Пламен Стоилов: Видимата промяна в Русе е и заради програмата "Регионално развитие"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5491679 www.24chasa.bg
ПЛАМЕН СТОИЛОВ

Надявам се да усвоим навреме предвидените 56 млн. лева, за да можем да реализираме и резервни проекти за 28 млн. лева.

Искам да изкажа огромна благодарност към в. "24 часа" за организацията на този изключително полезен форум. Много е важно тези мерки да стигнат до всички. Така кметът на Русе Пламен Стоилов се обърна днес към гостите и организаторите на организирана в дунавския град среща "Региони в растеж". 

"В Русе се случва видима промяна, градът възвръща позициите на лидер, а това се случва в огромната си част с финансови средства по оперативна програма "Регионално развитие", каза Стоилов и изрази огромната си благодарност към министър Лиляна Павлова. 

"Започнахме трудно, но благодарение и на г-жа Лиляна Павлова е налице тази видима промяна в Русе. Тя подаде ръка на моя екип и резултатите се виждат", каза Стоилов. 

Според кмета на дунавския град изключително е важно планирането, а след това идва и усвояването на средствата. "През първата година създаваме екипите, планираме действията си, за да бъдем успешни до края на периода. Очаквам до края на 2018 да се справим с усвояването на заложените по оперативна програма "Региони в растеж" за Русе 56 676 890, 56 лева. 

Според правилата на програмата, ако успеем да се справим в срок, ще можем да реализираме и подготвените от нас 3 резервни проекта за допълнително още 28 млн. лева.

17 млн. лв. са предвидени само за “обръщането” на Русе към реката. Те са по направление “Градска среда” и с тях ще се изгражда нова кейова стена, която ще позволи по-високо ниво на обслужване на акостиращите кораби. Близо до нея ще бъде яхтеното пристанище, което трябва да се превърне в перлата на дунавския град. Проектът предвижда обновяване на пешеходните алеи, панорамна велосипедна алея, сцени на открито, 3 детски площадки и 2 площадки за фитнес на открито.

Вече е готов и проектът за благоустрояване на територията. Стремежът е крайбрежната зона отново да се превърне в любимо място за разходка, отдих, забавление и спорт.

В тази приоритетна ос е включена и дългоочакваната рехабилитация на Парка на младежта. Ще се полагат нови настилки по алеите. Русенци ще имат лятна естрада в парка и читалня на открито. За споруващите са алеи за джогинг, а за любителите на колоезденето – нови велосипедни трасета и байк-парк.

Розариумът също ще промени изцяло облика си, ще продължи изграждането на детски и фитнес площадки на открито.

По “Интегриран градски транспорт” ще бъде направен надлез между кварталите “Родина 3” и “Чародейка” и пешеходна зона по ул. “Чипровци”. Предвиждат се рехабилитация и реконструкция на пешеходния подлез при математическата гимназия “Баба Тонка” зоната за обществен отдих по крайбрежната ивица.

Русе предвижда и проект за изграждане на социални жилища за настаняване на малцинства и социално слаби, които не могат да се ползват от условията на жилищното настаняване на община Русе.

Четвъртият инвестиционен приоритет е “Образователна инфраструктура”. По тази ос ще бъде извършен основен ремонт в целодневните детски градини “Пинокио” 1 и 2 и в “Русалка 2”, а две от най-старите и големи русенски училища ще бъдат изцяло ремонтирани – МГ “Баба Тонка” и СОУ “Христо Ботев”.


"До края на 2016 година трябва да имаме избрани изпълнители. Надявам се, че Русе отново ще бъде отличник в усвояването на средствата по европрограми", каза Пламен Стоилов. 


Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да