Българите в #Panama Papers: Банкер прави офшорка, за да менажира яхта в Монако

https://www.24chasa.bg/novini/article/5468978 www.24chasa.bg

Това е 12-ата част от българските истории в #Panama Papers. Мегаразследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), в което “24 часа” е медиен партньор, е базирано на данни, до които са се добрали журналисти от “Зюддойче цайтунг" преди повече от година.

Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от българските собственици и акционери, които се появяват в данните, да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

Фирмата Finco Grace Ltd. е декларирана пред Сметната палата тази година, лодката се продава, казва Билян Балев

Банкерът Билян Балев е регистрирал миналата година офшорка на Британските Вирджински острови, за да менажира яхта в Монако.

Това призна самият той, потърсен от “24 часа” по повод глобалното журналистическо разследване Panama Papers.

“Да, така е, но лодката вече е в процес на продажба. Има предварителен договор и до месец сделката вероятно ще бъде финализирана”, каза Балев пред “24 часа”.

Името на Балев и свързаната с него офшорка бе споделено с “24 часа” от френски журналисти, защото банкерът

използвал

адрес

в Монако

при регистрирането на фирмата.

13-метровата яхта е купена на лизинг през януари 2015 г. Според договора цената на морския съд била 650 000 евро, но не става ясно каква част от лизинга е платил банкерът.

Преди сделката лодката се намирала на пристанище в Хърватия, наричала се е “Анто Мария” и

плавала под

флага на

Сиера Леоне

Скоро след продажбата името й става Grace. С цел регистрацията и менажирането й през април 2015 г. на Британските Вирджински острови е регистрирана фирма, наречена Finco Grace LTD. В искането за създаването на новата фирма, направено чрез посредническа агенция в Монако, се обяснява, че яхтата, която фирмата трябва да менажира, ще е за частно ползване и ще бъде базирана главно в Монако.

Билян Балев е единственият засега българин, определeн в кореспонденцията на посредническата фирма в Монако с “Мосак Фонсека” като PEP -

Politically

Exposed

Person

Най-общо казано, това е човек, на когото е поверена важна публична позиция.

Балев попада в тази категория, когато проверките на “Мосак Фонсека” установяват, че той е изпълнителен директор на българска държавна банка - Банката за развитие.

Когато обичайните проверки откриват подобни клиенти, от офиса на “Мосак Фонсека” са били задължени да прилагат по-засилен контрол и да изискват доста повече документи и детайли при регистрацията на офшорни дружества.

Така сред документите освен няколко позитивни банкови и други референции за Балев се оказват още подробности. Роденият в България банкер предоставя българска лична карта и адрес в Монако на един от централните крайбрежни булеварди - “Луи II”, до едно от яхтените пристанища.

“Жилището

е наето”,

пояснява лаконично банкерът.

Билян Балев е изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие от септември 2013 г.

В декларацията си пред Сметната палата при встъпването си в длъжност декларира, че притежава 99 на сто от базираната в Лондон “Фининвест”. Според публично достъпните фирмени регистри във Великобритания собствеността на компанията се дели между него и съпругата му Гергана Дрянкова.

“В тазгодишната си декларация пред Сметната палата съм декларирал и Finco Grace”, каза вчера банкерът пред “24 часа”.

Билян Балев: Офшорното дружество ще бъде закрито или

прехвърлено на новия собственик на лодката

-н Балев, обаждам ви се по повод Panama Papers. Френски колеги са открили вашето име, свързано с адрес в Монако, чрез който миналата година е регистрирана офшорна фирма Finco Grace. Фирмата е създадена с цел регистрация и менажиране на новозакупена яхта...

- Да, точно така е. Това е едно от изискванията на лизинговите компании, когато се прави такъв тип договор. Защото това е лизингов актив, не е придобит.

- Какво е изискването?

- Да бъде създадено подобно дружество. Това е компания, регистрирана за конкретна цел. Но направих грешка и в момента лодката е в процес на продажба. Вече има подписан предварителен договор. Така че компанията ще бъде затворена в рамките на много кратко време или ще бъде прехвърлена на новия собственик на съответния актив.

- За да може новият собственик да ползва фирмата за по-нататъшно менажиране на яхтата ли?

- Разбира се, да. Това е едно от основните неща в морското право от гледна точка на чъртъри, отдаване под наем и т.н.

- А защо продавате яхтата толкова бързо - само година след покупката?

- Защото човек прави грешки. Казах ви, има сключен предварителен договор и най-вероятно до един месец ще бъде финализиран.

- Скъпа е поддръжката на яхта ли?

- Да, така се оказа. Но нека да уточня, че не става дума за кораб, а за 12-метрова лодка.

- 13,3 м - за да сме точни...

- Да.

- При регистрацията на Finco Grace сте дали адрес в Монако на един от централните булеварди. Това ваш собствен апартамент ли е?

- Не, наето жилище е.

- Всъщност Finco Grace e била свързана с друга фирма, регистрирана през 2008 г. в Коста Рика - Finco Worldwide.

- Адвокатите, които са се занимавали с регистрацията на лодката ми казаха, че тази компания е закрита. Нямам нищо общо с нея. Такива дружества се формират обикновено с някаква цел. Когато тази цел отпадне, се закриват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната манекенка Лорин Гудман очаква дете от известен английски футболист. Тя забременяла от него след кратка тайна афера зад гърба на гаджето. 29-годишната сексбомба и пазеният в тайна играч били изненадани от новината, че ще стават родители след авантюрата си. Въпреки това двамата са решили да постъпят по най-правилния начин и да отгледат

Кучето Мон кани на пижамена работилница за мартеници в Пловдив! Малчуганите и техните родители ще могат да измайсторят благотворително сами своите мартенички и да ги закупят срещу минимално дарение от 5 лв. "За да се чувстват участниците като у дома си, ние ще бъдем по пантофи и пижами и всяко дете и родител, които участват в работилничките

Така желаното обединение на левскарите не издържа и седмица. Феновете на "сините" продължават да са разединени и пред угрозата клубът да изпадне във финансов колапс. Те не могат да се разберат дали да подкрепят собственика Васил Божков. Немалка част от привържениците искат да протестират срещу предложения от Валери Симеонов закон