеете в затворен комплекс). Добре е да помислите за тези неща предварително, за да могат хората да си вършат работата безпрепятствено, а вие да сте спокойни.

Заплащането е нещо, което трябва да обсъдите предварително, за да си направите добре сметката. Има различни варианти – авансово, след извършване на услугата или на месечни вноски. Планирайте добре и се спрете на този, който е най-удобен за вас.

Избирайте внимателно и отговорно, не претупвайте нещата, за да сте доволни и спокойни с фирмата, която сте избрали. Оставете на тях да свършат мръсната работа, а вие се наслаждавайте на свободното си време и го запълнете с други, по-приятни неща.

golden pages