Църквата ни в Рим - последният дом на апостол Павел

https://www.24chasa.bg/novini/article/5502282 www.24chasa.bg
Мястото, където е живял един от най-важните апостоли на християнството - Св. Павел, бил е задържан тук, а после обезглавен. Снимки Авторът

За първи път президент присъства на служба в новата българска църква в Рим "Свети Павел ала Регола". Ден след аудиенцията си при папа Франциск и малко преди да отпътува обратно за София, днес президентът Росен Плевнелиев разгледа храма и се включи във водената от Западно и Средноевропейския митрополит Антоний служба.

Църквата, предоставена от Ватикана за служения на българската църковна общност в Рим, е уникална - там е бил домът на Св.Павел, един от най-важните апостоли на християнската църква. Именно оттам преди близо 2000 години апостол Павел е бил изведен, за да бъде съсечен за проповядване на християнството.

Затова в духовно отношение този храм стои по-високо от предишния, предоставен на България - "Св. Виченцо и Анастасио" на фонтана "Ди Треви", обясни посланикът ни в Рим Марин Райков.

Предишната църква бе буквално на пъпа на Рим и туристите се тълпяха на стълбите й, за да видят най-известния фонтан в света. "Св. Виченцо и Анастасио" ни бе предоставен от покойния папа Йоан Павел Втори.

Преди 2 години обаче България загуби възможността да го ползва след серия скандали, довели и до смяната на свещеник Климент, който бе обвинен и в това, че е превзел черквата, дадена за служби само в петък, събота и неделя. През останалото време тя действаше като католическа. Бе загубено доверието пред Светия престол и Викариатството на Рома, призна тогава митрополит Антоний.

В крайна сметка църквата на пъпа на Рим бе затворена за дълъг ремонт, със срока за чието приключване италианските власти не се ангажират, тъй като не е осигурено финансиране. А Ватикана предостави на българите уникалната църква, носеща името на апостол Павел. Всяка неделя се събират поне по 30 -40 души, разказаха посланик Райков и митрополит Антоний, а по празници в храма се стича цялата българска общност. Президентът подари извезана плащеница.

Предния ден Росен Плевнелиев се поклони на гроба на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе" заедно с водената от него делегация от духовни, културни дейци и депутати в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На самия 24 май литургия там ще отслужи митрополит Антоний.