Томислав Дончев - технократът

https://www.24chasa.bg/novini/article/5490582 www.24chasa.bg

* 97% усвояване на еврофондовете отчете за първия програмен период

* 4,5% ръст на икономиката му е цел

* Ако приеме ресорите на Калфин, ще е вицепремиер на труда и капитала

Всичко, което трябва да знаете за:

Зададат ли се избори за нещо, освободи ли се висока управленска позиция, всички поглеждат към Томислав Дончев. Понеже е технократът, който става за всякаква работа. Особено за тежката.

Ако вицепремиерът, който отговаря за евросредствата и за всички икономически ресори в държавата, Томислав Дончев, се съгласи да поеме социалното министерство и функциите на Ивайло Калфин, то ще е заради отговорността му, дисциплината в ГЕРБ и верността към Бойко Борисов. Така че, ако приеме - ще трябва да обедини труда и капитала. В едната си ръка ще държи икономиката, а в другата - пенсионната реформа, трудовите отношения, социалните плащания.

Той е един от железните хора на Борисов, който премиерът си хареса още докато той беше кмет на Габрово. Не го намери на кръстовище на магистрала, а като един от успешните кметове, у когото видя свой министър и вицепремиер.

Дончев два мандата “засилва” усвояването на еврофондове. През август 2015 г. той каза пред “24 часа”, че започва надбягване за 1 млрд. евро в 4 месеца. Финишът е повече от добър - над 97% усвоени пари от еврофондовете, които влязоха в икономиката.

Освен бързото влизане в сегашния програмен период, успя да навакса сроковете и за плащания, забавени по време на кабинета “Орешарски”, когато ГЕРБ беше в опозиция.

Няма как да не му се признае, че осветли всеки един проект по еврофондовете чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020. С едно кликване върху проект излиза фирмата, колко други поръчки е спечелила, на какво ниво е изпълнението. И всичко в реално време.

Пак към средата на миналата година, когато европейски и световни институции даваха мижав ръст на икономиката ни, той прогнозира над 2% ръст. На въпрос кой е зад тези 4,5% растеж за тази година, който прогнозира премиерът Борисов, Дончев само се усмихна. А в интервю заяви, че това е цел.

Българските пари не са ни по-малко ценни от европейските, казва той. И се хвана с обществените поръчки, с нов закон, с осветляването им и с проверките.

“Томислав е продукт

на партията, доказан

професионалист и с

безупречна репутация

Познава в детайли функционирането на европейските институции и управлението на евросредства.”

С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов представи Дончев, когато през март 2014 г. обяви, че това е водачът на партията за европейските избори. След като изброи стъпалата, през които Томислав е стигнал до най-високата политическа класа - през кмет на Габрово, министър по европейските въпроси (в първото правителство на ГЕРБ, когато за малко не стана и финансов министър - б.а.), член на Изпълнителната комисия на партията от началото на 2014 г.

Борисов отчете, че благодарение на работата на Дончев и сегашните евродепутати от ГЕРБ в България са дошли милиарди от Европа.

Още като го хвърли като локомотив в надпреварата на партията да вкара повече членове на Европейския парламент, тогавашният опозиционен лидер, а днес премиер даде да се разбере, че зададе ли се нов мандат на ГЕРБ, отново ще си прибере Дончев. Защото разчита на него в управлението на държавата. Малко след това Томислав, който извоюва 6 мандата на ГЕРБ в ЕП, бе поканен за вицепремиер, наблюдаващ икономическите ресори и отговарящ лично за еврофондовете.

42-годишният Дончев има магистърска степен по философия и по стопанско управление. Завършил е и журналистика у нас и бизнес менторинг в Оксфорд. Преди да бъде избран за кмет на Габрово през 2007 г., е работил като доброволец, член на ръководството и служител в неправителствени организации, учител, редактор в радио “Габрово”, директор на бизнес инкубатора и на института “Отворено общество” в града.

Дончев стреля, катери планините, а от миналата година скача с парашут. Макар че ръководи най-тежките - икономическите ресори в държавата, не е загубил чувството си за хумор и таланта си да пише. Преди месеци оживи обществеността, когато пусна в страницата си текста “Как да си изберем кмет - наръчник на потребителя” - хем правдиво точно, хем духовито четиво. 

Колегата:

Томислав Дончев е човек на действието и на вярната експертиза. Лидер, който може да мотивира екипа. Така определи вицепремиера, номиниран и за социален министър, кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов. И добави: “Иначе е голям пич. Изключително земен и достъпен.” Отправи и молба към Дончев: “Сега малко осиротяваме. Като министър на труда и социалната политика да хвърля по едно око на еврофондовете, защото добре се справя.”

Заместникът:

Прозорлив и далновиден. Не обича дългите срещи. Ясно и кратко казва какво да се направи. Човек на резултата. Дързък. Не се оплаква. Тази характеристика направи кметът на Габрово Таня Христова, която му е била заместник. 

ГЕРБ го избра за един от шефовете си, Борисов му повери управленската програма

На 16 февруари 2014 г. конгресът на ГЕРБ избра Томислав Дончев за член на Изпълнителната комисия на партията. В най-голямата политическа сила няма човек, който да не го харесва.

Томислав Дончев е и главният редактор на управленската програма на ГЕРБ. Тя бе изработена, докато партията бе в опозиция между двата мандата на премиера Бойко Борисов. Поверявайки му управленската програма на ГЕРБ, лидерът и министър-председател на практика трасира пътя на Томислав до вицепремиерския ресор. Като такъв в последната година и половина Дончев е началник на всички икономически министри в кабинета.

Заклет ерген

Въпреки че още в първото си правителство Бойко Борисов се зае със задачата да ожени Томислав Дончев, вицепремиерът остава ерген и до днес. Иначе живее от години на семейни начала с майката на сина си Светлана. 

Хоби

От миналото лято Томислав Дончев е и парашутист. Скача над монтанското село Ерден. По повод новата си страст вицепремиерът сподели пред “24 часа”: “Това ми беше от списъка с неизпълнени желания. Там имам още 10-ина.”

Преди да скочи, Дончев не е уведомил НСО, за да не му забранят. Съгласувал обаче с премиера Бойко Борисов. “Усещането е несравнимо - като птичка божия си. Пък и ми харесва да правя нови неща, които предизвикват разума, волята и емоциите”, мотивира се Дончев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален