golden pages

Неволите на Златин или моят дом е моята крепост

https://www.24chasa.bg/novini/article/5491320 www.24chasa.bg

Златин е човек, който не обича да се разделя със собствеността си. Не че някой въобще обича, но при него е патологично. Не обича да се разделя доброволно, а да не говорим за насилствено. Затова можете да си представите яростта му всяка година, когато се върне от почивка и установи, че апартаментът е бил обран. Сякаш малко пари му смъкваха ония изедници по морето, ами и това. Проблемът беше, че не му се даваха пари за охранителна система, а предложението да не ходят на почивка въобще (и хем да спестят пари, хем да пазят апартамента), кой знае защо, не се прие добре от Златина и децата. Затова Златин седна, сипа си една ракия и започна да мисли варианти.

- Абе, пиле – подвикна той към кухнята – един колега има каракачанка на вилата. Звяр, ти казвам, ама звяр. Да вземем да му я поискаме назаем за седмица, а?

- Моляяя? – извиси глас Златина – Да вкарам каракачанка в апартамента за една седмица, ти добре ли си, бе?

- Права си, права си – Златин междувременно си беше дал сметка за разходите, които ще трябва да направи, за да възстанови после щетите – Ами... да викнем майка ти да погостува?

Златина надникна през вратата и го изгледа подозрително. Зетят и тъщата хич не се долюбваха и това не беше тайна за никого, а след последното й гостуване Златин се беше зарекъл, че ще я пусне вкъщи само през трупа си. Очевидно имаше някакви задни мисли и коварни кроежи. Истината беше, че тъщата може и да нямаше други качества, но беше звяр, ама звяр. Поне колкото каракачанка. И Златин си даваше сметка, че този път, по изключение, това може да им е от полза. Освен това, тайно се надяваше крадците все пак да проникнат в апартамента и покрай всичко останало, да откраднат и тъщата (или поне да я халосат фатално с нещо тежко). Така че, решението беше взето без много умуване (още повече, че други варианти нямаше) – Златинови заминаха на море, а Мама дойде в апартамента им.

Уви, нещата не се развиха така, както беше планирано. Тъщата прерови всички шкафове още първия ден, откри тайните запаси от безмитно уиски на Златин и покани приятелките си на соаре. Когато соарето и уискито приключиха, тя захърка така сладко и безметежно, че въобще не усети как крадците влязоха и изнесоха всичко ценно. За съжаление на Златин, нея я оставиха.

Който е ставал жертва на обир, познава това изключително неприятно чувство. Не само, че са ви отмъкнали вещите и парите, не само, че са нахлули и тършували из личното ви пространство, ами са ви оставили страха, че това може да се повтори. Всеки се опитва да защити жилището си както може – кой слага метална врата с много ключалки, кой оставя пране на балкона, светната лампа и включен телевизор, докато го няма. И все пак, най-добрият вариант е да се обърнете към професионалисти.

Как да изберете охранителна фирма?

У нас проблемът със сигурността често се подценява и се разчита на късмет. Но късметът не е най-добрият пазач. В последните години броят на кражбите с взлом значително нарасна и това изисква едно по-сериозно и адекватно отношение. Най-доброто, което можете да направите, е да се обърнете към охранителна фирма със сигнално-охранителна техника (СОТ). В

Golden Pages

можете да разгледате профилите на достатъчно такива фирми, за да се ориентирате и да изберете.

Какви са предимставата на СОТ? Все още сме свикнали да свързваме думата „охрана“ с мутрите и по тази причина донякъде имаме вкоренено негативно отношение. Но нещата се променят. В момента този бизнес се развива професионално и е под строгия контрол на държавата, а конкуренцията е много голяма, така че всеки се стреми да предлага максимално добри услуги.

Целта на СОТ не е да обезоръжи крадците, след като вече са проникнали, а да ги спре въобще да влязат. Превенцията е най-добрата защита, затова е особено важно стикерите на охранителната фирма да бъдат залепени на видни места. Така крадците едва ли биха рискували да влязат точно във вашия дом, при положение, че могат да атакуват някой друг, който е неохраняем. Колкото по-видима е охраната, толкова по-висока е степента на сигурност.

За съжаление, дори и това не ви дава 100% гаранция, че няма да бъдете обрани. Проблемът е, че алармата се задейства едва след като крадците са проникнали и имат известен времеви толеранс до идването на служителите. Но така или иначе, никой и нищо не може да ви гарантира пълна сигурност, а от всички варианти СОТ е най-ефективният.

Най-добре е да изберете фирма с добре изградена структура от мобилни патрули. Проучете колко и какви обекти охранява фирмата във вашия район, потърсете и отзиви за нея. Добрите професионалисти трябва да имат необходимите лицензи, добра мониторингова система, достатъчен брой автопатрули и служители, както и дежурни екипи, и не на последно място – да поемат отговорност за щети или застраховане на обекта. За предпочитане са фирмите, които предлагат комплексни услуги. Има например опция за видеонаблюдение, чрез която можете да следите през лаптопа или мобилния си телефон какво се случва в дома ви, както и редица други екстри.

Сигурността на дома (или офиса) ви е нещо много важно и не трябва да разчитате на късмета. Месечните такси са съвсем приемливи, а спокойствието е нещо безценно. Не забравяйте – добрият сън е полезен за здравето, а страхът е лош съквартирант.

golden pages