Скандална схема пусната отново в последния ден на Калфин с 30 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5487780 www.24chasa.bg

Зорница Русинова ще е новият социален министър?

В последния ден на Ивайло Калфин в социалното министерство подчинената му Агенция по заетостта отвори пак скандална схема за наемане на безработни.

По нея фирми се субсидират да наемат неграмотни, възрастни и дългосрочно безработни. “Обучение и заетост” бе спряна преди Великден от Калфин след публикации на “24 часа”, които разкриха как са финансирани току-що създадени фирми на принципа “пръв по време”, като срокът за кандидатстване реално бе 2 часа. 8 млн. лв. бяха раздадени на 157 фирми.

Сега схемата тръгва наново с ресурс от 30 млн. лв., парите пак ще се раздават на принципа “пръв по време, пръв по право”.

Зам.-министър Зорница Русинова от ГЕРБ е фаворитът за поста на Калфин, научи “24 часа”. Тя единствена от 4-мата му замове не подаде оставка с него. Било вариант и вицепремиерът Томислав Дончев да получи ресора.

При рестарта на схемата сега има ограничение да се наемат само по 6 субсидирани безработни от 1 компания. Освен това заявките няма да се подават в електронната система, а по имейл. Парите са разделени по квоти по области. Критериите са равнище на безработицата с тежест 40%, безработни над 29 г. с тежест 40% и заявки от фирми с тежест 20%.

Най-много пари - 1,7 млн., отиват за Пловдив при безработица 7%. София-град с безработица 2,8% е на 3-о място с 1,5 млн., след нея са области с безработица около 19% като Сливен и Монтана и Видин с 22%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа