С краден ток във Варна гледат марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/5492951 www.24chasa.bg
Общежитието във Варна, в което била открита лабораторията за отглеждане на марихуана. Жилищата в него са били продадени преди години, а след това и препродадени на трети лица. СНИМКА: Цанко Цанев

Цехът за наркотика бил направен

в бивше общежитие

Покрай кражбата на ток полицията откри оранжерия за марихуана във Варна.

По сигнал, че в бивше общежитие има незаконно присъединени клиенти, които ползват нерегламентирано еленергия, униформените направили проверка. Освен че се краде ток, се оказало, че се отглежда и ганджа.

Оранжерията за марихуана е открита в бивше общежитие в Западна промишлена зона на Варна. Полицаите са атакували една от мазите, в която се натъкнали на марихуана.

“В четвъртък около блока бе пълно с полиция, имаше даже пожарна кола. Първоначално казаха, че имало пожар в една от мазите от някакъв кабел”, каза един от портиерите на предприятието, в което се намира общежитието. Явно историята с кабела е била за заблуда, но други работници твърдят, че по него е бил краден ток за нагряване на разсадите с наркотика.

Жилищата в общежитието са били продадени преди години. “Тук е шумно от магистралата и от предприятията наоколо. Така че цените са много ниски за Варна и тези, които купиха, после бързо продадоха. Жителите в блока постоянно се сменят”, каза друг от портиерите.

Говорителката на полицията Ивана Милева нито потвърди, нито отрече информацията за полицейската акция срещу нарколабораторията. “Много е рано да се коментира, когато трябва, ще бъде съобщено за това дали е имало подобна акция или не, ще го направим”, каза тя.

Говорителят на окръжната прокуратура Радослав Лазаров обаче призна, че колегите му работят по такъв случай. “В къща са открити стръкове марихуана и суха тревиста маса. Случаят е докладван на дежурен прокурор в четвъртък вечерта. Когато има обвинение, ще съобщим подробности”, добави прокурор Лазаров.

На 22 март пак във Варна бяха задържани двама служители на държавния Електроенергиен системен оператор в момент, в който отварят табло, собственост на “Енерго-Про”. На място са установени самоделни устройства за софтуерна манипулация и безжична връзка между лаптопа и електромера. Тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова разпореди уволнението им.

От началото на 2016 г. до април на територията на “Енерго-Про” бяха установени около 700 случая на неправомерно ползване на електроенергия. Дотаксуваният ток е на стойност над 500 000 лв. Ако бъде платен по реални цени, той би струвал над 1 000 000 лева.

Над 80% от общия брой кражби са сред битовите клиенти. Това е около 70% от общата крадена еленергия. Останалите проценти са за бизнеса.

49% от случаите са с директно присъединение, 32% са манипулации по схемата на свързване и 19% - софтуерни манипулации.

При ЧЕЗ, или в Западна България, има райони, в които кражбите стигат и 40% от продаваната електроенергия. Така е в Лом, Бяла Слатина, Козлодуй.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика