Лиляна Павлова: Пътят до Търново ще превърне Русе в мотор на региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/5491495 www.24chasa.bg
Пред залата се извиха опашки за регистрация за форума СНИМКА: Николай Литов

Русе е един от градовете мотори на Северна България и заради това е изключително важно да отворим града с пътна инфраструктура, заяви  регионалният министър Лиляна Павлова на форума "Региони в растеж", който в. "24 часа" организира в Русе.

Над 200 души препълниха голямата зала в Доходното здание в града, сред тях представители на всички големи фирми, за да чуят какво ще се случва в региона благодарение на еврофондовете.

Тази година ще започне проектирането и строителство на пътя Русе-Велико Търново като засега проблемната точка е при Бяла, обясни Павлова пред бизнеса.

Моторите на Северна България ще са Русе и Велико Търново, а около тях ще се развиват и сателитните градове като Габрово, Севлиево, Бяла. Тези добри градове мотори отличават Северния централен регион от Североизточния, където трудно се намира такъв град, обясни Павлова.

Тази година ще започне и проектиране на пътя София-Видин, каза още министърката. Тези два пътя заедно с ключовата магистрала "Хемус" ще отворят севера и ще го направят привлекателен за бизнеса, обясни Павлова.

Програма "Региони в растеж" цели да отвори Русе към Дунава и да превърне града в перлата на реката, заяви още Лиляна Павлова. Тя похвали кмета Пламен Стоилов за добрата подготовка на проектите в неговия град.

"Над 1000 детски градини, университети и училища са подпомогнати по предишната оперативна програма, над половин милиард дадени за градски транспорт. Първият програмен период даде възможност за много добра инвестиция в развитието ни, но вече искаме не само промяна на облика, но и растеж, повече заетост, бизнес, по-голям БВП", заяви Павлова на форума.

"Заложихме на двоерие в общините да реализират тази инвестиция в 39-те града, но целим и по-голямо участие на бизнтеса и частния сектор да реализира голяма част от проектите. За това заделяме 12,5% от трите млрд. лв. от програмата. Искаме да се финансира така че да няма бели петна на картата и да не стимулираме миграцията към големите градове", заяви още Павлова.

6 млн. за оборудване на професионалните гимназии в Русе ще даде програма "Региони в растеж", така че бизнесът да разполага с подготвени кадри, допълни министърката.

"Предвиждаме 270 млн. лв. за фондовете за градско развитие. Максимално бързо да започнем процедурите за избор на мениджъри на трите фонда и да започне подготовката и одобряването на проекти", заяви Павлова.

                                                                                                                                                 Още от дискусията:

Какво се случва та дискусията:

Меглена Кунева: Антикорупционният закон е спешен

Гаранционните фондове осигуряват евтин ресурс за стартиращия бизнес

Пламен Стоилов: Видимата промяна в Русе се случва и благодарение на програма "Регионално развитие"

                                                                                                                                                                    

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача

Кримигероят Божидар Кузманов, познат като Божо Кравата, явно не се страхува от отмъщение от Митьо Очите и броди безстрашно из столичните булеварди. Припомняме, че Кравата е подсъдим за стрелбата в ресторант в Слънчев бряг преди 2 години, където по същото време се е намирал и Очите. Двамата са смъртни врагове