САЩ се боят Русия и Китай да не ги нападнат от космоса

https://www.24chasa.bg/novini/article/5483510 www.24chasa.bg

Представители на Пентагона считат, че Русия и Китай увеличават потенциала за нападение на САЩ в космическото пространство, пише вестник "Вашингтон пост", цитиран от БГНЕС.

Според изданието представителите на американското военно ведомство считат, че Русия и Китай разработват възможности за нападение на САЩ от космоса в момент, когато САЩ се занимават с антитерористични операции в Ирак и САЩ. Сега, след като Русия, Китай и други развиват технология, която може да повреди национална инфраструктура за сигурност, създадена от САЩ в космоса, представители на Пентагона се опасяват, че сателитите ще станат лесна плячка ", се казва в статията.

"Ние сме длъжни да признаем, че независимо от нашите усилия, в бъдеще конфликтът може да започне или да се разширява в космоса", цитира изданието думите на командира стратегическото командване на САЩ, адмирал Сесил Хейни. Помощник държавният секретар, отговарящ за контрола върху въоръженията Франк Роуз заяви по-рано, че е обезпокоен от това, че Русия и Китай продължават разработването на противоспътниково оръжие.