Николай Москов изпратен с песен на Джон Ленън (снимки и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5482035 www.24chasa.bg
Стотици приятели изпратиха Николай Москов в софийската черква "Свети Седмочисленици". Снимки РУМЯНА ТОНЕВА

Стотици на погребението на журналиста от “24 часа”

“Бог да го прости”, каза епископ Тихон в края на службата за Николай Москов вчера, 9 май, и разплака стотиците му приятели и колеги, които изпратиха известния журналист в последния му път.

Софийската черква “Свети Седмочисленици” беше любимият му храм, там Москов се изповядваше, там преди години събра и цялата редакция на “24 часа” за литургия за здраве. Познаваше лично и всеки от свещениците в нея.

С Тивериополския епископ Тихон ги свързва лично приятелство. “Много журналисти ми се обаждат по телефона, но той единствен ме покани в дома си”, разказа епископът, който водеше службата.

“Много е трудно като духовник да обяснявам как може тъй всеблагия Бог да оставя стари хора да живеят с тежко страдание, всеки божи ден да страдат, а относително млади хора в сили, в съзнание да бъдат изведнъж грабнати. Нашето чувство за справедливост е силно накърнено, но не бива да се гневим на Бога за такова нещо.

Истината е, че единственото нещо, което е сигурно в нашия живот, е, че ние всички един ден ще си отидем от този свят. Въпреки всичко смятаме, че е изненада, когато някой бъде грабнат на небето.

Спомняйте си за Николай,

вършете много от нещата,

сякаш той ви наднича през рамото

Тогава ще бъдете добри, тогава ще бъдете почтени в много отношения и тогава действително неговата памет ще остане.

Много може да се говори. Но единственото, което искам обезателно да кажа, е: Нека действително да запазим паметта на този човек така, както той се е отнасял към всички нас. И което е още по-важно - към българското общество.

Аз рядко съм виждал някой патриот като него, който е запазил истинската същност на патриотизма. Патриотизмът е дълбоко чувство, всеки го усеща. Когато някой започне да говори за любовта си към България, значи търси нещо да осребри. Аз него никога не го чух да говори с някакъв плам, той просто обичаше България, обичаше всички вас и обичаше нашата църква. Дано Бог действително го посрещне и го пази и го обича така, както той всички ни обичаше.

Бог да го прости”, каза прочувствено Тихон пред опечалените. Сред тях бяха и някои от героите на Москов - Бисер Киров, Панайот Панайотов, Кристина Белчева. Дойдоха да го изпратят и д-р Иво Петров, управителят на “Сити клиник” Андрей Марков, Бранимир Ботев, Емил Пилев. Пристигнаха колеги и приятели от цялата страна.

Към венеца от семейството му бе поставен бял венец от любимата му редакция на “24 часа” с думите “И там да си сладкодумен разказвач”. Специален венец да го почете прати и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. При полагането му в гроба прозвуча любимата му песен Imagine в изпълнение на Джон Ленън.