Вижте търсачката за 320 000 фирми от Panama Papers и Offshorе Leaks (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5482254 www.24chasa.bg

Данните са от глобалните проучвания на Международния консорциум на разследващите журналисти Panama Papers от 2016 г. и “Офшор лийкс” от 2013 г.

Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) в 21 ч българско време пусна на сайта си база данни за търсене сред повече от 214 хил. офшорни дружества, които са част от глобалното разследване на консорциума, станало известно като Panama Papеrs и още 100 000 други, разкрити по "Офшор лийкс" през 2013 г.

“Базата данни най-вероятно е най-голямата публикувана някога за офшорни компании и за хората, които стоят зад тях", каза Марина Уокър Гевара, зам.-директор на консорциума.

Данните са базирани на над 11,5 млн. документа, предоставени миналата година от анонимен източник на германския вестник “Зюддойче цайтунг”. Вестникът ги сподели с Международния консорциум на разследващите журналисти, който от своя страна организира глобално международно проучване сред близо 400 журналисти от 80 страни. “24 часа" е единственият медиен партньор от България.

Базата данни за търсене включва информация за компании, тръстове, фондации и фондове, регистрирани в 21 данъчни убежища от Хонконг до Невада от хора от повече от 200 страни и територии между 1977 и 2015 г. Разкрити са около 360 000 имена на хора и фирми, които стоят зад офшорните компании.

“Потребителите ще могат да търсят в данните и да визуализират мрежите около хиляди офшорни субекти", казаха от консорциума.

Интерактивната база данни включва и информация за повече от 100 000 фирми, които са били част от друго разследване на международния консорциум, публикувано през 2013 г. - Offshorе Leaks.

От консорциума обясняват, че данните включват основна корпоративна информация, а не сурови документи, лични данни, банкови сметки и финансови трансакции, имейли и друга кореспонденция, паспорти и телефонни номера. “Тази избрана и ограничена информация се публикува в интерес на обществото”, казват от консорциума.

В търсачката на България излизат 50 офшорни фирми от Panama Papers. За всяка от тях има схема, която показва връзките с лицата и фирмите зад тях. Като пример ви показваме схемата за Суис кепитъл инвестмънт, за която писахме вчера.

Вижте схемата голяма тук

В 21 часа българско време в секцията за България можеха да се видят имената на Делян Пенков Лилов, Десислав Маймаров, Милен Пантелеев, Милко Минковски, Николай Колев, Сахар Уади Шахин, Стефан Боп, Татяна Канаева, Венцислав Николов Дамянов и Ехуда Бранд - тези имена са още от "Офшорлийкс".

За повечето от тях обаче "24 часа" е публикувал разследване още през 2013 г.

ВИЖТЕ ТУК ПУБЛИКУВАНАТА ТЪРСАЧКА 

Как да свалим базата данни вижте тук 

Виж тук всичко по темата #Panama Papers

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си