Офшорка с BG директори разследвана на Британските Вирджинските острови

https://www.24chasa.bg/novini/article/5478849 www.24chasa.bg

Това е 15-ата част от българските истории в #Panama Papers. Мегаразследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), в което “24 часа” е медиен партньор, е базирано на данни, до които са се добрали журналисти от “Зюддойче цайтунг" преди повече от година.

Спазвайки правилата на журналистическото разследване и принципите на журналистическата етика, ще дадем правото на всеки от българските собственици и акционери, които се появяват в данните, да изрази своята гледна точка. С инициали ще публикуваме имената на пълномощниците и директорите, с които не сме се свързали.

Офшорка с BG директори

Swiss Capital Investments сменила

6-има български началници

след регистрацията си

през септември 2005 г.

АЛЕКСЕНИЯ ДИМИТРОВА

КИРИЛ БОРИСОВ

O

Агенцията за финансово разузнаване на Британските Вирджински острови е искала информация от “Мосак Фонсека” за офшорка, която сменила 6-има български директори от създаването си през 2005 г. до 2011 г.

Това показа продължаващото проучване на “24 часа” в Panama Papers.

През 2012 г. и 2013 г. Главният прокурор на Британските Вирджински острови дал съгласието си Агенцията да поиска от местния съд заповед за обиск в офисите на “Мосак Фонсека” за изземване на всички документи, свързани със Swiss Capital Investments.

От Panama Papers не става ясно каква е причината за това. Случката обаче съвпада с времето, когато България e поискала международна правна помощ по друг казус, споменат в годишния доклад на Варненската окръжна прокуратура за 2012 г.

Този годишен доклад е един от първите случаи, в които в България публично се споменава името на Swiss Capital Investments.

През годините то присъства и в няколко частни правни спора, а през март т.г. се появи и в писмо на група граждани от 5 европейски държави до президента Росен Плевнелиев и главния прокурор Сотир Цацаров, които се оплакват от бавно правосъдие.

Според “Документите от Панама” Swiss Capital Investments е вписана в регистрите на Британските Вирджински острови през

септември

2005 г.

За посредник е използвана базираната в София посредническа кантора “Сава Мениджмънт”, за която “24 часа” писа, че е помогнала за регистрацията на поне 38 офшорни компании чрез “Мосак Фонсека” през последните 10-15 години.

Запитването за регистриране на офшорката идва от България на 12 септември 2005 г. Клиент се интересува дали името Swiss Investment в регистъра на Британските Вирджински острови е свободно. Понеже се оказва заето, се дискутират две близки възможности – Swiss Holdings Investment and Swiss Capital Investments. Избрано е второто.

Около регистрацията на фирмата няма нищо по-различно от хиляди други фирми, регистрирани в зони с преференциални данъчни режими. Вписани са номинални акционери, назначени са номинални директори - така както при повечето офшорки.

В края на септември 2005 г. са назначени 3-ма български директори - двама от Варна и един от София. Всички опити на “24 часа” да се свърже с тях на публично посочените телефони и адреси останаха без резултат. Вестникът е готов да чуе и отрази тяхното мнение.

Единият от директорите - адвокат от Софийската адвокатска колегия, напуска директорския пост още през юни 2006 г., а другите двама - през април 2007 г. Тогава

директорският

пост се поема от

друга офшорка - Kaler International, регистрирана на Сейшелите.

Тримата българи са вписани за кратко и като акционери. С най-малко – почти символичен брой акции, е адвокатът, който, преди да напусне директорското място, прехвърля акциите на съдружниците си. Когато през 2007 г. и другите двама напускат директорските си постове, те отстъпват акциите си на Kaler International и украинска гражданка от Одеса. В Panama Papers обаче няма подробности кога е регистрирана и кой стои зад Kaler International.

Малко преди напускането на българите фирмата посредник в София иска допълване на клаузата за дейността в устава на Swiss Caoital Investments. Макар от “Мосак Фонсека” да отговарят, че точката е ясна, се съгласяват да изпълнят настояването, ако не е в конфликт със закона. След резолюция на директорите допълненията са официално вписани в регистъра на Британските Вирджински острови на 30 март 2007 г. Те струват на Swiss Capital Investments около 320 долара.

Дружеството може да получава пари и/или парични еквиваленти, да работи като попечител, да предлага финансови и оперативни, финансово-брокерски съвети, свързани с портфейлни инвестиции, да придобива и управлява дялови участия, пише в част от допълнението. Предвидени са и организация и управление на колективни инвестиционни схеми.

През май 2007 г. офшорката получава сертификат, в който Kaler International e вписана като директор и акционер с 40 000 акции, а украинската гражданка – с 10 000.

Няколко месеца по-късно българският посредник по регистрацията на офшорката праща запитване до “Мосак Фонсека” дали Swiss Capital Investments може

да получи на

Вирджинските

острови лиценз, който ѝ позволява да извършва т.нар. trust business - доверителен бизнес, тоест да открива депозити и инвестиционни сметки. (Виж долу.)

 

Отговорът е положителен, но за целта е нужно да се кандидатства пред агенцията на Британските Вирджински острови, която дава лицензите, като се представят дузина документи.

Междувременно през октомври 2007 г. Swiss Capital Investments се сдобива с

нови български

директори – 22-годишeн варненец, който дотогава е бил представител на Kaler International, и 26-годишен негов съгражданин. Двамата са сменени на директорските си постове през 2010 г. от столичен адвокат. На следващата година той пък е сменен от словенец, който живее в Швейцария.

Първото запитване за дейността на Swiss Capital Investments от страна на Financial Investigation Agency – Агенцията за финансови разследвания на Британските Вирджински острови, е от 5 април 2012 г. То се получава в кантората на “Мосак Фонсека” на 11 април 2012 г. Запитването е подписано лично от директора на агенцията Ерол Джордж. Той иска в 7-дневен срок да бъде предоставена цялата налична информация за фирмата.

През април 2012 г. от кабинета на главния прокурор на Британските Вирджински острови разрешават на разследващия офицер от Агенцията за финансово разузнаване да поиска обиск в кантората на “Мосак Фонсека” и да намери всичко, свързано със Swiss Capital Investments. Подобно искане се получава и през април 2013 г.

От документите не става ясно в каква връзка са направени исканията от страна на местния финансов регулатор.

Искали тамошен лиценз
за тръстов бизнес

Swiss Capital Investments правила няколко опита да получи лиценз на Вирджинските острови за управляване на чужди финансови средства.

Първият път, в който този въпрос попада при юристите на “Мосак Фонсека”, е в началото на 2008 г. Двамата млади български директори попълват близо 20 стр. заявка, която трябва да бъде представена пред местния финансов регулатор. В една от точките се иска да опишат професионалния си опит. Единият е завършил Варненския свободен университет, а другият - икономическия вуз в града. И двамата посочват, че са заемали по 3 позиции до искането на лиценз.

През март 2008 г. юристът заключава, че за получаването на пълен лиценз за тази дейност на Вирджинските острови се иска отваряне на местен офис с местни служители и

поне $ 250 000

действително внесен

капитал

Затова местните юристи съветват да се кандидатства за ограничен лиценз. Като допълнение изказват мнение, че пратените референции за директорите може да не удовлетворяват критериите на комисията, която раздава лицензите. В референциите трябва да се вземе отношение не само към репутацията на кандидата, но и към неговата компетентност и способността му да изпълнява ролята на директор в компания, която управлява чужди средства.

“Изпратената документация не показва, че кандидатът разполага с типа и/или нивото на опит и ресурси, които биха уверили комисията, че са годни за предоставянето на лиценз. Документацията не представя доказателства, че кандидатът или неговите директори имат опит в извършването на доверителен бизнес, въз основа на което комисията може да прецени техните достатъчни умения, знания и опит, жизнеспособност, финансовата стабилност, платежоспособност и финансов контрол, както и способност да защити парите и активите на клиентите”, пише в заключението. Друго изискване е компанията "действително да прави бизнес на Британските Вирджински острови, а не само да бъде табелка”.

След като не отговарят на тези условия, българските директори се примиряват да кандидатстват за ограничен лиценз. Юридическият съветник на “Мосак Фонсека” обаче е безкомпромисен: “Трябва да призная, че имам резерви относно това дали необходимото ниво на експертиза се посочва в документацията, която прегледах тук", споделя един от най-добрите юристи на страната.

Битката за получаването

на лиценз продължава

повече от година

За да бъдат удовлетворени изискванията, от България дават имена на нови директори, но отговорът е неизменно един и същ – нужен е опит на директорски позиции в лицензирани доверителни компании, а не просто опит във финанси и инвестиции.

От България продължават да оспорват, че директорите са директори на Swiss Investment, която била лицензирана от БНБ и имала право да събира клиентски фондове. От Комисията за финансов надзор казаха за “24 часа”, че фирма с име “Свис инвестмънт” е имала Разрешение по Наредба № 26 на БНБ, дадено с решение от март 2005 г. През ноември 2005 г. обаче комисията е отказала издаването на лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник.

През октомври 2008 г. въпросите за лиценза за пореден път попадат в юридическите съветници на “Мосак Фонсека”. Отговорът отново е същият – на клиентите не пречи да кандидатстват за ограничен лиценз, но финансовата комисия на Британските Вирджински острови прави разлика между инвестиционен и доверителен бизнес и изисква лиценз за такъв бизнес.

Не е ясно дали въпросът е решен и как са се развили събитията по получаването на ограничен лиценз. През ноември 2010 г. на събрание в румънския град Тулча е решено старите директори да бъдат сменени с нов. Постът се заема от адвокат от Софийската адвокатска колегия. Само няколко месеца по-късно обаче, на 13 март 2011 г., той подписва заповед, че директорското място ще се заема от хърватин, и напуска поста си.

Офшорката -

съсобственик

в 2 български

компании

Офшорката Swiss Capital Investments e била съсобственик в 2 български компании, показа справка на “24 часа” във фирмения регистър.

През 2007 г. в България е регистрирано акционерно дружество със специална инвестиционна цел “Пропъртис Кепитъл Инвестмънтс”. Сравнително голям дял в него има строителната компания “Борд” ООД на варненския бизнесмен Даниел Славов, известен като Дидо Дънката, а по-малки - Симеон Ненков и Бонка Ненкова - братът и майката на жената, с която Славов живее, както и “Алфа Асет Мениджмънт”. Когато през 2008 г. Swiss Capital купува дяловете на “Алфа”, става най-големият акционер в “Пропъртис кепитал” с 46%. За управител е назначена Ирина Кривенко, която според публикации е бивш прокурор в Украйна.

В годината на регистрацията си, 2007-а, още преди офшорката Swiss Capital Investments да стане основен акциционер, “Пропъртис Кепитал Инвестмънтс” получава от Комисията по финансов надзор лиценз като дружество със специална инвестиционна цел. Лицензът е отнет през март 2016 г., казаха от Комисията.

Другата българска компания, в която участва Swiss Capital Investments е “Юниън Инвестмънт Адвайзърс”. Тя обаче не е осъществявала дейност.

Според портфолиото на “Пропътис Кепитъл Инвестмънтс” дружеството инвестира в имоти като издава ценни книжа за набраните средства, печели от препродажбата им и от наеми. Офшорката “Суис Кепитъл Инвестмънтс” се рекламира в сайт на свързаните с нея фирми с управление на финансови портфейли на най-големия капиталов пазар FOREX.

За първи път “Суис Кепитъл Инвестмънтс” влиза във фокуса на общественото внимание в България в годишния доклад на Варненската окръжна прокуратуа от 2012 г. В него се прави отчет на свършената работа по разследването, станало популярно като “Медузи”. По него през 2010 г. във Варна са арестувани бившият общински съветник и депутат от БСП Борислав Гуцанов, приближеният му по това време Даниел Славов и още двама души. Обвинението обаче не стига до съда, а Гуцанов и Славов осъдиха България в Страсбург заради унизителните арести.

Според доклада, писан, преди прекратяването на разследването, била проверявана банкова сметка на “Суис Кепитъл Инвестмънтс”, открита от Пламен Ненков и Стоян Стоянов. Ненков дори бил разпитан като свидетел. От прокуратурата пратили молба за международна правна помощ до Вирджинските острови, където е регистрирана офшорката. От Евроджъст обещали, че властите там ще потърсят контакт със следвателите в България, но това не станало. От прокуроатурата отчитат, че така и не са успели да проследят парични потоци от сметка на “Суис Кепитъл Инвестмънтс”.

Друг казус, в който се споменава офшорното дружество, е протестно писмо, пратено от граждани на няколко държави през март 2016 г. до президента и главния прокурор. В него те се оплакват от бавно правосъдие. По думите им следствено дело по тяхна жалба е образувано още през 2013 г. Жалбоподателите - предимно чужденци, твърдят, че са инвестирали средства, които не могли да си върнат. Някои от тях са водили търговски дела, но без успех. “Изчакваме края на административния срок за отговор и ако не получим такъв ще свикаме пресконференция в средата на май”, каза представител на авторите на писмото пред “24 часа”.

Преписката пратена

на Софийската

градска прокуратура

ЦАНКО ЦАНЕВ

Преписка на окръжната прокуратура във Варна за “Суис Кепитъл Инвестмънтс" е била предадена на 10 април 2012 г. в Софийската градска прокуратура, тъй като управителят на фирмата е чужденец. Това съобщи говорителят на окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров.

През същата година варненецът Благой Иванов се жалва, че фирмата не му е платила обещаните 15 на сто лихви върху вложените от него 25 хил. лева. Сумата едвам му е била върната, като дори са му удържани 1650 евро за управление на тези средства.

“Имаше такава фирма “Суис Кепитъл”, която бе наела офис 307. Но това бе някъде до 2008-а или 2009-а година. Отношенията ни отдавна са приключили, от фирмата няма и следа", каза управителят на “Бизнеспарк Варна" Георги Атанасов.