Скандална схема пусната отново в последния ден на Калфин с 30 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5487780 www.24chasa.bg

Зорница Русинова ще е новият социален министър?

В последния ден на Ивайло Калфин в социалното министерство подчинената му Агенция по заетостта отвори пак скандална схема за наемане на безработни.

По нея фирми се субсидират да наемат неграмотни, възрастни и дългосрочно безработни. “Обучение и заетост” бе спряна преди Великден от Калфин след публикации на “24 часа”, които разкриха как са финансирани току-що създадени фирми на принципа “пръв по време”, като срокът за кандидатстване реално бе 2 часа. 8 млн. лв. бяха раздадени на 157 фирми.

Сега схемата тръгва наново с ресурс от 30 млн. лв., парите пак ще се раздават на принципа “пръв по време, пръв по право”.

Зам.-министър Зорница Русинова от ГЕРБ е фаворитът за поста на Калфин, научи “24 часа”. Тя единствена от 4-мата му замове не подаде оставка с него. Било вариант и вицепремиерът Томислав Дончев да получи ресора.

При рестарта на схемата сега има ограничение да се наемат само по 6 субсидирани безработни от 1 компания. Освен това заявките няма да се подават в електронната система, а по имейл. Парите са разделени по квоти по области. Критериите са равнище на безработицата с тежест 40%, безработни над 29 г. с тежест 40% и заявки от фирми с тежест 20%.

Най-много пари - 1,7 млн., отиват за Пловдив при безработица 7%. София-град с безработица 2,8% е на 3-о място с 1,5 млн., след нея са области с безработица около 19% като Сливен и Монтана и Видин с 22%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата