#Panama Papers: Васил Божков закрил 2 от 3 офшорки. Третата има самолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/5458682 www.24chasa.bg
Васил Божков

Регистрирани от български емирант-топадвокат от Швейцария

Това е 11-ата част от българските истории в #Panama Papers. Мегаразследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), в което “24 часа” е медиен партньор, е базирано на данни, до които са се добрали журналисти от “Зюддойче цайтунг" преди повече от година.

Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от българските собственици и акционери, които се появяват в данните, да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

И името на един от най-богатите българи - бизнесмена Васил Божков, излиза от #Panama Papers. Името му се свързва с 3 офшорни фондации, регистрирани между януари и юли 2008 г. на Британските Вирджински острови, но 2 от тях са били закрити през 2014 г.

“Не помня за какво са ми били. Сигурно съм имал някакви планове, но не са се реализирали и съм ги закрил”, каза за “24 часа” Васил Божков, потърсен за коментар. 

Quichain LTD според данните, които се появяват в Panama Papers, била вписана в регистрите на Британските Вирдждински острови на 2 януари 2008 г. Според описанията неин

пръв акционер е

панамската

фондация

“Братство”,

а пръв директор швейцарският юрист с български корени Калоян Стоянов от Женева. (Кой е Калоян Стоянов и интервю с него - четете по-долу.) Най-вероятно “Братство” е номинална фондация - такива има десетки в “Панама”.

На 10 ноември 2008 г. е издаден сертификат, според който акционер става AVB-2004 с адрес в София, но скоро след това този сертификат е отменен и като акционер във фондацията на 28 април 2009 г. се появява името на Васил Божков със същия адрес.

През април 2014 г. швейцарската кантора посредник, съдействала за регистрацията на Quichain на Британските Вирджински острови, информира “Мосак Фонсека”, че клиентът няма нужда от фондацията и тя може да бъде закрита.

На 1 юли 2008 г. е регистрирана още една фондация на Британските Вирджински острови - Kirdy Asset. Неин първи протектор и бенефициент е ILEX FiduTrust от Женева, а директор отново юристът Калоян Стоянов, който е председател на съвета на директорите на ILEX. Тъкмо той разпорежда на 28 април 2009 г. акциите на фондацията да бъдат записани

на името на

Васил Божков

Калоян Стоянов
Калоян Стоянов

През април 2014 г. от офиса на ILEX обявяват, че клиентът им не се нуждае и от тази фондация и искат да бъде закрита.

В документите няма информация дали и каква дейност са развивали закритите фондации.

Единствената фондация, за която няма данни да е закрита, е Houblon Overseas. Тя също е регистрирана през 2008 г. - на 12 март.

Като неин

протектор отново

е вписана

швейцарската кантора ILEX

FiduTrust,

а като пръв директор - отново Калоян Стоянов. През септември 2008 г. и нейната собственост е прехвърлена на AVB-2004, но както и в предишния на 28 април 2009 г. Васил Божков е вписан като акционер.

Това е единствената от трите фондации, за която няма индикации да е постъпило искане за закриване. Една от възможните причини е, че на нейно име се води летателно превозно средство. “Да, държа я заради самолета”, каза Божков за “24 часа”.

Васил Божков: Вече не ми трябват офшорки - данъците тук са идеални

“Като прави човек бизнес, има някакви планове. Сигурно съм мислел за нещо да ги използвам тези фирми. Не са ми трябвали и съм ги закрил. Не виждам какъв е проблемът.” Така Васил Божков коментира пред “24 часа” откриването и закриването на две от офшорните фондации, в които се появява името му.

“Това е бизнес. Ако човек не нарушава законите, не виждам какво да казва и да се оправдава”, казва бизнесменът.

- Какво кара един българин да регистрира фондация или фирма извън България, г-н Божков?

- Сигурно много българи правят бизнес и регистрират компании по цял свят. Фирмите, които споменавате, наистина не си спомням за какво са ми трябвали. Аз имам компании по цял свят. Като се започне от Хонгконг до Аржентина. Да обяснявам на всички как съм ги откривал, защо съм ги откривал и какво правя в тези страни ли? Нормалните хора за какво да ги пишат? Да пишат тези, които имат мръсни пари, или примерно - политици... Техните пари, ако са много, няма откъде да са. Или наркотрафиканти, хора, които се занимават с незаконна търговия. Какво общо има целият останал бизнес? Никой няма интерес да прави фирми в чужбина, ако може да ползва български. Сега в България данъците са идеални.

- А спомняте ли си за какво отворихте тези фондациии?

- Не си спомням, абсолютно нямам спомен, сигурно съм мислел нещо да правя.

- Тези имена нищо ли не ви говорят?

- Не, нищо не ми говорят. Аз не си знам българските компании. Обикновено си питам юристите. Моят бизнес де факто е глобален. Аз се занимавам с няколко мениджъри на компании и това е. Не мога да се занимавам с всяка фирма.

- В световен мащаб освен политици излязоха и имена на много богати хора, а вие сте най-богатият българин...

- Това е нормален бизнес, всички го правят. Ако не съм направил поне няколко компании по света, ще ми падне реномето (смее се).

- А за какво ги ползвахте тези компании?

- Не съм ги ползвал, то е очевидно, но съм имал намерение да ги ползвам за нещо.

- Но не помните за какво...

- Не, наистина.

- За третата фирма, която не сте закрили, пише, че има самолет. Тя заради самолета ли стои?

- Да, тя е заради самолета, защото ми е по-лесно за плащане на такси и т.н. Много хора са принудени да правят компании в чужбина, защото има случаи, в които, ако преведеш пари от България в някоя голяма банка по света, не ги приемат. Не искам да уча политиците как да осигуряват условия за бизнес. Навремето се опитвах, но никой не се интересуваше.

- А следите ли темата Panama Papers?

- Не я следя, защото не ме интересува. Нямам какво да крия.

Швейцарският топюрист Калоян Стоянов:

При никакви обстоятелства няма да ви дам имената на мои клиенти!

Името на швейцарския топюрист от български произход Калоян Стоянов се появи миналата година във връзка със SwissLeaks - друго разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Тогава “24 часа” намери в базата данни, която консорциумът сподели с медийни партньори по цял свят, имената на 73-ма души, родени или свързани с България, които са имали сметки в швейцарската банка HSBC до 2007 г.

Роденият през 1948 г. в София Калоян Стоянов се оказа довереник на няколко чуждестранни фирми или физически лица от Белгия, Иран, Монако, Русия, Англия, САЩ и Франция, които са имали сметки в HSBC. Някои от фирмите им също бяха регистрирани в офшорни зони.

Тогава “24 часа” се свърза с доктора по право и фискален експерт в Лозана. Той потвърди, че е довереник на чуждестранни фирми, но категорично отказва да спомене детайли. “Да, имам клиенти от цял свят. Съветвам ги по теми, свързани с Швейцария, включително как законно да платят по-малко данъци или да съобразяват бизнеса си с швейцарското законодателство”, сподели Стоянов. Тогава не отрече, че има и български клиенти, но отказа да разкрие подробности.

67-годишният топюрист напуска България през 1965 г., когато е на 16 г. Три години по-късно името му се появява сред студентите по право в Университета в Лозана. “Да, завърших право през 1974 г., а по-късно финансови и данъчни науки”, разказа сънародникът ни.

Дълго време, след като емигрира, не се е връщал в България заради комунизма. “Напълно случайно стана, че се върнах десетина дни след падането на Берлинската стена през 1989 г.”, сподели Стоянов. Тогава към него се обърнали няколко души, които поискали да им помогне да вложат авоари на Запад. Дори бил поканен на вечеря от високопоставен министър на Живков.

“Отказах. Никога не съм помагал на комунисти. Но имаше български емигранти в Швейцария, които го правеха, не го криеха и дори се гордееха с това”, казва той.

Според английските публични регистри до 2006 г. сънародникът ни е бил адвокат на поне 9 фирми, регистрирани във Великобритания. В момента е в борда на директорите на Kyrgyz Swiss Bank Corporation (KSBC).

Името му се появява в базата данни, с която разполага Международният консорциум на разследващите журналисти, като посредник на няколко българи за регистрация на офшорни фирми чрез кантората на “Мосак Фонсека”.

Тези дни Стоянов пристигна в България и бе любезен да отговори на въпросите на “24 часа”.

Г-н Стоянов, вашето име се появява в Panama Papers като довереник на няколко българи при регистрацията на офшорни компании чрез адвокатската кантора “Мосак Фонсека”. Ето например, били сте директор в компания, свързана с Васил Божков.

- Ако хората искат да разберат дали Георгиев или Димитров имат офшорка, това мен не ме интересува. Но ако искат да разберат защо се е правило, защо се прави и защо може утре пак да се направи, съм на ваше разположение. Има едно нещо, което никога няма да ви кажа - имената на моите клиенти! Ако ме питате дали някое дружество е свързано с определено име, моят отговор ще бъде - no comment.

- Искам да ви питам за ваш клиент, за когото не виждам нито заявка за регистриране на офшорна фирма, нито копие на паспорт, както се изисква за вписването на офшорно дружество в регистъра. Защо тези документи ги няма за този човек?

- При никакви обстоятелства няма да ви дам имената на мои клиенти или да ги коментирам. Има публична информация, която е в регистрите, има друга информация, която е само в бюрото на регистрационния агент. За мен е закон да не давам информация за клиентите си, когато не съм сигурен дали на мястото, където ще попадне, конфиденциалността ще бъде спазена.

- Тоест - вие не сте предоставили пълна информация за вашите клиенти на “Мосак Фонсека”?

- Не знам как е придобита изтеклата информация от “Мосак Фонсека”, но знам едно - че не излиза от моето бюро. За мен това е важно. Ако ми кажете, че за някого липсва подпис, ще ви кажа: това е невъзможно, има го, но това е само в неговото досие. Ако ми кажете, че няма доказателство, че определен човек е акционер, тогава ще ви отговоря, че и

аз няма да ви

я дам

Има три вида информация - тази, която е в търговските регистри, тази, която е взета от “Мосак Фонсека” по един или друг начин, и тази, която не е излязла от моето бюро.

- Значи ли това, че когато при вас дойде клиент и поиска да регистрира офшорна компания, вие не сте задължен да пратите в “Мосак Фонсека” неговата писмена заявка?

- Това е добър въпрос. До 2000 г., когато все още го нямаше в Швейцария законът за пране на пари, вече исках от клиента копие от паспорта и друга информация, за да знам, че той не прави незаконна търговия с оръжие или наркотици. Когато един клиент дойде при мен, го разпитвам подробно, за да разбера

дали не е

комунист,

дали не е мутра,

дали не се занимава с трафик на хора или наркотици, дали не е компрометиран или замесен с неща, които са неприемливи по моите критерии. Когато проверя тази информация, доколкото мога, го питам какво иска - иска ли да бъде вписан като акционер или директор, или не. Ако не иска, вписвам друг - дали ще съм аз, или негов съсед, това няма значение - аз действам по инструкциите на клиента. Така че в отговор на вашия въпрос - информацията, която трябва да имам, я имам, но преди време в зоните, за които говорим, тази информация не беше изисквана.

- Но вече се изисква?

- На 1 януари т. г. бях във връзка с “Мосак Фонсека” и те казаха, че вече им трябва тази информация, защото законът се е променил.

- В каква посока?

- От 1 януари 2016 г. според промяна на закона за дружествата, регистрирани на Британските Вирджински острови, регистрите на директорите и акционерите трябва да са на разположение на място. От същата дата законът срещу прането на пари изисква местните посреднически фирми да имат информация и за т.нар. beneficial owners. Тогава им отговорих - не ме будалкайте, защото законът изисква имената на директорите и акционерите, но не и тези на т.нар. ultimate beneficial owners - собствениците, освен ако няма доказателства за извършено престъпление. След известна кореспонденция те казаха, че съм прав - нещо, в което бях сигурен. Отговорих им, че

с разрешението

на клиента ще

им предоставя

информация

за акционерите и директорите, но без тази за собственик. Информацията за собственик ще мога да дам само тогава, когато има съдебно решение от последна инстанция, кое налага те да получат тази информация. Но само защото на някой му е хрумнало да знае кой е моят клиент - забравете - няма да го дам. Досега не бях задължен да давам информация за директори и акционери, но от 1 януари 2017 г. ще съм. Въпреки това намирам за професионално и коректно да информирам своите клиенти, преди да давам информация, свързана с тях. Ако не са съгласни, ще трябва да приключа договора си с тях, защото спазвам законите.

- Това обяснява защо част от документите за ваши клиенти ги няма в кантората на “Мосак Фонсека”...

- Много хора могат да имат лични причини, за да не се оповестяват като свързани с определени компании или да стоят в сянка. Примерно - да купят къща в чужбина или да не плащат данъци. Това законно ли е? Законно е. Не е престъпление. Аз мога да давам съвет как да се използват законите, но не съм замесен в погазване на закона.

- Но в Panama Papers излязоха много известни имена. Публиката е в правото си да знае какво стои зад намерението им да регистрират фирми в данъчен рай...

- Напълно не съм съгласен с вас! Може сред хората, които виждате в Panama Papers, да има и много известни хора, но това не значи, че те са крили нещо от закона.

- “24 часа” не твърди това. Но намира прозрачността за полезна в едно демократично общество. Затова се обажда на всеки, чието име се появява в базата данни, както се обажда на вас.

- За което ви благодаря.

- Освен това мерки за по-голяма прозрачност се обсъждат сега от Г-20, от ОССЕ...

- Когато това стане факт под формата на закон или под друга форма, това вече е друго нещо.

- Кажете нещо повече за вашата кантора в Женева, много ли българи търсят услугите ви за регистрация на офшорни компании?

- Имам клиенти от много националности, може би без Южна Америка. Те идват преди всичко за съвет, а не за да създават офшорни дружества.